23:26 Τετάρτη 22 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ο Σταθάκης θύμισε Βαρουφάκη και δικαίωσε τη ρητορική για τη Βαβέλ της Κουμουνδούρου!

Ο Σταθάκης θύμισε Βαρουφάκη και δικαίωσε τη ρητορική για τη Βαβέλ της Κουμουνδούρου!

Προανήγγειλε κρατικοποιήσεις με την «καμπάνα» να χτυπά για την Εθνική Τράπεζα…

Όταν ακούς κάποιον να χαρακτηρίζει «λιβελογράφημα» ένα ρεπορτάζ, έπειτα να υποστηρίζει ότι αναφερόταν σε «πρωτοκλασάτο στέλεχος», αλλά «εγώ δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου τέτοιο» και να ολοκληρώνει τη φράση του με την αποκάλυψη ότι «τον πήρα τηλέφωνο, αλλά δεν μου απάντησε και του έστειλα μήνυμα, που το έχω να σας το δείξω και του έλεγα ότι δεν φαντάζομαι, πρόεδρε, να πιστεύεις αυτά που γράφονται», τότε τον κάνεις εύκολα… Persona.

Αλλά δεν γίνεται να ασχοληθούμε κι εμείς με τον Αντώνη Μυλωνάκη, που αν και δεν υπήρχε όνομα στην αποκάλυψη της Kontra News για τους βουλευτές της Ελληνικής Λύσης τους οποίους προσέγγισαν από τη Νέα Δημοκρατία, αμέσως προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο, λες και τον αναγνώρισε μέσα σε αυτό. Ούτως ή άλλως, ο απόστρατος αξιωματικός έχει γράψει μέσα σε 10 ημέρες τόσες ώρες στον τηλεοπτικό αέρα που θα τον ζήλευαν ακόμη και οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων.

Εμείς θα καταπιαστούμε με τον Σταθάκη! Τον Γιώργο, ντε. Ο πρώην υπουργός, βουλευτής, εκ νέου υποψήφιος και βασικός σχεδιαστής του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε μέσα σε μία ημέρα να αποδείξει ότι με τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν παρά εκείνα που τους χωρίζουν. Το έπραξε, μάλιστα, την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τη «Δήμητρα», τη νέα έμπνευση που είχε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25. Ο Σταθάκης, όμως, μόνο αυτή την ιδέα δεν υιοθέτησε. Όλα τα άλλα που προανήγγειλε στο podcast «ΒΑΒΕΛ» ήταν λες και έβγαιναν σε γενικές γραμμές από το στόμα του Βαρουφάκη.

Μέτοχοι

«Η θέση μας για τις τράπεζες είναι πολύ απλή. Πρέπει να γίνουμε κανονικοί μέτοχοι. Και όχι μέτοχοι μειωμένων δικαιωμάτων. Αυτό έχει τελειώσει. Άρα, οι μετοχές αυτές θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα, όπως και των ιδιωτών μετόχων, και θα έχουν τον λόγο που τους αναλογεί ως μέτοχοι. Θα θέλαμε έναν κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Αν τον έχουμε έτοιμο, νομίζω ότι δεν θα τον κλωτσήσουμε, θα τον κρατήσουμε», ανέφερε. Η καμπάνα χτυπούσε για την Εθνική Τράπεζα. Σε μια περίοδο που το τραπεζικό σύστημα σε όλο τον πλανήτη στηρίζεται πρωτίστως στους ιδιώτες, ο Σταθάκης προανήγγειλε μία κρατικοποίηση.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό, δεν μας εξήγησε. Ίσως και να μην υπάρχει τρόπος. Αλλά μικρή σημασία έχει αυτή η λεπτομέρεια. Θα αφήσουμε τώρα να μας χαλάσει ολόκληρο οικονομικό πρόγραμμα;

Δεν θα είναι η Εθνική Τράπεζα η μοναδική νέα κρατική εταιρεία. Ο Σταθάκης έχει μεγάλα σχέδια και για τη ΔΕΗ. Αλλά σε αυτό συμφωνούν.

«Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό να γίνει με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών που το Δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών, όπως ο ΑΔΜΗΕ. Όλες οι υποδομές ενέργειας να περάσουν στα κρατικά χέρια», εξήγησε ο Σταθάκης που συναγωνίζεται επάξια τον Πολάκη, αν και ο Παυλάρας κράτησε χαμηλούς τόνους από την ημέρα που τον παρέπεμψαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αύξηση φόρων

Ο Γιώργος, πάντως, συνέχισε. Προανήγγειλε εξειδικευμένη αύξηση της φορολόγησης. «Εμείς έχουμε δεσμευθεί μόνο για ένα πράγμα. Εξαιρούμε τους μικρομετόχους, και λέμε τα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ θα έχουν υψηλότερη φορολογία, 10%-15%, δεν ξέρω. Αυτή είναι η βασική μας πρόταση», είπε και αναφέρθηκε στις εταιρείες ενέργειας. «Ένα ανεκτό περιθώριο κέρδους που δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%», ανέφερε και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Βρετανίας μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Όποιος άκουσε ή διάβασε τις προγραμματικές δηλώσεις του Σταθάκη κατέληξε σε ένα συμπέρασμα και εξέφρασε μια απορία. Αρχίζουμε από τη δεύτερη. Ζούμε στην Κίνα ή στην Κορέα; Μόνο εκεί αποφασίζουν να κρατικοποιήσουν ανώνυμες εταιρείες που ανήκουν, πλέον, σε ιδιώτες.
Πάμε και στο συμπέρασμα. Όχι, βέβαια, ότι πιστέψαμε πως ακούγαμε τον Βαρουφάκη. Το συμπέρασμα αφορά στη Βαβέλ απόψεων που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ που ο ένας λέει «μαύρο», ο άλλος το βλέπει «άσπρο» και ο τρίτος αρχίζει να τραγουδάει «άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, καραβάκια στο Αιγαίο δεν με παίρνετε, καλέ…».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας