17:49 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

NY Times: Η Κύπρος έχει ήδη φύγει, σιωπηλά, από το ευρώ

NY Times: Η Κύπρος έχει ήδη φύγει, σιωπηλά, από το ευρώ

Οι New York Times αναφέρονται σήμερα με ειδικό ρεπορτάζ σε στη σιωπηλή έξοδο της Κύπρου από το ευρώ. Πώς μπορεί η Κύπρος να θεωρείται μέλος της νομισματικής ένωσης του ευρώ, όταν οι καταθέτες της δεν μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μια άλλη χώρα μέλος, όπως είναι η Ελλάδα;

“Στην πραγματικότητα, είμαστε ήδη εκτός Ευρωζώνης”, δηλώνει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. “Είναι μια παράξενη κατάσταση”, λέει, αναφερόμενος στους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων. “Το κυπριακό ευρώ είναι ευρώ δεύτερης κατηγορίας”, λέει στην εφημερίδα ο Μάριος Λουκαΐδης, Κύπριος επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η άρση των περιορισμών σχεδιάζεται έως τα τέλη του έτους, όμως, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει βοήθεια από την ΕΚΤ, για να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις.

 

Όπως λέει ο Guntram B. Wolff, διευθυντής του έγκυρου think tank Bruegel, η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε μια “σιωπηλή, κρυφή έξοδο” από το ευρώ. “Το ευρώ στην Κύπρο δεν είναι το ίδιο με το ευρώ στη Φρανκφούρτη”, εξηγεί.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας