22:29 Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Nτάισελμπλουμ: Είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα

Nτάισελμπλουμ: Είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό σχετικά με τη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Έτσι, και ενώ φαίνεται πως είναι έτοιμο το «σχέδιο – τελεσίγραφο» στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Γιούνκερ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα επανέλαβε πως «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα» τονίζοντας πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι «αργή και ανεπαρκής».

Ακόμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δε δίστασε να ρίξει τα «καρφιά» του προς την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι τίμια με τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά την χρηματοοικονομική κατάσταση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup, επανέλαβε ότι το «ελληνικό πακέτο πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες», ενώ σημείωσε ότι θέλει να τραβήξει την Ελλάδα από την άβυσσο.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί συμφωνίας ή μη, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι είναι «πιθανή» μια συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών.

Τέλος, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πιστωτές δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση «να συναντήσουν την Ελλάδα στα μισά του δρόμου».

Σχέδιο συμφωνίας απέστειλε η ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα, σχέδιο συμφωνίας 47 σελίδων, έχει στείλει από χθες η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς και αναμένει τις απαντήσεις τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στην πρόταση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά από τους θεσμούς να γίνει η συζήτηση επί του ελληνικού κειμένου.

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας