22:36 Τρίτη 14 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Με πλαφόν 2.000 ευρώ ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Με πλαφόν 2.000 ευρώ ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ δεν περιλαμβάνει μόνο προσλήψεις, αλλά και τα απαραίτητα μέτρα που θα διορθώσουν στρεβλώσεις δεκαετιών. Μετά την αναγγελία για την προκήρυξη 600 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων αμέσως (ανάμεσά τους και οι τρεις αναισθησιολόγοι για το νοσοκομείο Παίδων, στο Γουδί) και την προκήρυξη άλλων 6.000 θέσεων για γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό μέσα στη χρονιά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πατάει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις προχωρώντας στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ, σε όποια κλινική και νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Αφορούν τα πολύ βαριά περιστατικά


Το πλάνο

Το πλάνο φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και είναι δουλεμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και πλαφόν στο αντίτιμο που θα καταβάλλουν οι ασθενείς οι οποίοι θα επιλέξουν να χειρουργηθούν απόγευμα.
«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, κάνουμε μια μεταρρύθμιση, που άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει εδώ και 50 χρόνια, για να καταπολεμήσουμε τη μακριά λίστα αναμονής για τα χειρουργεία στην οποία βρίσκονται 102.634 ασθενείς, με αναμονές που ξεπερνούν τους 12 μήνες. Για εμένα αυτή η αναμονή είναι απαράδεκτη», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, τα απογευματινά χειρουργεία προσφέρουν μια πρόσθετη επιλογή στους συμπολίτες μας οι οποίοι σήμερα καταφεύγουν στο παράνομο φακελάκι. Παρότι στη λίστα αναμονής δεν βρίσκονται ογκολογικά και βαριά καρδιολογικά περιστατικά, υπάρχουν πολλές επεμβάσεις για τη διόρθωση καταρράκτη, χολοκυστεκτομή, ολική αρθροπλαστική στο γόνατο ή το ισχίο κ.τ.λ. που παραμένουν στον αέρα…

χειρουργεία

Στόχος

Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και ποιοτικότερα οι ασθενείς, να μικρύνουν οι αναμονές των χειρουργείων -που προκλήθηκαν κυρίως κατά την εποχή της πανδημίας- και να γίνει πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς.
Στην Ευρώπη η Σουηδία είναι χώρα-πρότυπο με 50 ημέρες αναμονή για χειρουργείο, μια χώρα που δεν έκλεισε ποτέ στην πανδημία, ενώ διαφορετικό σκηνικό συναντούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 7,6 εκατ. πολίτες να έχουν μέση αναμονή για χειρουργείο που ξεπερνάει τους 12 μήνες.
Στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουμε 102.634 ασθενείς σε αναμονή, με το 43% να περιμένει έως τέσσερις μήνες, το 31% έως 12 μήνες και το 26% άνω των 12 μηνών. Συνολικά το 57% των περιστατικών αντιμετωπίζει αναμονή που φτάνει ή υπερβαίνει τον ένα χρόνο, εκ των οποίων τα 26.221 περιστατικά περιμένουν να χειρουργηθούν άνω του έτους.

Αμοιβές

Οι αμοιβές για ολόκληρη την ιατρική ομάδα, και πρωτίστως για τους χειρουργούς, θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις κατηγορίες που χρησιμοποιούν και αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι, για τα μικρής βαρύτητας περιστατικά το αντίτιμο συνολικά θα είναι 300 ευρώ. ενώ θα καταλήγει στο πλαφόν των 2.000 ευρώ για τα πολύ βαριά περιστατικά.

Ανισότητες

Η αναμονή για χειρουργείο στην Ελλάδα παρουσιάζει και γεωγραφικές ανισότητες: στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολλά τα χειρουργεία που βρίσκονται σε αναμονή και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι αισιόδοξη για τη συμμετοχή του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης και του Παπανικολάου στο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, καθότι καταγράφεται σε αυτά έλλειψη αναισθησιολόγων. Η απόφαση για τη συμμετοχή στο νέο μέτρο θα λαμβάνεται ανά κλινική εφόσον υπάρχει επάρκεια στο προσωπικό, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι το 35% των περιστατικών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής δεν απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί αμέσως και ήδη από την 1η Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η ενιαία λίστα των χειρουργείων, η οποία θα αναρτηθεί στο ειδικό site που θα είναι στον αέρα σε τρεις μήνες. Το επιπλέον κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία θα το επωμίζονται ο ασθενής και το ασφαλιστικό ταμείο του, και το αντίτιμο στα απογευματινά χειρουργεία θα είναι πολύ πιο οικονομικό από ό,τι στις ιδιωτικές κλινικές. Ενδεικτικά, για ολική αρθροπλαστική ισχίου ο ασθενής θα πληρώνει συνολικά τη χειρουργική ομάδα στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ 1.600 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα έδινε πάνω από 3.500 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει πως μια μεταρρύθμιση για να δουλέψει χρειάζεται χρόνο, εκτιμά ωστόσο ότι σε ένα έτος από σήμερα η εικόνα για την αναμονή των χειρουργείων στη χώρα μας θα είναι τελείως διαφορετική. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια των κλινών για τη νοσηλεία των επιπλέον ασθενών, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επισημαίνει ότι στην Αττική ράντζα στις εφημερίες βγάζουν το Αττικόν, το Γεννηματάς και το Λαϊκό νοσοκομείο και πως στα περισσότερα νοσοκομεία η πληρότητα κυμαίνεται στο 80%-85%, συνεπώς υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Δωρεάν για πενήντα χιλιάδες ασθενείς με μεγάλη αναμονή

Πηγαίνοντας αντίστροφα σε αυτή τη λίστα αναμονής, τα παλαιότερα 50.000 περιστατικά θα αντιμετωπιστούν στα απογευματινά χειρουργεία με πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς. Οι επεμβάσεις θα ξεκινήσουν από το Πάσχα και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προχωρήσει σημαντικά τα χειρουργεία για τους ασθενείς που έχουν μείνει πολύ καιρό στη λίστα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία επι πληρωμή: Θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα «Πλοήγηση σε Αχαρτογράφητα Νερά: Εξελίξεις, Συνεργασίες και Ελπίδες στον τομέα των Σπανίων Παθήσεων»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας