21:28 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ο Ιβάν ο τροµερός σε business & λουκέτα

Ο Ιβάν ο τροµερός σε business & λουκέτα

ΓΙΑ «ΝΤΑΜΠΛ στην ανάπτυξη» έγραφε στις 26 Ιανουαρίου 2020 το «Έθνος» σε μία αγιογραφία του Ιβάν Σαββίδη. Τότε που αγνοούσαν όλοι και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά και τις σκέψεις του επιχειρηματία για την άλλοτε κραταιά εφημερίδα.

Ρεπορτάζ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Έπειτα από έξι μήνες, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ και «κορυφαίος επενδυτής», κατά τον Απόστολο Τζιτζικώστα, έδωσε εντολή από το Ροστόφ να κλείσει και το «Έθνος της Κυριακής». Όπως είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα με την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας.

ΣαββίδηςΣτο δημοσίευμα του περασμένου Ιανουαρίου γινόταν λόγος για 2.000 εργαζομένους και 620.000.000 ευρώ σε φόρους από τότε που άρχισε ο Σαββίδης την επενδυτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Στα κέρδη του επιχειρηματία, βέβαια, δεν μπορούσε να αναφερθεί ο συντάκτης του συγκεκριμένου ρεπορτάζ. Πώς να γράψει, για παράδειγμα, ότι ο Ιβάν πήρε τη ΣΕΚΑΠ έναντι 5. 000.000 ευρώ και μετά προσπάθησε να τη χρίσει μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ πριν απορριφθεί το αίτημα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού;

Η επένδυση στη ΣΕΚΑΠ ανήλθε στα 35. 000.000 ευρώ. Χρήματα που δόθηκαν και για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, αλλά και για να καλυφθούν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Από ‘κει και πέρα προέκυψε πρόβλημα με πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην εταιρεία για παραβάσεις πριν την εξαγοράσει ο Σαββίδης. Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να πληρώσει και στις τελευταίες ημέρες της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία επιχείρησε να διαγράψει την οφειλή των περίπου 40.000.000 ευρώ.

Η χρυσή ΣΕΚΑΠ

Η ΣΕΚΑΠ, πάντως, ανήκει πλέον στην Japan Tobacco Inc. (JT), καθώς πουλήθηκε πακέτο με την Donskoy Tabak (DT), στην οποία είχε ενταχθεί. Για το σύνολο των επενδύσεών του στον καπνό, ο Σαββίδης εισέπραξε από τους Ιάπωνες 1,6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις φήμες, πάντως, αρκετά κομμάτια του εξοπλισμού χάθηκαν από την εταιρεία, η οποία ενεπλάκη και προ τριετίας σε υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Εκτός από τη ΣΕΚΑΠ, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ επένδυσε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αρχικά με την απόκτηση του «Μακεδονία Παλλάς», έπειτα πήρε την έκταση, στην οποία βρίσκεται το «Ξενία» στο Παλιούρι της Χαλκιδικής και εσχάτως προχώρησε στην αγορά του «Πόρτο Καρράς». Μην ξεχάσουμε και την επενδυτική ευκαιρία που είδε ο ανιψιός του Σαββίδη, Γιάννης Καλπαζίδης, ο οποίος αγόρασε το «Le Chalet» της Ξάνθης!

Λαγός στα media

Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας ήθελε να εμπλακεί και στα ΜΜΕ. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ως… λαγός, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στη συνέχεια, όμως, πείστηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην αγορά του Epsilon από τον Φίλιππο Βρυώνη και μια βραδιά στο Παγκράτι κλείστηκε η συμφωνία χάρη στην παρέμβαση και της Όλγας Γεροβασίλη. Έτσι, δημιουργήθηκε το Open.

Παράλληλα, όμως, ο Σαββίδης προχώρησε στην απόκτηση δύο ιστορικών τίτλων. Απέκτησε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία». Μαζί, βέβαια, και το «Έθνος της Κυριακής». Για το πρώτο έντυπο κατέβαλε συνολικά 3.000.000 ευρώ, ενώ για το δεύτερο 580.000 ευρώ. Οι κυκλοφορίες, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του επιχειρηματία και μετά από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, ο Σαββίδης ανακοίνωσε την αναστολή του καθημερινού φύλλου. Ήταν 29 Ιουλίου και η αυλαία έπεσε στις 31 του μήνα, δηλαδή, δύο μέρες αργότερα. Το «Έθνος της Κυριακής» άντεξε επιπλέον ένα χρόνο.

«Eίμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να γνωστοποιήσουμε την αναστολή κυκλοφορίας της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”, το τελευταίο φύλλο της οποίας θα κυκλοφορήσει στις 9 Αυγούστου. Περνάμε, λοιπόν, δυναμικά και με σχέδιο από την εποχή του χαρτιού στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή!», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της «Dimera» που επέρριψε ευθύνες στο πρακτορείο διανομής «Άργος». Όπως ακριβώς έπραττε ο Σαββίδης και στον ΠΑΟΚ, πάντα έφταιγαν οι άλλοι. Από την ομάδα της Θεσσαλονίκης πέρασαν και αποδείχθηκαν αναλώσιμοι ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ, ο Τζακ Αγγελίδης, ο Φρανκ Άρνεσεν, ο Λούμπος Μίχελ, ο Γιώργος Δώνης, ο Χιουμπ Στέφενς, ο Άγγελος Αναστασιάδης. Πρόεδροι, τεχνικοί διευθυντές και προπονητές άλλαζαν σαν τα πουκάμισα για να αποφύγει οποιαδήποτε ευθύνη ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ.

Πρώτος στόχος ο ΟΛΘ

Εξ αρχής, βέβαια, ο Ιβάν Σαββίδης είχε ένα μεγάλο στόχο: την εμπλοκή με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Και τα κατάφερε. Έτσι, αποκατέστησε και τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διότι μπορεί για κάποιους να ‘ναι «περασμένα, ξεχασμένα», αλλά στη σύγχρονη Ρωσία δεν προσπερνάει κάποιος τη δυσαρέσκεια του «μεγάλου αφεντικού». Ο Πούτιν είχε εκφράσει τη δυσφορία του τον Αύγουστο του 2013 όταν επισκέφτηκε το Ροστόφ.

«Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», είχε πει τότε ο Ρώσος πρόεδρος. Αλλά η επιτυχία του Σαββίδη με τον ΟΛΘ αποκατέστησε το κανάλι επικοινωνίας του με τη Μόσχα.

Εµβληµατικά ακίνητα

ΣαββίδηςΠαράλληλα, με τις προσπάθειες για είσοδο στο λιμάνι, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ ασχολήθηκε και με άλλες επενδύσεις. Απέκτησε την εταιρεία «Σουρωτή», η οποία αύξησε τους τζίρους τους την τελευταία τριετία, όταν διαφημίστηκε και στη Σούπερ Λίγκα, αλλά πολλά χρήματα ξοδεύτηκαν και για εμβληματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης.

Ο Σαββίδης πήρε το «Κτίριο του ΝΑΤΟ» στη Βασιλίσσης Όλγας, το «Κόκκινο Σπίτι» στο κέντρο της πόλης, τη «Βίλα Ζαρντινίδη» στις ανατολικές περιοχές. Μέχρι και το αναψυκτήριο «Maison Crystal», που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης απέκτησε η «Dimera», ναυαρχίδα του Πόντιου επιχειρηματία.

Ο 61χρονος επιχειρηματίας, βέβαια, προχώρησε στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του στηριζόμενος στη δημοφιλία που απέκτησε μέσω του ΠΑΟΚ.

Γι’ αυτό και ο Σαββίδης ξόδεψε πολλά χρήματα σε προσκήνιο και παρασκήνιο για να χτίσει το παραγοντικό προφίλ του και να εξασφαλίσει τη στήριξη των οπαδών, οργανωμένων και μη. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επέστρεψε στους τίτλους και αυτό επεσήμανε και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σαββίδης«Η ενασχόληση, μάλιστα, με τομείς κομβικούς της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, την ενημέρωση και τον αθλητισμό, προσδίδουν μια ιδιαίτερη σημασία, βαρύτητα, τολμώ να πω και αίγλη, στη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ενασχόληση, μάλιστα, με τομείς κομβικούς της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, την ενημέρωση και τον αθλητισμό, προσδίδουν μια ιδιαίτερη σημασία, βαρύτητα, τολμώ να πω και αίγλη, στη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε τον πρωταθλητισμό του «δικέφαλου» επειδή «γίνεται αντιληπτό πως η παρουσία αυτή ξεπερνά τα αμιγώς επιχειρηματικά δεδομένα και αποκτά άλλες διαστάσεις».

Η κακή χρονιά

Η χρονιά για τον ΠΑΟΚ, πάντως, εξελίχθηκε με τον χειρότερο τρόπο.

Ενδεχομένως η επόμενη να ‘ναι ακόμα πιο δύσκολη παρά το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την κατασκευή νέου γηπέδου στην Τούμπα. Ίσως να ‘ναι κι αυτός ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει στη Ρωσία από τότε που έκλεισαν τα σύνορα εξ αιτίας του κορωνοϊού. Όπως, μάλιστα, έγραψε πρόσφατα στο διαδίκτυο ο ένας εκ των δύο γιων του, ο Γιώργος, δύσκολα θα δούμε σύντομα τον επιχειρηματία στα μέρη μας. «Έχουμε τον Ρέμπε και τον Μάκη», είπε ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ σε οπαδούς της ομάδας και υπέδειξε ως υπεύθυνους για την υλοποίηση του σχεδιασμού τον νέο τεχνικό διευθυντή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ.

Το σούπερ ξενοδοχείο

Η… καραντίνα, πάντως, δεν εμπόδισε τον Ιβάν Σαββίδη να ολοκληρώσει την αγορά του «Πόρτο Καρράς» και να κλείσει το «Έθνος της Κυριακής». Με το επόμενο ερώτημα όλων να αφορά στο «Open», το οποίο εξακολουθεί να επιδεικνύει χαμηλές τηλεοπτικές πτήσεις με υψηλό κόστος για τον επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει να πληρώνει χωρίς αντίκρισμα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, μέσω του καναλιού δύσκολα θα δει άσπρη μέρα, διότι εκτός των άλλων επένδυσε και στον Αλέξη Τσίπρα «που μου θυμίζει τον Πούτιν» (όπως είχε πει), αλλά και στη βεβαιότητα ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση και δεν δείχνει ικανός να σηκώσει κεφάλι με τα βαρίδια που κουβαλάει από την τετραετή διακυβέρνηση. Όπως δεν δείχνει ικανό και το «Open» να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της τηλεθέασης.

Οπότε εύλογα τα ερωτήματα για το μέλλον του με νωπές τις μνήμες από το λουκέτο (και) στο «Έθνος της Κυριακής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφαγή στο Έθνος: Απολύθηκαν 66 εργαζόμενοι

Νέο λουκέτο στα media: Κλείνει και το Κυριακάτικο Έθνος!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας