2:01 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας και το... ασυμβίβαστο

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας και το... ασυμβίβαστο
  • Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου λαμβάνει κονδύλια για το εργαστήριο του οποίου είναι επικεφαλής από τον Οργανισμό που πλέον διοικεί!

 

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

 

Πολλά ερωτήματα, ηθικής και όχι μόνο φύσεως, προκύπτουν από την επιλογή του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστου Χατζηχριστοδούλου ως νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα ερωτήματα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι ο κ. Χατζηχριστοδούλου είναι παράλληλα διευθυντής του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και επιστημονικός υπεύθυνος του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας, έχοντας υπογράψει συμβάσεις ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τον Οργανισμό τον οποίο πλέον διοικεί! Αν μη τι άλλο η επιλογή του ως αντικαταστάτη του μέχρι πρότινος προέδρου του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος παραιτήθηκε, θέτει θέμα ασυμβιβάστου, καθώς θεωρείται αδιανόητο ο επικεφαλής του Οργανισμού να φοράει δύο καπέλα και να είναι με το ένα πόδι στον ΕΟΔΥ και με το άλλο στο Εργαστήριο της Θεσσαλίας, τη στιγμή που τα δύο αυτά μέρη συναλλάσσονται! «Πηγές» του υπουργείου Υγείας εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την τακτική του «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», η οποία σηματοδοτείται από την επιλογή του κ. Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ως γνωστόν αποτέλεσε προσωπική επιλογή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, με την οποία έχει στενή συνεργασία. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή από τη στιγμή που όπως προκύπτει από την έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» το εργαστήριο του κ. Χατζηχριστοδούλου έχει λάβει τα τελευταία χρόνια πακτωλό χρημάτων από τον ΕΟΔΥ μέσω συμβάσεων που έχουν υπογραφεί.

 

Υπογραφές 1,8 εκ. ευρώ  

 

Από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδος προκύπτει ότι ο Οργανισμός και το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον κ. Χριστοδούλου έχουν συνεργαστεί σε μια σειρά από δράσεις, υπογράφοντας συμβάσεις οι οποίες αγγίζουν τα 2.000.000 ευρώ! Το σύνολο των συμβάσεων αφορά την επιδημία του κορωνοϊού.

Από τις συμβάσεις προκύπτει ότι το διάστημα Φεβρουαρίου 2021 – Μαρτίου 2023 το εργαστήριο του νέου επικεφαλής του ΕΟΔΥ έλαβε από τον Οργανισμό 1.880.082 ευρώ. Και αυτά μέχρι πρότινος, καθώς πλέον ο κ. Χατζηχριστοδούλου πατάει σε δύο βάρκες, κάτι που είναι ηθικά ανεπίτρεπτο. Από τη μια καλείται να διαχειριστεί τα θέματα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και από την άλλη να προασπίσει τα συμφέροντα του εργαστηρίου, το οποίο ο ίδιος οργάνωσε και είναι διευθυντής. Τα πράγματα θα ήταν πιο απλά εάν ο ΕΟΔΥ δεν είχε και έχει ως «πελάτη» το εργαστήριο του νυν προέδρου του, κάτι που φαντάζει προκλητικό, οξύμωρο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό στην Ελλάδα του 2023…

 

 

========  ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ =========

  1. Στις 6 Φεβρουαρίου 2021 μεταξύ του ΕΟΔΥ και του εργαστηρίου, διευθυντής του οποίου είναι ο κ. Χατζηχριστοδούλου, υπεγράφη σύμβαση με αντικείμενο την «παρακολούθηση της παρουσίας RNA του ιού SARS-Cov-2 σε ανεπεξέργαστα δείγματα λυμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Η διάρκεια του έργου εκτεινόταν από τις 6/2/21 μέχρι και τις 31/12/21, ενώ το ποσό της σύμβασης ήταν 140.000 ευρώ.
  2. Στις 27 Απριλίου 2021 ο Οργανισμός υπέγραψε άλλη σύμβαση με το εργαστήριο της Θεσσαλίας για τον «έλεγχο περιβαλλοντικών και επιδημιολογικών παραμέτρων». Η σύμβαση είχε διάρκεια από τις 12.1.2021 μέχρι και τις 31.12.2021 και ήταν ύψους 256.750 ευρώ.
  3. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο ΕΟΔΥ υπέγραψε ακόμη μία σύμβαση με το εργαστήριο με σκοπό την ανάλυση δειγμάτων «του βαθμού ανάλυσης του πληθυσμού έναντι του ιού SARS-Cov-2, Εθνικό Δίκτυο Αντισωμάτων». Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε αξία 63.371 ευρώ.
  4. Στις 12 Ιανουαρίου 2022 ο Οργανισμός ανέθεσε έναντι 102.211 ευρώ στο εργαστήριο του νυν προέδρου του την «ανάλυση δειγμάτων του βαθμού ανοσίας του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού».
  5. Στις 13 Ιανουαρίου 2022 ο ΕΟΔΥ υπέγραψε σύμβαση με το εργαστήριο Θεσσαλίας για την «παρακολούθηση της παρουσίας RNA του ιού SARS-Cov-2 σε ανεπεξέργαστα δείγματα λυμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Η συγκεκριμένη σύμβαση είχε αξία 140.000 ευρώ.
  6. Στις 17 Ιανουαρίου 2022 και πάλι ο ΕΟΔΥ συνεργάσθηκε με το εργαστήριο του κ. Χατζηχριστοδούλου και πάλι για τον έλεγχο περιβαλλοντικών και επιδημιολογικών παραμέτρων. Η σύμβαση συνολικής αξίας 256.750 ευρώ είχε διάρκεια από 17.1.2022 μέχρι και 31.12.2022.
  7. Στις 10 Ιανουαρίου 2023 ο ΕΟΔΥ ανέθεσε στο εργαστήριο του κ. Χατζηχριστοδούλου την παρακολούθηση της παρουσίας RNA του κορωνοϊού σε ανεπεξέργαστα δείγματα λυμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας έναντι 218.400 ευρώ.
  8. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιανουαρίου 2023, υπεγράφη άλλη σύμβαση συνολικού ποσού 660.000 ευρώ για τον έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού συστήματος για την παρουσία των παθογόνων ιών γρίπης, SARS-Cov-2 και RSV.
  9. Στις 6 Μαρτίου 2023 ο ΕΟΔΥ και πάλι συμβλήθηκε με το εργαστήριο με σκοπό την ανάλυση δειγμάτων αντί ποσού 42.600 ευρώ.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας