16:40 Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ο Κολοκούρης άργησε να φύγει τρία χρόνια, αλλά... επιβραβεύτηκε και εν αποστρατεία!

Ο Κολοκούρης άργησε να φύγει τρία χρόνια, αλλά... επιβραβεύτηκε και εν αποστρατεία!

Ως μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι «οι ανεπάρκειες έχουν συνέπειες» ερμηνεύθηκε από έμπειρους δημοσιογράφους η απόφαση για την αποστράτευση του Στέφανου Κολοκούρη και την αντικατάστασή του στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος από τον Αλέξιο Ράπανο. Αν δεν είχε μεταδοθεί η εκτίμηση από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ίσως και να μην στεκόμασταν στο θέμα. Αλλά το μήνυμα περί συνεπειών σε κάθε ανεπάρκεια δεν συνάδει με την απόφαση να απονεμηθεί στον Κολοκούρη ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του επίτιμου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αιτίες

Για ποιον λόγο έγινε επίτιμος ο Κολοκούρης; Επειδή έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στάχτη τα περισσότερα στρέμματα δασικής έκτασης στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας; Επειδή οι πολίτες στην Κορινθία, την Ηλεία, τη Λακωνία, την Εύβοια φώναζαν κι εξακολουθούν να το κάνουν για τον κακό σχεδιασμό στη μάχη με τις φλόγες που κατέστρεψαν τις ζωές τους; Ή μήπως επειδή την ώρα που στην Ανατολική Αττική έχαναν τις ζωές τους 102 άνθρωποι, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ έκανε τον… φρουρό της Κινέττας;

Προσωπικά με τον Κολοκούρη δεν έχουμε. Ούτε βγάζουμε τα εσώψυχά μας σε αυτήν τη σελίδα. Απλώς εδώ παραθέτουμε στοιχεία. Από το 2020 που προήχθη σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ο λεγάμενος, έσπασαν κάποια αρνητικά ρεκόρ. Για παράδειγμα, χάθηκαν οι περισσότερες ζωές από αστικές πυρκαγιές. Θλιβερή διαπίστωση, αλλά πραγματικότητα. Αποτυπώθηκε με στοιχεία.
Από παιδάκια, όταν παίζαμε με τα στρατιωτάκια, που ήταν τότε το αγαπημένο παιχνίδι μας, όταν βρισκόμασταν μόνοι στο σπίτι, όλοι γνωρίζαμε ότι οι αξιωματικοί έπαιρναν τους βαθμούς στο πεδίο της μάχης. Κι όταν μιλάμε για πυροσβέστες, η επιβράβευση ερχόταν μέσα από τις επιδόσεις τους απέναντι στις φλόγες. Πού διακρίθηκε ο Κολοκούρης και δεν το αντιληφθήκαμε; Μπορεί να μας ξέφυγε, και μακάρι να ήταν έτσι.

Πορίσματα

Αλλά εμείς έχουμε αναδείξει όλα τα πορίσματα εμπειρογνωμόνων, ανακριτών και εισαγγελέων για τους εμπλεκόμενους αξιωματικούς στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018. Εμείς εδώ βάλαμε πρωτοσέλιδα όλα τα πρόσωπα εκείνης της τραγωδίας που ζητούν δικαίωση οι ψυχές τους.

«Στις 17:01 ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Βασίλειος Ματθαιόπουλος, επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Στέφανο Κολοκούρη, Διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ, και του δίνει εντολή να μεταβεί στην πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το αντίγραφο των τηλεφωνικών κλήσεων του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης. Εκείνη η κλήση είχε διαρκέσει 30 δευτερόλεπτα. «Λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ο Στέφανος Κολοκούρης καλεί τον Τζουβάρα Αχιλλέα και του αναφέρει ότι πήρε εντολή από τον Υπαρχηγό να μεταβεί στο Νταού. Ωστόσο, ο Στέφανος Κολοκούρης αγνοεί την εντολή που του δόθηκε και δεν πηγαίνει στην πυρκαγιά να συνδράμει στο διασωστικό έργο με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό της ειδικής ομάδας ΕΜΑΚ, αλλά φτάνει στο Μάτι μόλις στις 21:30», προσθέτει ο ανακριτής και στη συνέχεια καταγράφει τι στερήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξαιτίας της ανυπακοής του Κολοκούρη. Και για όσους δεν θυμούνται, να τους θυμίσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που είπε στον εισαγγελέα ότι υπέγραψε την πρώτη κατάθεσή του δίχως να την διαβάσει. Κι όμως, αυτόν τον αξιωματικό όχι μόνο τον προήγαγαν κάποια στιγμή σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά τον έκαναν και επίτιμο. Για να παραδειγματίζονται οι νέοι και για να μαθαίνουν ότι η ανυπακοή δίνει γαλόνια!

Ο Κολοκούρης πήρε θέση σε αυτήν τη σελίδα, διότι μέσα από την τριετία παρουσίας του σε θέσεις ευθύνης περνάει το λάθος μήνυμα για την επόμενη μέρα του Πυροσβεστικού Σώματος. Και δίνεται σε μία εβδομάδα κατά την οποία ξεχειλίζει η οργή του κόσμου εξαιτίας της ανεπάρκειας που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός σε άλλη μία φυσική καταστροφή.

Σε μία χώρα που σέβεται τους πολίτες, ο Κολοκούρης θα έπρεπε να είχε πάει σπίτι του την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι. Όπως, βέβαια, και όλοι οι αξιωματικοί που είχαν μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις 102 ανθρώπινες απώλειες και για τους 100άδες εγκαυματίες. Κι αν δεν έφευγε άμεσα, θα μπορούσαν να τον αποστρατεύσουν με ένα μήνυμα από το 112 όταν ενεργοποιήθηκε ο τριψήφιος αριθμός για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.

Ίσως αναρωτηθεί κάποιος, γιατί βάζουμε persona τον Κολοκούρη και τι φταίει αυτός όταν άλλοι τον προάγουν. Μα, εκεί ακριβώς βρίσκεται η ουσία. Ότι κι εκείνος συμμετείχε σε αυτό το αλισβερίσι. Η ανυπακοή του επιβραβεύθηκε αρχικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα από τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτές οι προαγωγές δεν δίνονται χωρίς αντάλλαγμα από τη στιγμή που δεν κερδήθηκαν στα μέτωπα των πυρκαγιών…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολόκληρο το κατηγορητήριο: Ο Παππάς, ο Καλογριτσας, οι Χουρι και τα άγνωστα sms

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Το απόγευμα το e-mail με τις τοξικολογικές της 24χρονης Γεωργίας

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας