4:16 Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»: Με άβαταρ στη μάχη κατά του καρκίνου!

Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»: Με άβαταρ στη μάχη κατά του καρκίνου!

Στην πατρίδα μας τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος διαρκώς αυξάνονται και πανελλαδικά διαγιγνώσκονται περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και άλλων δερματικών καρκίνων ετησίως, με τα τουλάχιστον 240 εξ αυτών να διαγιγνώσκονται στο εμβληματικό πανεπιστημιακό δερματολογικό νοσοκομείο «Α. Συγγρός» στο κέντρο της Αθήνας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Επαναστατική μέθοδος πρόληψης δερματικών κακοήθειων σε 2.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου με καινοτόμα hi-tech μέσα προσφέρει πλέον το νοσοκομείο «Α. Συγγρός».


Όπως εξηγεί ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Στρατηγός, διευθυντής του νοσοκομείου, στην Α΄ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων του «Α. Συγγρός», παρακολουθούνται 2.000 ασθενείς υψηλού κινδύνου για μελάνωμα. Ξεκινώντας με αυτό τον πληθυσμό αυξημένου κινδύνου, η πρόληψη του καρκίνου του δέρματος περνά σε άλλη εποχή και σε άλλη διάσταση στην πατρίδα μας, καθώς πλέον οι διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών υπό παρακολούθηση θα γίνονται με τη σάρωση του σώματός τους από ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, το οποίο διαθέτει 92 κάμερες.

καρκίνου

Ευρήματα

Τα απεικονιστικά ευρήματα της σάρωσης θα δημιουργούν για κάθε ασθενή το προσωπικό του άβαταρ. Με την αξιοποίηση των δεδομένων της τεχνητής νοημοσύνης, το μηχάνημα που υπάρχει ως ιατροτεχνολογική υποδομή σε ελάχιστα αντικαρκινικά κέντρα στον κόσμο θα φανερώνει στον γιατρό-χειριστή ποιες βλάβες είναι ύποπτες για καρκίνο.

Οποιαδήποτε βλάβη κατατάσσεται ως ύποπτη για καρκινική εξαλλαγή θεωρείται «μελάνωμα εν τω το γενέσθαι», όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λιοπύρης, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Έλληνας επιστήμονας που εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό του μηχανήματος στο διάσημο Sloan Kettering Cancer Center των ΗΠΑ.

Η αναδιάρθρωση και η ενίσχυση των υποδομών του πανεπιστημιακού δερματολογικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια δημιουργεί μία νέα κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς ένα εμβληματικό νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποκτά κορυφαία υποδομή και τεχνολογία αιχμής ώστε μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό του να μπορούν να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα ελάχιστα αντικαρκινικά κέντρα αριστείας του εξωτερικού, που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο τεχνολογικής επάρκειας.

Ίδρυμα Ωνάση

Η προσφορά του μηχανήματος στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός» πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης των νοσοκομειακών δομών στην Ελλάδα, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία σε όλα τα επίπεδα της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Στα χρόνια της COVID πανδημίας η διάγνωση όλων των νέων περιστατικών καρκίνου μειώθηκε, όχι όμως επειδή σταμάτησε η αύξηση των περιστατικών, αλλά επειδή ο κόσμος απέφευγε να πηγαίνει στο νοσοκομείο και στον γιατρό. Ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», Αλέξανδρος Στρατηγός, ο οποίος επί χρόνια υπήρξε επικεφαλής όλων των δράσεων της Ελληνικής Δερματολογικής κι Αφροδισιολογικής Εταιρείας για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το μελάνωμα, γνωρίζει καλά πως η συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος αυξάνει ανησυχητικά εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων που μπορούμε να ελέγξουμε (όπως η συμπεριφορά μας απέναντι στον ήλιο) αλλά και από παράγοντες που δεν ελέγχονται σε ατομικό επίπεδο, όπως είναι το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Προτεραιότητα

Ένα σημαντικό ποσοστό από τα διαγνωσθέντα μελανώματα διαγιγνώσκεται και παρακολουθείται στο νοσοκομείο «Α. Συγγρός» και οι 2.000 ασθενείς που θα λάβουν προτεραιότητα για να εξεταστούν με το νέο μηχάνημα θα αποτελέσουν τη λίστα των πρώτων ωφελούμενων της νέας τεχνολογίας. Στη μετέπειτα χρήση του μηχανήματος θα μπορούν εξετάζονται και άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ομάδα χαμηλότερου κίνδυνου, με τους ασθενείς που εμφανίζουν δερματικό καρκίνο να έχουν πολύ υψηλές πιθανότητες ίασης εφόσον διαγνωστούν εγκαίρως.

Ωστόσο, για εκείνη τη μικρή ομάδα των ασθενών στους οποίους το μελάνωμα επιστρέφει μεταστατικό, η πρόγνωση εξακολουθεί να είναι φτωχή. Από όλες τις μορφές καρκίνου το μελάνωμα διαφέρει, γιατί ανήκει σε μια κατηγορία δερματικών βλαβών που γίνονται ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Το συγκεκριμένο high tech μηχάνημα εντοπίζει τις βλάβες που βρίσκονται στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος, ακόμα και σε περιοχές με αραιή τριχοφυΐα.

καρκίνου καρκίνου

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ανάσταση που περιμέναμε ήρθε για την Αναστασία! 1η επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα

Πλεύρης: Δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ όσοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας