More

  Ο βουλευτής τζουκ-μποξ που έσταζε μέλι και ζητούσε χορηγίες

  Ακόμη και τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του Folli-Follie σκανδάλου από το fund QCM, τη στιγμή που οι ηγήτορες του Ομίλου ελέγχονταν από την ελληνική ∆ικαιοσύνη και το θέμα του «θησαυρού» που αποδείχτηκε άνθρακας μονοπωλούσε τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης με τα ευρήματα της έρευνας να προκαλούν σοκ, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, όχι μόνο εξυμνούσε (δημόσια) το έργο της οικογένειας Κουτσολιούτσων αλλά συνέχιζε να αιτείται χορηγίες για την εκλογική του περιφέρεια!

  Του Πέτρου Κουσουλού
  • Νέες αποκαλύψεις για τις ηµέρες και τα έργα του Μάκη Μπαλαούρα • Τέσσερις µήνες µετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ζητούσε επιτακτικά χορηγίες • Η αλληλογραφία µε τη λίστα των «επιθυµιών» του φερόµενου ως µπροστάρη των Κουτσολιούτσων

  Νέα στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποδεικνύουν ότι ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ελεγχόμενος πλέον από τη ∆ικαιοσύνη μετά την έκθεση-κόλαφο της PwC και των emails που αντάλλασσε ο Νίκος Σάκκος με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, όχι μόνο διατηρούσε άψογες σχέσεις με τους προφυλακισμένους επιχειρηματίες, όντας ο μέγας αποδέκτης των Folli-Follie δωρεών αλλά εξακολουθούσε να «πιέζει» για νέες χορηγίες.

  Νέες ανάγκες

  Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο πρώην βουλευτής Ηλείας, ο οποίος είχε προλάβει στο διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου 2018 να «απολαύσει» δωρεές ύψους 75.050 ευρώ από το FFGroup, στέλνει μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον διευθυντή Ασφαλείας του Ομίλου Νίκο Σάκκο και σε ένα ακόμη ανώτατο στέλεχος, καταγράφοντας τις νέες «ανάγκες». Αυτές δεν είναι άλλες από την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Κρεστενών. Στο email ο κ. Μπαλαούρας προχωρά ακόμη και σε προτεραιοποίηση των…αναγκών!

  «Καλησπέρα. Σας στέλνω ανάγκες του νοσοκομείου Κρεστενών. Αν μπορεί η εταιρία να καλύψει μερικές, με προτεραιότητα Καρδιογράφο (2.000 ευρώ) και Υπέρηχο (5.000 ευρώ). Ευχαριστώ».

  Με απλό και ξεκάθαρο τρόπο ο πρώην βουλευτής καταθέτει το αίτημά του. ∆εν φαίνεται να τον απασχολεί, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο ο Όμιλος βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, ούτε όλα όσα καταγράφονται σε πορίσματα και έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Η χρονική απόσταση των τεσσάρων μηνών που υπάρχει μεταξύ της αποστολής του email και της 4ης Μαΐου 2018 όταν το QCM αποδόμησε τον μύθο της εταιρείας-θρύλος, καταρρίπτει, αυτομάτως, οποιοδήποτε επιχείρημα από την πλευρά του πρώην βουλευτή ότι ενδεχομένως «δεν ήξερε, δεν γνώριζε» την έκταση του σκανδάλου. Θεωρείται αδιανόητο στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο κατονομαζόμενος (από τον κ. Σάκκο) ως «μπροστάρης» των Κουτσολιούτσων προκειμένου να περάσουν τις θέσεις τους στην τότε κυβέρνηση και στις Αρχές, δηλαδή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να μην είχε αντιληφθεί το μέγεθος της υπόθεσης που ερευνούσε η ∆ικαιοσύνη. Πλέον, ο ίδιος θα κληθεί να εξηγήσει στον εισαγγελέα τους λόγους που αποφάσισε να μετατραπεί σε πολιτικό «πλασιέ» και «τζουκμποξ» των προφυλακισμένων, επιχειρηματιών.

  Γιατί οι Κουτσολιούτσοι επέλεξαν τον κ. Μπαλαούρα προκειμένου να σπάσουν τους κρίσιμους μήνες του 2018 κάθε ρεκόρ χορηγιών; Και γιατί ο πρώην βουλευτής όχι μόνο αιτούνταν, διαρκώς, νέες χορηγίες για τις οποίες βραβευόταν φροντίζοντας πάντα να εξάρει το ήθος, την προσφορά και την αξιοσύνη της Folli-Follie.

  Πρώτη επαφή 

  Στην αποκλειστική συνέντευξη στην «Μ» που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή (10.1.2021) ο Νίκος Σάκκος δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας για τα όσα έγραψε στα emails προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Επεσήμανε ότι ο κ. Μπαλαούρας ήταν εκείνος που του ανέφερε τα ονόματα των πρώην υπουργών κ.κ. Φλαμπουράρη, Χαρίτση και Αραχωβίτη, αλλά και στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λέγοντας ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να εισακουστεί η άποψη της Folli Follie».

  Επεσήμανε, δε, ότι προσέτρεξε στον βουλευτή τον οποίο γνώριζε, δηλαδή τον Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος ήδη από τα τέλη του 2017 είχε επικοινωνήσει μαζί του ζητώντας χορηγίες. Χορηγίες, οι οποίες, όπως φαίνεται, «ξεπάγωσαν» μετά τον Μάιο του 2018 όταν δηλαδή εκταμιεύθηκαν 61.000 ευρώ από το σύνολο των 75.050 ευρώ που τελικά κατέληξαν στην εκλογική περιφέρεια του Μπαλαούρα.

  Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι η πρώτη ηλεκτρονική επικοινωνία του πρώην βουλευτή με τον Όμιλο πραγματοποιήθηκε στις 18 ∆εκεμβρίου 2017. Από το προσωπικό του email ο κ. Μπαλαούρας απευθύνθηκε στους κ.κ. Σάκκο και Κουτσολιάκο στέλνοντας έναν κατάλογο (!) για την ενίσχυση φορέων της Ηλείας από την Folli-Follie.

  «Η σειρά είναι κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη κρίση μου. Η Πυροσβεστική μπορεί να ενισχυθεί αργότερα, γιατί τώρα βρίσκεται, σχετικά, σε ‘χειμερία νάρκη’», γράφει ο τότε Πρόεδρος της ∆ιαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στη λίστα του ο κ. Μπαλαούρας ζητεί δωρεές για:

  α) το νοσοκομείο Πύργου, τις οποίες κοστολογεί αντί 27.000 ευρώ,

  β) το νοσοκομείο Αμαλιάδας, τις οποίες κοστολογεί αντί 45.000 ευρώ,

  γ) το Παράρτημα ΑμΕΑ Λεχαινών,

  δ) τις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης Ηλείας και

  ε) την Πυροσβεστική του Νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα ζητεί ηλεκτροκίνητες αντλίες, ελαστικά για τα οχήματα, άρβυλα δασοπυρόσβεσης και σωλήνες συνολικής αξίας 43.000 ευρώ.

  Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι και τον Μάϊο του 2018, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο, το μοναδικό αίτημα του κ. Μπαλαούρα που είχε γίνει δεκτό ήταν μια δωρεά ύψους 14.050 ευρώ προς το νοσοκομείο Πύργου. Ω του θαύματος όλες οι χορηγίες άρχισαν να …ξεπαγώνουν με το που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

  Εκτόξευση 

  Από τα αρχεία της Folli-Follie που δημοσίευσε η «Μ» προκύπτει το εξής ενδιαφέρον γεγονός που απασχολεί ήδη τις εισαγγελικές Αρχές. Ότι η διάθεση για κοινωνική προσφορά του Ομίλου των Κουτσολιούτσων εκτοξεύθηκε το 2018 και ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του QCM.

  Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ενώ ο κολοσσός, με τα… πήλινα πόδια, χορήγησε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το 2014, έφτασε στο σημείο το 2018, να «δωρίζει» 247.723 ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (75.050 ευρώ και πλέον) να καταλήγει στην εκλογική περιφέρεια του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα.

  Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2018 εκταμιεύθηκαν 6.000 ευρώ προκειμένου ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει πολιτικό σόου στο Κέντρο ∆ημιουργικής Απασχόλησης του ∆ήμου Ζαχάρως και άλλα 4.340 ευρώ για τον φιλανθρωπικό αγώνα μεταξύ Ηλείων ποδοσφαιριστών και των παλαίμαχων του 2004 στο πλαίσιο του οποίου παραχώρησε συνέντευξη μαζί με τον κ. Σάκκο.

  Τον Ιούλιο του 2018 εκταμιεύθηκαν επιπλέον 55.000 ευρώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου Αμαλιάδας, ενώ το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου 2021 ποσό 1.690 ευρώ δόθηκε για το bazaar που διοργανώθηκε στη Ζαχάρω, με τον Μάκη Μπαλαούρα να υποδύεται τον ρόλο του… πλασιέ! Από τις σχετικές λίστες προκύπτει ότι εκείνη την περίοδο η Folli-Follie έδωσε επίσης μεγάλα ποσά στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για αγορά ρουχισμού (47.600 ευρώ τον Ιούλιο του 2018), καθώς και 52.000 ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

  Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί στις «χορηγίες» καθώς: το 2014 η Folli-Follie διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς 43.188 ευρώ, τo 2015 «χορήγησε» 46.815 ευρώ, το 2016 δαπάνησε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μόλις 24.416 ευρώ, ενώ το 2017 153.058 ευρώ.

  «Μέλι» 

  Μετά από όλα αυτά ο κ. Μπαλαούρας είχε κάθε λόγο να στάζει «μέλι» στις δημόσιες εμφανίσεις του για τους κ. Κουτσολιούτσους, αναδεικνύοντας τη φιλανθρωπική τους δράση.

  Τον Ιούλιο του 2018 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κ∆ΑΠ Ζαχάρως ανέφερε ότι η εταιρεία έχει «δείξει το πρόσωπό της και σε άλλες περιπτώσεις», επισημαίνοντας ότι οι κ.κ. Τζώρτζης και Μαρίζα Κουτσολιούτσου είναι ευαισθητοποιημένοι εδώ και χρόνια, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 όταν βραβεύτηκε για τη δωρεά στο νοσοκομείο Αμαλιάδας ευχαρίστησε τη Folli -Follie γιατί ήταν η μοναδική εταιρεία που εισάκουσε το κάλεσμά του (!) υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν είχε βοηθήσει και το χωριό ∆ιαφνιώτισσα.

  Απάντηση στο δημοσίευμα της «Μ»

  Μπαλαούρας

  Την αντίδραση του Μάκη Μπαλαούρα προκάλεσε η συνέντευξη του διευθυντή Ασφαλείας της Folli-Follie στην «ΜΠΑΜ». Ο κ. Σάκκος «άδειασε» τον Μάκη Μπαλαούρα, επισημαίνοντας ότι για τις επαφές με τα πολιτικά πρόσωπα (κ.κ. Φλαμπουράρη, Χαρίτση και Αραχωβίτη) αλλά και στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και για την ενημέρωση του Μαξίμου του μίλησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια εκείνος, με τη σειρά του τα μετέφερε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

  Επίσης, ο κ. Σάκκος επεσήμανε ότι οι χορηγίες στην εκλογική περιφέρεια του κ. Μπαλαούρα Μπαλαούρας«ξεπάγωσαν», οι περισσότερες τουλάχιστον, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli-Follie.

  Επεσήμανε, δε, ότι χαρακτήρισε ως «μπροστάρη» της προσπάθειας να προωθηθεί η άποψη της εταιρείας στις Αρχές αλλά και την κυβέρνηση τον κ. Μπαλαούρα επειδή «εκείνον γνώριζε» αλλά και από το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε μαζί του εκείνη την περίοδο.

  Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Ηλείας δήλωσε:

  «Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο, ο Διευθυντής Ασφαλείας της Folli-Follie Νίκος Σάκκος, ομολογεί ότι τα όσα αναφέρει στα επίμαχα emails προς τους τότε διευθύνοντες την εταιρείας περί της δήθεν συνδρομής υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο της εταιρείας, αποτελούν δικές του εκτιμήσεις και επινοήσεις.  Η φράση – ομολογία του «έβαλα και κάτι δικά μου» είναι απολύτως χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος επινόησε τα όσα τότε έγραψε και έχουν γίνει αντικείμενο απαράδεκτης πολιτικής εκμετάλλευσης.

  Ομολογίες

  Επιπλέον, ο Νίκος Σάκκος ομολογεί ότι ουδέποτε συνάντησε κάποιον σύμβουλό μου, ο οποίος δήθεν του ζήτησε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για τον σκοπό αυτό και ότι ουδέποτε δόθηκε κάποιο χρηματικό ποσό σε εμένα ή σε συνδεόμενο με εμένα πρόσωπο και επομένως και αυτές οι αναφορές του στα επίμαχα emails είναι εντελώς ψευδείς.

  Τέλος, ομολογεί ότι η γνωριμία μας έγινε σε ανύποπτο χρόνο, πριν ξεκινήσει η έρευνα για τη Folli-Follie, στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας στην οποία ακόμα και σήμερα εργάζεται και της χορηγίας της για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για νοσοκομεία της Ηλείας…

  Συνεχίζει, βεβαίως, ο κ.Σάκκος να ισχυρίζεται ψευδώς ότι δήθεν του υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω τις απόψεις της εταιρίας στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης και ότι δήθεν του ανέφερα συγκεκριμένα ονόματα υπουργών. Τίποτα τέτοιο φυσικά δεν έγινε και ούτε θα μπορούσε να γίνει. Η αυτοδιάψευσή του σε σχέση με τη δήθεν δωροληψία μου και τη δήθεν συνδρομή άλλων πολιτικών προσώπων, δίνει το μέτρο της αναξιοπιστίας του σε σχέση και με αυτόν τον ισχυρισμό του».

  Βεβαίως, ο κ. Μπαλαούρας δεν αναφέρθηκε στην «ταμπακέρα» της υπόθεσης. Δηλαδή, για ποιο λόγο δέχτηκε να συνομιλήσει με εκπροσώπους της ελεγχόμενης επιχείρησης εκείνη την κρίσιμη περίοδο, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο μετατράπηκε σε μέγα αποδέκτη δωρεών από τον Μάϊο του 2018 και μετά!  Μπαλαούρας

  Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Ο υπουργός και τα…”μαύρα” του ψευτογιατρού

  Αριστοτέλης Αδαμόπουλος για καταγγελία Μπεκατώρου: “Το μυστικό είναι οι εκλογές στην Ομοσπονδία!”

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Κικίλιας, Σχοινάς και Αρκουμανέας θα μεταβούν στο Σύνταγμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ

  Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκονται...

  Κόπηκε στον αέρα η εκπομπή της Αννίτας Πάνια – Βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού

  Απότομη ήταν η διακοπή της εκπομπής της Αννίτας Πάνιας, «Αννίτα Κοίτα» καθώς βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Η παρουσιάστρια πέρασε γρήγορα σε διαφημίσεις. Όπως πριν από κάθε...

  Κορωνοϊός: Τα μισά κρούσματα η Αττική – Πάνω από το όριο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας με 4,33%

  Ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.301. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε...

  Στην ΜΠΑΜ που κυκλοφορεί: Τα ερωτικά γράμματα του Λιγνάδη

  Η εφημερίδα των μεγάλων αποκαλύψεων κυκλοφορεί με ρεπορτάζ που θα κάνουν «ΜΠΑΜ» και θα προκαλέσουν σεισμό! Διαβάστε την Κυριακή στην «ΜΠΑΜ»: Η άγνωστη ζωή του...

  Αποτυχία του ΟΗΕ να καταλήξει σε κοινή δήλωση αναφορικά με το καθεστώς της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες, δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση αναφορικά με το καθεστώς της στρατιωτικής χούντας της...