15:53 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Nord Stream 1: Δύο διαρροές αερίου στη Βαλτική - Σε επιφυλακή Σουηδία και Δανία

Nord Stream 1: Δύο διαρροές αερίου στη Βαλτική - Σε επιφυλακή Σουηδία και Δανία

Δύο ανεξήγητες διαρροές αερίου στη Βαλτική από τον αγωγό Nord Stream 1 καταγγέλλουν οι Αρχές Δανίας και Σουηδίας μία ημέρα μετά από την ανάλογη είδηση σχετικά με τον παράλληλο αγωγό Nord Stream 2.

Αντικείμενα γεωπολιτικών μπρα-ντε-φερ, οι δύο αγωγοί, τους οποίους εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία που εξαρτάται από τη γιγάντια ρωσική εταιρεία Gazprom, δεν βρίσκονται σε λειτουργία εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, αμφότεροι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με αέριο.

«Οι Αρχές έχουν τώρα ενημερωθεί πως υπήρξαν άλλες δύο διαρροές στον αγωγό αερίου Nord Stream 1, ο οποίος δεν είναι ούτε αυτός επιχειρησιακός, αλλά περιέχει αέριο» δήλωσε ο Δανός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι σχετικά με τα αίτια των περιστατικών» όμως ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως αυξάνεται το επίπεδο της επιφυλακής στους τομείς του ηλεκτρικού και του αερίου στη σκανδιναβική χώρα.

Ένας εκπρόσωπος των ναυτιλιακών αρχών της Σουηδίας επιβεβαίωσε στο ίδιο μέσο πως εντοπίστηκαν δύο διαρροές στα ανοικτά του δανέζικου νησιού Μπόρνχολμ.

Μία από τις διαρροές στον Nord Stream 1 σημειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, η άλλη σ’ εκείνη της Σουηδίας, σύμφωνα με τις δύο χώρες.

Όπως έγινε και με τη διαρροή που είχε διαπιστωθεί χθες, Δευτέρα, στον Nord Stream 2,ελήφθησαν μέτρα ασφαλείας.

Απαγορεύθηκαν η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων (περίπου 9 χιλιόμετρα) και οι υπερπτήσεις σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

«Τα περιστατικά στους δύο αγωγούς δεν έχουν καμιά επίπτωση στις προμήθειες της Δανίας» διευκρίνισε ο Γιόργκενσεν.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο διαχειριστήςτων αγωγών αερίου Nord Stream 1 και 2 είχε αναφέρει πτώση της πίεσης στον πρώτο αγωγό αερίου μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής στο δεύτερο.

Διαβάστε επίσης

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο στην διακοπή του αγωγού Nord Stream 1

Γερμανία: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1, υποστηρίζει η Siemens

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας