9:36 Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Μάξιμος Σαράφης: Δεν έχω στοιχεία για κανέναν Έλληνα πολιτικό

Μάξιμος Σαράφης: Δεν έχω στοιχεία για κανέναν Έλληνα πολιτικό

Αλλάζει την κατάθεση του όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα ο “Μάξιμος Σαράφης” υποστηρίζοντας ότι δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών όσον αφορά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Τα παίρνει όλα πίσω ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, «Μάξιμος Σαράφης». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και ενώ η κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι δεν  έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών αναφορικά με την υπόθεση Novartis και πως όσα είχε πει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ήταν στο πεδίο της πιθανολόγησης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο μάρτυρας έκανε ειδική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον διοικητή της Τράπερζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και  τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για εμπλοκή τους στην υπόθεση. Επίσης υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως από τον Ιανουάριο του 2018 την κυρίαΤουλουπάκη, πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας, χωρίς ωστόσο, να εισακουσθεί. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής ρώτησαν τον μάρτυρα τι έχει να απαντήσει αναφορικά με το νεώτερο έγγραφο της κυρίας Τουλουπάκη που ανέφερε ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έγγραφο που της είχαν στείλει οι αμερικανικές αρχές,  όπου και είχε πάει για να καταθέσει προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Απάντησε ότι πρόκειται για «ανακρίβειες της εισαγγελέως».

Είναι σαφές ότι ο μάρτυρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την σκευωρία Novartis επιδιώκοντας παράλληλα να απομονώσει τις όποιες ευθύνες στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Ειδικότερα, ο «Μάξιμος Σαράφης» ξεκαθάρισε για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως “δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι …πιθανολόγηση”.

Για το έγγραφο ότι ήταν μάρτυρας και στο FBI είπε ότι είναι ανακριβές. Επίσης δεν δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’αντιπαράσταση και ειδικότερα τους μάρτυρες Νίκο Μανιαδάκη, Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Για τις εκδόσεις του Άδωνι Γεωργιάδη απάντησε ότι «δεν έχω κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιριών. Το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο «Σαράφης» υποστήριξε ότι και οι αναφορές του για Σαλμά, Λυκουρέντζο, Πικραμμένο, Βενιζέλο και Γεωργιάδη ήταν πιθανολογήσεις.

Αναφορικά με την σχέση Βενιζέλου – Λιντζερη, που ο ιδιος ειχε καταγγείλει στις αρχικες του καταθέσεις, ο Μάξιμος Σαράφης αυτή τη φορά είπε:  «Εμένα ρωτάτε; Στην αγορά κυκλοφορούσε μια φήμη. Εγώ αυτή μετέφερα. Τα άλλα είναι της εισαγγελέως».

Κάποιοι διάλογοι:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε, στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέα μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και μία ή δύο διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα, δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Επίσης, ο «Σαράφης» φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει στον Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας σήμερα: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα, αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».

Είναι σαφές ότι ο μάρτυρας επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από την σκευωρία Novartis, επιδιώκοντας παράλληλα να απομονώσει τις όποιες ευθύνες στο πρόσωπο της εισαγγελέως Διαφθοράς.

Η εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του μέσω διαρροής δίνει τη δική του εκδοχή για τα όσα φέρεται να κατέθεσε ο «Σαράφης». Σύμφωνα λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο προστατευόμενος μάρτυρας φέρεται να επανέλαβε όλες τις καταθέσεις που έχει δώσει για τη Novartis. Καταθέσεις που αποδεικνύουν ότι υπήρξε ροή “μαύρου” χρήματος σε πολιτικούς και εξηγεί πως στήθηκε το σκάνδαλο. Δίνει επίσης στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο. Για τον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό και για όλες τις εταιρείες – πλυντήριο καθώς και το πώς γινόταν το ξέπλυμα χρήματος μέσω διαφημιστικών».

Επίσης κατά τις ίδιες πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε όλα όσα κατέθεσε για τους γιατρούς, για τις δωροδοκίες προσώπων ενώ φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για το ρόλο του Μανιαδάκη και του Βουλκίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, μίλησε για έλεγχο των ΜΜΕ ώστε να δημιουργηθεί κλίμα και να μπορούν να εισαχθούν στην αγορά τα καινούργια φάρμακα της Novartis. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο «Σαράφης» φέρεται να είπε ότι «ομολογούσε ο Φρουζής για δωροδοκίες και πολιτικών προσώπων και γιατρών και κρατικών αξιωματούχων».

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά ο «Σαράφης» φέρεται να κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο, καθώς επίσης και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση, ή παρότρυνση. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε πως δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος, και φέρεται να υποστήριξε πως όλα όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω της εταιρείας και είναι βέβαιος για όσα έχει καταθέσει. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς όπως φέρεται να ισχυρίζεται, κινδυνεύει η ζωή του και φέρεται να κατήγγειλε όλους όσους τον καθυβρίζουν για όσα έχει καταθέσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, είπε ότι για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, μέιλ και βίντεο. Είπε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με ψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες τους.

Υπενθυμίζεται πως κατά τις καταθέσεις του ενώπιων των εισαγγελέων διαφθοράς, ο «Σαράφης», έχει ονομάσει πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες στον χώρο της υγείας ότι έλαβαν χρήματα για να εξασφαλίζουν προνομιακή μεταχείριση. Ιδιαίτερα έχει περιγράψει τον κύκλο των παράνομων πληρωμών με εταιρείες-οχήματα, μέσω των οποίων ξεπλένονταν χρήματα για να φθάσουν στους τελικούς αποδέκτες, κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Έχει εμπλέξει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Ο «Μάξιμος Σαράφης» έχει αναφερθεί στο Hararvd Project, μέσω του οποίου η Novartis επεδίωκε να της καταβληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και να κυκλοφορήσει στην αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η εκδοχή του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με διαρροή του ΚΙΝΑΛ σε ερώτηση για το αν έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη ή σε άλλους πολιτικούς ο «Σαράφης» φαίνεται να απάντησε σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες ότι και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Σύμφωνα με τις πηγές του ΚΙΝΑΛ, σε ερώτηση για το αν συνδέει τον κ. Λιντζέρη με άλλα πρόσωπα εκτός από τον κ. Βενιζέλο ο προστατευόμενος μάρτυρας απάντησε σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι «στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φέρεται να αναίρεσε όσα είχε πει στο παρελθόν, περί λήψης χρημάτων του Νίκου Μανιαδάκη με στόχο να τα δίνει  σε πολιτικό πρόσωπο υποστηρίζοντας σήμερα πως: «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο [λέει όνομα]».

Η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Καταθέτει με αλλοιωμένη φωνή, ενώ πριν μπει στον ειδικό χώρο της εξέτασης αποχωρίστηκε το κινητό του τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προστατευόμενος μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφη” βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ στο ειδικό δωμάτιο που έχει εγκατεστημένα τα ηλεκτρονικά μέσα καταγραφής και μετάδοσης εικόνας και ήχου. Τα μέλη του κλιμακίου της επιτροπής βρίσκονται στον 14ο όροφο του ίδιου κτηρίου σε αίθουσα συνεδριάσεων όπου και θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον μάρτυρα μέσω του συστήματος μεταφοράς ήχου. Για την διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί εφαρμογή αλλοίωσης της φωνής του μάρτυρα.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας