0:09 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Mεταγραφικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ

Mεταγραφικός πυρετός στο ΠΑΣΟΚ

Τον Φεβρουάριο του 2021 το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά κινούνταν περίπου στο 7%. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, λίγο καιρό έπειτα από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος, η δημοσκοπική επιρροή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φτάνει στο 17%.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Πέντε γνωστά πολιτικά πρόσωπα «ψάχνονται» για τις λίστες του Ανδρουλάκη και τρεις από το παρελθόν θέλουν να επιστρέψουν…


Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και μετά, αν δεν προκύψει κυβέρνηση, θα δούμε αν θα υπάρξουν αμέσως μετά νέες εκλογές και, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει πάνω από 50 βουλευτές. Δηλαδή, υπερδιπλάσια Κοινοβουλευτική Ομάδα από τη σημερινή του Κινήματος Αλλαγής, που είναι 22 βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ελκυστικό για πολιτικά πρόσωπα που θέλουν να επιστρέψουν στη Βουλή, όπως φυσικά είναι ελκυστικό και για νέους που θέλουν να σταδιοδρομήσουν στην πολιτική. Η «ΜΠΑΜ» γνωρίζει ότι πέντε πρόσωπα, που κάποια δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ, «ψάχνονται» για τις λίστες του Νίκου Ανδρουλάκη. Πρόκειται για τον Γιάννη Πανούση, τον Σταύρο Κοντονή, τον Κώστα Χρυσόγονο, τον Γιώργο Κύρτσο και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Όμως, υπάρχουν και τρία πρόσωπα που ανήκουν στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Από το 1978 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αποστασιοποιήθηκε την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά και έφυγε οριστικά το 2002. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό για την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, και κατέλαβε την 4η θέση με ποσοστό 5,71%. Στη συνέχεια, το 2012 εξελέγη βουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά, από την οποία αποχώρησε λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη. Ήρθε σε σύγκρουση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νεολαία του κόμματος. Όταν έληξε η θητεία του αποχώρησε και δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είχε δηλώσει ότι τρεις φορές είχε παραιτηθεί, αλλά τον απέτρεψε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

Από φοιτητής είχε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα. Για δύο θητείες ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος του προεδρείου του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Επίσης, ήταν εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος», της Νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Υπήρξε μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχθηκε βουλευτής Ζακύνθου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν υφυπουργός Αθλητισμού και στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ανέλαβε εκ νέου το ίδιο αξίωμα. Στις 5 Νοεμβρίου 2016, μετά τον ανασχηματισμό, ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου έμεινε μέχρι τις 29 Αυγούστου 2018, όταν τον αντικατέστησε στο αξίωμα ο Μιχάλης Καλογήρου. Στις εκλογές του 2019 ήταν ξανά υποψήφιος στη Ζάκυνθο, ωστόσο δεν εξελέγη. Άσκησε πολύ μεγάλη κριτική για τον τρόπο που προσπάθησε η κυβέρνηση Τσίπρα να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και στις 8 Οκτωβρίου 2020 διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Στα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είχε σημαντικές θέσεις. Μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1994-1997) και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΒΑ (1999-2001), σύμβουλος Σπουδών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης το 1994-1997. Το 2011 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωτικής Κίνησης και το 2013 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο πρώτος που άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εξουσία, και το 2017 αποχώρησε από το κόμμα και έγινε ανεξάρτητος. Γνωρίζεται με τον Νίκο Ανδρουλάκη από την Ευρωβουλή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΤΣΟΣ

Ως δημοσιογράφος, διευθυντής και εκδότης εξέφραζε για χρόνια τον συντηρητικό χώρο και τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας είναι μέλος. Στις ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι μέλος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Επανεξελέγη στις ευρωεκλογές του 2019. Είναι από τα λίγα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ασκήσει κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά για τη διαχείριση της πανδημίας, και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη από την κοινή τους παρουσία στην Ευρωβουλή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Τον μάθαμε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια έγινε βασικό μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου ήταν υπουργός Οικονομικών. Στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έξοδα. Τον Μάιο του 2019 δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική για να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 ανέλαβε σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον Ιανουάριο του 2022 ορίστηκε οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος με πρόταση του διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, και με αυτόν τον διορισμό τερματίστηκε η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του, όμως, ακούγεται και για τις εκλογικές λίστες της Νέας Δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τρία πρόσωπα από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ ακούγονται επίσης για τις λίστες στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργό, την οποία στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προεδρία του ΟΑΣΑ. Δεν εξελέγη, αλλά κατέγραψε πολύ καλή παρουσία. Τον Γιώργο Φλωρίδη, πρώην υπουργό και ισχυρή προσωπικότητά που δεν κρύβει τα λόγια του και μπορεί να κριτικάρει τους πάντες. Τέλος τον Πέτρο Ευθυμίου, επίσης πρώην υπουργό, που πάντα βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ και συνομιλούσε με τη Φώφη Γεννηματά για διάφορα θέματα.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ – ΠΟΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σε έναν σημαντικό πόλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ο Παύλος Χρηστίδης. Δεν είναι μόνο ότι ήταν τέταρτος στην εσωκομματική μάχη, αλλά είναι γεγονός ότι έχει πολύ μεγάλη δράση και ας μην είναι βουλευτής. Σίγουρα μεγαλύτερη δράση από τους Παπανδρέου, Καστανίδη που είναι βουλευτές και τον Παύλο Γερουλάνο. Ο Παύλος Χρηστίδης πήρε θέση στο θέμα της επίθεσης που δέχεται ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, από τη Νέα Δημοκρατία, πριν τοποθετηθεί το κόμμα του. Ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Η μικροκομματική μεθόδευση εναντίον του προέδρου των Επιμελητηρίων Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από τη ΝΔ δείχνει πανικό. Στα 150 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, δεν έχει υπάρξει ξανά αντίστοιχη κίνηση. Μάλλον θα έπρεπε να μείνει σιωπηλός, μπροστά στην ακρίβεια και τις αυξήσεις».

Ο Χατζηθεοδοσίου κατήγγειλε ότι ήταν μία κίνηση από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς τόνισε: «Αυτό που θέλουν είναι να υπάρξει μια αφωνία στην Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων, θέλουν το κεντρικό Επιμελητήριο να μην παρεμβαίνει και να έχει έναν πρόεδρο ‘‘Υes men’’» υποστήριξε και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη στάση του. «Δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στα 150 χρόνια του επιμελητηριακού θεσμού. Επτά μέλη της διοικούσας επιτροπής της Ένωσης ζητούν την παραίτησή μου χωρίς λόγο και αιτία». Ο Χατζηθεοδοσίου είπε ακόμα ότι ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, Γάννης Μπρατάκος, ήταν αυτός που έκανε τη μεθόδευση, λέγοντας: «Τα μέλη αυτά μάζεψε εξωθεσμικά ο κ. Μπρατάκος, που είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και γενικός διευθυντής της ΝΔ και προκλητικά πήρε τον διευθυντή της ΚΕΕΕ και τους δικηγόρους ζητώντας να ψάξουν να βρουν μια αιτία. Εγώ σας καλώ όταν βγάλουν τον λόγο που ζητάνε την παραίτησή μου να δημοσιοποιηθεί. Με ποια θεσμική και όχι κομματική ιδιότητα ο κ. Μπρατάκος συγκαλεί μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου;».

Ο Παύλος Χρηστίδης θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές είτε σε κάποιον τομέα στην Αθήνα, είτε στην Αργολίδα. Αυτό θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Με 12 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και εξοπλιστικά, δεν υπάρχει περιθώριο στήριξης πολιτών

Βουλή: Καβγάς Σκουρλέτη – Γιαννακοπούλου με… Ελβετούς και γερμανοτσολιάδες (Βίντεο)

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας