16:10 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

"Nαυμαχία" μεγατόνων Μπόμπολα και Βενιάμη

"Nαυμαχία" μεγατόνων Μπόμπολα και Βενιάμη
Μία εφοπλιστική κόντρα του παρελθόντος φαίνεται ότι παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με πρωταγωνιστές δύο ισχυρά πρόσωπα του επιχειρείν της χώρας.
Εξώδικα, κυοφορούμενες μηνύσεις και βαριές κουβέντες συμπληρώνουν το παζλ της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των κ.κ. Θ. Βενιάμη και Γ. Μπόμπολα.
Η αντιδικία που έχει προκύψει μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, του Γιώργου Μπόμπολα και του Θεόδωρου Βενιάμη γυρίζει πολύ πίσω τον χρόνο, με αφορμή την εμπορική σύμπραξη του 2007, για την αγορά και διαχείριση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Εν συνεχεία συμμετείχε εκ νέου ως επενδυτής σε δεύτερο εγχείρημα, αγοράς και εκμετάλλευσης ακόμη δύο πλοίων. Σύνολο έξι. Το project θα το ῾῾έτρεχε῾῾, με συνεπακόλουθα έξοδα διαχείρισης, η πλευρά του κ. Βενιάμη, ο οποίος μετρούσε και μετρά πολλά χρόνια παρουσίας, με μπουνάτσες και φουρτούνες, στον ναυτιλιακό χώρο.
Όπως κατήγγειλε δημοσίως ο πρώην ισχυρός εργολάβος, το ελπιδοφόρο αυτό deal φέρεται να προκάλεσε οικονομικές ζημιές. Εν τέλει τα πλοία πουλήθηκαν, για να αποπληρωθούν τα υπέρογκα τραπεζικά δάνεια. Το κεφάλαιό του εξανεμίστηκε.
Η πλευρά του κ. Μπόμπολα απέστειλε εξώδικο, διά του νομικού του εκπροσώπου, Αλέξη Κούγια, στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη, κάνοντας λόγο για «εξαπάτηση» με τον ίδιο να καταβάλει συνολικά ποσό άνω των 41 εκατ. δολαρίων και τελικά να εισπράττει πίσω ποσό 3 εκατ. δολαρίων.
Βαριές κουβέντες
Στο εξώδικο που κοινοποιήθηκε, η πλευρά του «πατριάρχη» της γνωστής οικογένειας που γιγαντώθηκε στον κατασκευαστικό κλάδο και τον μιντιακό χώρο, υπάρχει η προειδοποίηση ότι ῾εάν ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών δεν επανορθώσει και δεν δεχτεί να συμβιβαστεί, επιστρέφοντας 38,8 εκατ. δολάρια, η συνέχεια θα δοθεί με όλα τα ένδικα μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Μεταξύ άλλων στην εξώδικη πρόσκληση αναφέρθηκε: «Δυστυχώς, αυτό που μου απέκρυψες επιμελώς, ήταν ότι το εν λόγω εγχείρημα είχε σχεδιαστεί εξαρχής έτσι ώστε να είναι μεν ιδιαίτερα επωφελές αλλά αποκλειστικά και μόνο για εσένα, ενώ για εμένα θα συνεπαγόταν μόνο έξοδα και ζημία…».
«Είμαι αποφασισμένος στη δύση της επαγγελματικής μου ζωής να αποκαλύψω το ποιος πραγματικά είσαι…Έχεις δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ του δήθεν φιλάνθρωπου, αυτοδημιούργητου και υποδειγματικού εφοπλιστού-πλοιοκτήτη, ο οποίος λειτουργεί με τους συνεργάτες-συνεταίρους του, οι οποίοι τον εμπιστεύονται, όπως έκανα και εγώ, ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι τίποτε άλλο παρά ένας κοινός απατεώνας, όπως σε είχε περιγράψει ακριβώς σε εμένα και ο αείμνηστος δικηγόρος μου Τρύφων Κουταλίδης, ο οποίος, όπως κι εγώ, είχε πέσει θύμα αυτής της δήθεν αξιόπιστης προσωπικότητάς σου και σου είχε εμπιστευθεί, όπως κι εγώ, τα τίμια χρήματά του, για να τα διαχειριστείς.» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Στο πλαίσιο της μάχης που -εκτός απροόπτου- οδηγείται… ολοταχώς στην δικαστική αίθουσα, ζητήθηκε και η άποψη της πλευράς του Προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών, αλλά  προς ώρας ο κ. Βενιάμης δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποια δήλωση.
Το who is who των δύο ισχυρών αντιπάλων
Αμφότεροι είχαν τρία κοινά. Γεννήθηκαν σε λιμάνια, ο μεν Γ. Μπόμπολας στον Πειραιά, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και ο δε Θ. Βενιάμης στον ξακουστό Βροντάδο της Χίου.
Ξεκίνησαν από το μηδέν και έχτισαν μία αυτοκρατορία, ο μεν πρώτος στην στεριά και ο άλλος στη θάλασσα.
Όπως φάνηκε όμως οι διαφορές μεταξύ τους ήταν περισσότερες από όσο νόμιζαν, όταν έλαβαν από κοινού την απόφαση επιχειρηματικής σύμπλευσης.
Ο Γιώργος Μπόμπολας, πατριάρχης της γνωστής οικογένειας, συνελήφθη σε ηλικία 14 ετών από τους Γερμανούς επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους στην Καστέλλα. Σπούδασε στο ΕΜΠ και ξεκίνησε την σταδιοδρομία στον ιδιωτικό στίβο.
Ιδρυτής της τεχνικής εταιρείας Άκτωρ, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες διέπρεψε στα δημόσια έργα της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δημιουργώντας μια ισχυρή οικονομική αυτοκρατορία με πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Παράλληλα, όμως, με την κατασκευαστική δραστηριότητα, η ισχύς της οικογένειας Μπόμπολα ενισχύθηκε λόγω της ενασχόλησής της με τον Τύπο, μέσω του μιντιακού ομίλου που είχε δημιουργήσει από το 1980 με ναυαρχίδα την εφημερίδα «Εθνος».
Τελικά ακολούθησε η πτώχευση των εκδόσεων του «Εθνους» και το λουκέτο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (σ.σ. ήταν μέτοχος), αφήνοντας μεγάλα χρέη στις τράπεζες. Oι φουρτούνες της οικογένειας συνεχίστηκαν και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αποτέλεσμα πριν από λίγα χρόνια να χάσουν τον έλεγχο και τη διοίκηση της εταιρείας.
Η πιο ηχηρή αναταραχή (παραμένει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας) προκλήθηκε μετά την περίφημη σύναξη στου «Μπαϊρακτάρη», όταν ο Κώστας Καραμανλής είχε εκφράσει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες που είχαν εισχωρήσει και στο χώρο του Τύπου. Ακολούθησε η κατάθεση του νόμου για το «βασικό μέτοχο» που απαγόρευε στους εργολάβους και προμηθευτές του δημοσίου να ελέγχουν Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Τότε ο κ. Μπόμπολας έφτασε ένα βήμα πριν την πώληση του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» και των μετοχών του στην εταιρεία «Τηλέτυπος» στην οποία ανήκε το Mega Channel. Για την ιστορία, ο νόμος περί του βασικού μετόχου τελικά σκόνταψε στις συμπληγάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης..
Ο ῾῾συνεταίρος῾῾ του Θεόδωρος Βενιάμης είναι πλοιοκτήτης δεύτερης γενιάς και ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Γεννήθηκε το 1950 στο Βροντάδο της Χίου.
Με σπουδές στη Ναυτιλία, έγινε συνιδρυτής της Golden Union, η οποία σήμερα διαχειρίζεται στόλο από 46 φορτηγά πλοία. 
Το όνομά του συμπεριελήφθη στη λίστα της Lloyd’s List για το 2020 με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.
Το 2018 εξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη φορά πρόεδρός της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η ποντοπόρος ναυτιλία θα αποτελεί πάντοτε την αιχμή του δόρατος της επιχειρηματικής διάστασής του, ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες ενδεχόμενες επενδυτικές επιλογές έχει κάνει ή θα κάνει στο μέλλον. 
Πρόσφατα και συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισε αισίως και τυπικά μία υπόθεση που τον απασχόλησε.
Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ’ αριθμόν 158/2021 απόφασή του (εν συμβουλίω) επικύρωσε το υπ’ αριθμόν 2758/2020 απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον κύριο Θεόδωρο Βενιάμη.
Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, στο απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά έγραψε ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ενήμερα και με εξασφαλίσεις, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, δεν έχει υποστεί την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας, ζημιά!
Low profile εφοπλιστής, ενεργός πολίτης, με φιλανθρωπική δράση, μετρά ήδη 40 χρόνια φουρτούνες και μεγάλη γνώση στον ναυτιλιακό κόσμο.
Όπως δημοσιεύτηκε στη «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας