16:59 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Νικολούδης: Βρήκαμε τα "μαύρα" - δεν μπορούμε να εισπράξουμε

Νικολούδης: Βρήκαμε τα "μαύρα" - δεν μπορούμε να εισπράξουμε

Του Θάνου Παχάλη

Μόνο σε μικρό “καλάθι” μπορούν να χωρέσουν μέχρι σήμερα τα φορολογικά έσοδα που εισέπραξαν τα δημόσια ταμεία από τα 5.500 φυσικά πρόσωπα η εταιρείες τα οποία εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν συστηματικά τη δεκαετία του 2000.Σύμφωνα με διασταύρωση και με βάση τα ΑΦΜ τους- που διενήργησε ο Υπουργός κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης- προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απέστειλαν το 2010-2011 τεράστια εμβάσματα (από 200.000 ευρώ έως δεκάδες εκ.ευρω) σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όλα τα χρόνια της δεκαετίας του 2000 εμφανίζονται να δηλώνουν στην εφορία χαμηλά ετήσια εισοδήματα. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις έπεσαν “βροχή” από τις εφορίες, φτάνοντας τα 2,5 δις ευρώ,ωστόσο μερικά μόλις εκατομμύρια ευρώ από αυτά έχουν εισπραχθεί. Ο κ. Νικολούδης απέδωσε ,σε άτυπη ενημέρωση που είχε με δημοσιογράφους- τις χαμηλές εισπράξεις των διαφυγόντων φόρων από τις Εφορίες στις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αλλά και στο πολυπλόκαμο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει σε φοροφυγάδες να χρησιμοποιούν νομικά η διοικητικά “παράθυρα” ώστε να καθυστερούν την καταβολή των φόρων που τους επιβλήθηκαν. Παρόλα αυτά ο. Νικολούδης εμφανίστηκε αισιόδοξος οτι το αργότερο σε 6 μήνες οι φοροφυγάδες που εντοπίστηκαν θα κληθούν να πληρώσουν ,υπονοώντας ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα κλείσουν τα “παράθυρα” στους 5.500 φοροφυγάδες στους οποίους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα για απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος.

Αίσθηση προκάλεσε αποστροφή λόγου του Παναγιώτη Νικολούδη ο οποίος κατηγόρησε τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση με την Ελβετία για την επιστροφή τόκων στη χώρα μας από τους Έλληνες πελάτες των εκεί τραπεζών.Μάλιστα ανέφερε ότι ως προκαταβολή η Ελβετία θα μας έδινε 1,4 δις ευρώ “ζεστό ” χρήμα που αντιστοιχούσε σε τόκους που αποκρύφθηκαν από καταθέσεις Ελλήνων πολιτών που δεν είχαν δηλωθεί στη χώρα μας…”Δεν γνωρίζω,ανέφερε,με ποιου την υπαιτιότητα δεν προχώρησε η υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας με την Ελβετία για τις καταθέσεις που έχουν εκεί χιλιάδες συμπολίτες μας..” Τέλος ο Υπουργός κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε και σε μεικτά κλιμάκια(ΣΔΟΕ,Οικονομική Αστυνομία,Λιμενικό κλπ) που από τη Μεγάλη βδομάδα επιχειρούν με 8ωρες βάρδιες σε όλα τα σημεία εισόδου των Τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα,καπνικά προϊόντα, και σε εισαγωγές “μαϊμού” προϊόντων από τρίτες χώρες(κυρίως την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας)

“Η πρώτη ευρείας κλίμακα προσπάθεια είναι ότι δημιουργήσαμε,ανέφερε ο κ. Νικολούδης. μεικτά κλιμάκια ελέγχου από τη Μ.Δευτέρα, και είναι με εντολή μου, ένας του ΣΔΟΕ, ένας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του ΥΠΟΙΚ, ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και ένας εκπρόσωπος του Λιμενικού.Ασκούν τελωνειακό έλεγχο σε όλους τους χώρους αδιακρίτως περιοχής (εντός ζώνης τελωνείων, λιμένων κτλ). Θα ασκούν ελέγχους σε όλες τις τελωνειακές εισόδους της Αττικής. Ήδη το επεκτείνουμε στη Βόρεια Ελλάδα και σε λίγο καιρό σε όλες τις εισόδους Τελωνίων με στόχο την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας. Αυτά τα μεικτά κλιμάκια ζήτησα να είναι δυο βάρδιες από κάθε υπηρεσία,και θα δουλεύουν 8ωρο. Θα πηγαίνουν όπου θέλουν, τελωνεία Ελευσίνας πχ. Θα φεύγουν για άλλη πύλη εισόδου και θα ξαναγυρίζουν εκεί ώστε να υπάρχει διαρκώς η αίσθηση σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει πίσω τους ένα “μάτι”. Από νομοθεσία σε αυτή τη χώρα δεν πάσχουμε, αλλά από αυτά που γίνονται στο πρακτικό επίπεδο. Η προηγούμενη θητεία μου στην Αρχή Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος μου έδειξε ότι δεν είναι τόσο σύνθετα τα πράγματα. Η πρώτη πληροφορία που είχα είναι ότι με το που εμφανίστηκε κάποιο κλιμάκιο ελέγχου εξαφανίστηκαν οι εκτελωνιστές(νομίζω σε ένα από τα δυο Τελωνεία του Πειραιά). Χάρηκα πάρα πολύ γιατι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν.

Προσωπικά θα χαιρόμουν να μην είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις που τα κλιμάκια ελέγχου θα συλλαμβάνουν επ’ αυτοφώρω εμπλεκόμενους σε υποθέσεις λαθρεμπορίας. Δεν με νοιάζει να πιάσω ανθρώπους να κάνουν λαθρεμπορία αλλά να την αποτρέπω. Είναι μια καινούργια συλλογιστική. Έχουμε κάνει λάθος σε πάρα πολλούς τομείς. Το να δοκιμάσουμε κάτι δοκιμασμένο δεν θα επιτύχει. Δεν θα ενθουσιαστώ να πιάνω κάθε μέρα λαθρέμπορο και να τον στέλνω στον εισαγγελέα. Θα με ικανοποιήσει ότι θα ξέρουν και οι μεν και οι δε ότι θα υπάρχει το κλιμάκιο και έτσι θα σταματήσουν . Στόχος μου λοιπόν είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η λαθρεμπορία παντός είδους. Είχα συναντήσεις με πρέσβεις όλων των χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. Τέσσερις από αυτούς μου είπαν ότι αν μπορέσεις να περιορίσεις αυτό που συμβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και στα λιμάνια γενικότερα, θα έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα. Μου είπαν επίσης ότι αυτό που συμβαίνει αποτρέπει πολλούς να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα λόγω έλλειψης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού”.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας