6:51 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

"Μάρτυρας κλειδί": "Δέχομαι απειλές και πιέσεις επειδή κατονόμασα τους δολοφόνους του Σήφη Βαλυράκη"(βίντεο)

"Μάρτυρας κλειδί": "Δέχομαι απειλές και πιέσεις επειδή κατονόμασα τους δολοφόνους του Σήφη Βαλυράκη"(βίντεο)

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες που κάνει αποκλειστικά στην «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» και στο ereportaz.gr ο δεύτερος μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση Βαλυράκη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που κατονόμασε στη ΓΑ∆Α δύο συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, όπως κατέθεσε, ευθύνονται για τον θάνατο του πρώην υπουργού. Ο άντρας αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταθέσει στα Λιμεναρχεία Ερέτριας και Χαλκίδας και ζήτησε να μιλήσει αποκλειστικά στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Του
Νίκου Νικολετάκη

Πιέσεις
Όπως μας είπε, ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχονται αφόρητες πιέσεις και απειλές, μετά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη και ιδιαίτερα ύστερα από την κατάθεσή του στη ΓΑ∆Α για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: «Μετά τη συνέντευξη έχω φτάσει στο σημείο να μη μου μιλάει ούτε ο γιος μου ούτε η εγγονή μου. Τους έχουν απειλήσει». Όπως αποκαλύπτει στην «Μ», μετά την κατάθεση πήγε στο καΐκι του κάποιος από την περιοχή και του είπε: «Πρόσεχε, γιατί δεν πας καλά και άλλαξε κονέ. Μην κατεβαίνεις τη νύχτα κάτω γιατί θα φας τόσο ξύλο και δεν θα ξέρεις από πού… γιατί ανακατεύτηκες πολύ. Οι άλλοι είναι μ@@ που δεν μιλάνε και δεν κατονομάζουν; Εσύ γιατί πήγες να κατονομάσεις;».

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις του δεύτερου μάρτυρα στην υπόθεση Βαλυράκη – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Ο έμπειρος ψαράς, όπως λέει, πήρε έναν γάντζο και κρατώντας τον υποχρέωσε τον απρόσκλητο εισβολέα να φύγει από το σκάφος του. Ο ίδιος μετά τα περιστατικά αυτά είναι προβληματισμένος αλλά και αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Μόνος μου είμαι. Μία μάνα 92 χρόνων έχω, ζούμε μόνοι. Ανησυχώ. Τη νύχτα που κατεβαίνω να δω αν έβαλε αέρα, φυλάγομαι! Έχω ένα σκύλο, τι να το κάνεις όμως, γάτες θα κυνηγήσει, όχι ανθρώπους».

Απειλές
∆εν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αλιέας έχει γίνει στόχος απειλών. Όπως λέει και στο παρελθόν τον είχαν απειλήσει ότι «θα βρει το παιδί του νεκρό μέσα σε κιβώτιο». Όπως αποκαλύπτει, στην περιοχή οργιάζει η παράνομη αλιεία υπό την ανοχή των λιμενικών Αρχών. Το «χρυσάφι» της περιοχής θεωρούνται οι ολοθούριοι ή τα «αγγούρια της θάλασσας», εχινόδερμα τα οποία κοστίζουν έως 3.000 ευρώ το κιλό! Οι Κινέζοι το θεωρούν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά για να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.

Oι ολοθούριοι θεωρούνται ένας πολύ ακριβός και γκουρμέ μεζές για τους Κινέζους

«Είχα συνεννοηθεί με τον πρώην λιμενάρχη για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Μετά από επιχείρηση κατάσχεσαν 900 κιλά Ολοθούριους. Έκανα όμως το λάθος, όταν είδα τι συμβαίνει, αντί να ειδοποιήσω απευθείας τον λιμενάρχη να καλέσω τη βάρδια καθώς ήταν αργά το βράδυ. Νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας ήρθαν και με απειλούσαν πέντε άτομα. Μου είπαν ‘‘πρόσεχε, έχεις ένα μικρό παιδί, παίζει μπάλα, θα το βρεις μέσα σε ένα κιβώτιο’’».
Όπως μας είπε, αφόρητες απειλές έχει δεχτεί και ο πρώτος μάρτυρας, ο οποίος είχε μιλήσει για εμπλοκή δεύτερου σκάφους στην υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη από τον Γενάρη, αλλά απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Η εξήγηση που μας είχε δώσει ο δικηγόρος της οικογένειας, Μανώλης Φωτάκης, ήταν ότι ο πρώτος καταγγέλλων από το σημείο που βρισκόταν δεν έβλεπε τόσο καλά όσο ο δεύτερος μάρτυρας. Ο ίδιος θεωρεί ότι τον έχουν αφήσει μόνο του «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», καθώς όπως μας λέει την ώρα που έγινε το επεισόδιο με τον Βαλυράκη υπήρχαν και άλλα άτομα εκεί. «Αυτά που είδα εγώ τα είδαν και άλλοι… Τα είδε και ο μάρτυρας αυτός που ψάρευε, μια κυρία που έκανε μπάνιο και ένας άλλος κύριος πιο πέρα. ∆εν ακούστηκε κανείς να μιλήσει και να πει κάτι».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήφης Βαλυράκης: Επέστρεψε στην οικογένεια το σκάφος (βίντεο)

 

Θάνατος Βαλυράκη: Μήνυση για καθυστερήσεις στην υπόθεση κατέθεσε ο κουνιάδος του(βίντεο)


Αναφερόμενος στο επεισόδιο που, όπως κατήγγειλε, οδήγησε στον θάνατο τον Σήφη Βαλυράκη, μας είπε ότι είδε το λευκό σκάφος το οποίο «καθάριζε» τα δίχτυα. Λίγο αργότερα παρατήρησε το κόκκινο φουσκωτό του πρώην υπουργού. «Του έσβησε η μηχανή, την ξανάβαλε μπρος, ο άλλος ψαράς τον βλέπει, του κλείνει τον δρόμο. Αρχίζουν να λογομαχούν. Στη λογομαχία πάνω τον έφεραν δύο στροφές και έκανε μεγάλο κυματισμό. Στη δεύτερη στροφή έκαναν κράτει ανάποδα τη μηχανή». Ο μάρτυρας περιγράφει ότι τα δύο σκάφη ήρθαν πολύ κοντά χωρίς να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη τη στιγμή που μεταφέρεται στο σπίτι της οικογένειας στην Ερέτρια – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Τότε ο ένας από τους δύο, ο πιο ψηλός, άπλωσε το κοντάρι με γάντζο που κρατούσε και χτύπησε τον πρώην υπουργό. «Από πάνω προς τα κάτω χτύπαγαν ψηλά, ο άνθρωπος φόραγε τη φόρμα, κάποια στιγμή έπεσε στη θάλασσα. Εννοείται από τα χτυπήματα, γιατί από τον κυματισμό δεν έπεσε». Όπως περιγράφει ο καταγγέλλων, αν ο Σήφης Βαλυράκης είχε πέσει από τον κυματισμό δεν θα προλάβαιναν να τον χτυπήσουν με τον γάντζο. «Αυτός φόραγε φόρμα, αν φορούσε βαρίδια θα πήγαινε στον πάτο, αλλά χωρίς αυτά η φόρμα έχει άνωση». Επίσης επισήμανε ότι η εξωλέμβια του φουσκωτού του πρώην υπουργού λειτουργούσε, αλλά δεν «τον χτύπησε η προπέλα γιατί με το που έπεσε στο νερό το σκάφος προχώρησε. Αν ήταν, θα τον χτυπούσε στο πόδι, ενώ αυτός χτύπησε στο κεφάλι. Τα χτυπήματα αν δεν είναι από το κοντάρι, πιθανόν να είναι από το αλιευτικό. Από την καρίνα ή από τα πτερύγια» λέει και προσθέτει. «Έφυγα γιατί φοβήθηκα μη με χρεώσουν εμένα και πούνε να ο ρουφιάνος… γιατί με έχουν χρεώσει πολλά πράγματα στη Χαλκίδα, αλλά από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί δεν φανερώθηκε κανένας». Μάλιστα δεν είχε πάρει ούτε το κινητό τηλέφωνο μαζί του για να μη θεωρήσουν οι άλλοι ότι πάει εκεί για να «ρουφιανέψει», όπως μας είπε.

Η περιοχή όπου έχασε τη ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Οι λιμενικοί

Μετά τη συνέντευξη που είχε δώσει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, δύο λιμενικοί τον κάλεσαν στο Λιμεναρχείο. «Μου είπαν: Σε ξέρουμε, εσύ έδωσες τη συνέντευξη. Μου λέει ο λιμενάρχης ‘‘έχεις πει αυτά και αυτά τα πράγματα’’, του λέω δεν υπογράφω γιατί δεν σας εμπιστεύομαι, αυτά που ήταν να πω τα είπα όλα στη ΓΑ∆Α».

Νησί των Ονείρων- Εκεί βρίσκονταν οι μάρτυρες σύμφωνα με τις καταγγελίες τους – Φωτό: Νίκος Νικολετάκης

Όπως λέει στην «Μ», όταν πήγε στην Ερέτρια για να υποδείξει το σημείο που έγινε το επεισόδιο με τον Σήφη Βαλυράκη, οι λιμενικοί επέμεναν να τον μεταφέρουν σε πιο μακρινή απόσταση από αυτήν που είδε ο ίδιος τα δύο σκάφη. «Το επεισόδιο έγινε κοντά στο νησάκι Αγία Τριάδα και οι λιμενικοί είχαν πάει πιο πέρα, στη νησίδα Κολοκύθι. Σε εκείνο το σημείο δεν μπορείς να διακρίνεις το τι φοράει ο άλλος, ενώ εγώ έβλεπα. Και μου λέγανε ‘‘βάλε μία υπογραφή εδώ να τελειώνουμε’’. Τους λέω δεν υπογράφω».
Στην ερώτηση γιατί πήγε εκείνη την ημέρα στο σημείο μάς είπε ότι το έκανε για να δει ποιοι ψαρεύουν στην περιοχή παράνομα. «Πήγα να δω ποιοι είναι αυτοί, αν έρθουν να με ελέγξουν να τους πω παιδιά, εσείς την ίδια δουλειά δεν κάνατε χθες – προχθές; Παράνομοι δεν ήσασταν; Παράνομος είμαι και εγώ, αλλά εγώ ήρθα για να ζήσω, δεν έχω μισθό».

«Οι νταήδες»

Ο ίδιος μας είπε ότι τα δύο άτομα που εμπλέκονται στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη ανήκουν σε μια ευρεία «κλίκα» ψαράδων, ορισμένοι από τους οποίους απειλούν και πιέζουν όποιους θεωρούν εμπόδιο, ακόμα και απλούς ερασιτέχνες αλιείς. «Το λιγότερο που τους βρίζουν είναι το σπίτι και η οικογένεια. Χώρια οι απειλές, τους μαχαιρώνουν και τους κόβουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου!».

«Μαφία»
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ», στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καταγγελίες ότι επικρατεί ο νόμος της σιωπής για διάφορες παράνομες δραστηριότητες. Από την παράνομη αλιεία μέχρι την αρχαιοκαπηλία και το εμπόριο σκληρών ναρκωτικών!

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας