22:03 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Οι... γκάφες έφεραν χειροπέδες στην (δήθεν) τρομοκρατική «ομάδα των 10»!

Οι... γκάφες έφεραν χειροπέδες στην (δήθεν) τρομοκρατική «ομάδα των 10»!

«Άγουροι» τρομοκράτες, άκρως επικίνδυνοι που αδιαφορούσαν για τυχόν ανθρώπινες απώλειες, δρώντας ερασιτεχνικά, αλλά με πρόσβαση σε ανθρώπους που είχαν γνώση για εκρηκτικές ύλες και με μεγάλη δόση… εμμονής.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Τα μέλη της σπείρας που φιλοδοξούσαν να γίνουν…τρομοκράτες


Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της «ομάδας των δέκα» που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως μέλη της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης».

Με το πρώτο χτύπημα της οργάνωσης να είναι το περασμένο καλοκαίρι, και μάλιστα κάνοντας… λάθος στο σημείο όπου πέταξαν τη χειροβομβίδα στη Λάρισα που είχε στόχο τον διευθυντή φυλακών Λάρισας, οι Αρχές χρειάστηκαν δεκαπέντε ημέρες μέχρι να περάσουν χειροπέδες στα μέλη της «Σύμπραξης Εκδίκησης», ύστερα από το τελευταίο τους και ίσως το παρ’ ολίγον πιο οδυνηρό χτύπημα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Τελικά όμως ο τρομοφάκελος που έστειλαν στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης αντί να εκραγεί, όπως ήθελαν τα μέλη της οργάνωσης, εξουδετερώθηκε και μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια αποτελώντας το «κύκνειο άσμα» τους, καθώς εντοπίστηκε ένα από τα πιο σοβαρά λάθη της οργάνωσης.

Το είχε κάνει ο υπαξιωματικός του Στρατού Ξηράς ο οποίος ήταν σε άδεια και μάλιστα είχε υποβάλει αίτηση αποστρατείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, εντοπίστηκε πάνω σε κομμάτι ταινίας στον μηχανισμό το αποτύπωμά του αλλά και γενετικό υλικό. «Όπως γίνεται κατανοητό, είναι πολύ δύσκολο να δώσει μια πειστική εξήγηση για ένα τέτοιο εύρημα, αλλά είναι κατηγορούμενος και μπορεί να ισχυριστεί ό,τι θέλει», λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής που βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ανακάλυψε ότι η σύζυγος του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και αυτή αστυνομικός σε υπηρεσία που στεγάζεται στο κτίριο της ΓΑΔΑ.

Ληστείες τραπεζών

Το δεύτερο σημαντικό λάθος της οργάνωσης ήταν οι κινήσεις του φερόμενου αρχηγικού μέλους. Ο 36χρονος που σε μικρές ηλικίες ήταν αθλητής του ράγκμπι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και είχε κληθεί και στην εθνική ομάδα, είναι έγκλειστος στις φυλακές καθώς έχει καταδικαστεί για ληστείες τραπεζών. Ο γεροδεμένος με τα τατουάζ στα χέρια αρχηγός απειλούσε την πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των ποινών του ώστε να μείνει λιγότερο καιρό στη φυλακή. Την καλούσε από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής, κάτι που η δικαστικός λειτουργός το ανέφερε στους αστυνομικούς όταν μίλησαν μαζί της για την υπόθεση του τρομοφακέλου.

Ήταν θέμα χρόνου να συνδυαστούν τα όσα της είχε πει με τις κλήσεις προς το γραφείο της από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής. Επίσης, ο 36χρονος λες και είχε εμμονή με το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πετραλώνων. Αρχικά είχε συλληφθεί για τη ληστεία που είχε διαπράξει στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της οδού Τριών Ιεραρχών και στη συνέχεια οργάνωσε την τοποθέτηση βόμβας. Στο κείμενο ανάληψης -οι Αρχές θεωρούν ότι αυτός ήταν ο συντάκτης του- αναφέρθηκε ονομαστικά στην εκδίκαση της υπόθεσής του στο Εφετείο. Όπως ήταν φυσικό, κάτι τέτοιο δεν πέρασε απαρατήρητο από το αντιτρομοκρατικό επιτελείο που έστρεψε ακόμη περισσότερο το βλέμμα του πάνω στον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού.

«Τυφλό» χτύπημα

«Δεν ήταν λίγες οι φορές που στις συνομιλίες τους τα μέλη της οργάνωσης προσπαθούσαν να κρυφτούν και να καλύψουν τις κινήσεις τους μιλώντας με κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις. Δεν ήταν όμως πάντα τόσο πειστικοί ή προσεκτικοί, με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να… αποκαλύπτονται στη συνέχεια από τις κινήσεις τους τις οποίες έκαναν, και βέβαια και εμείς ήμασταν από κοντά ώστε να μην πιαστούμε στον ύπνο. Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν υπήρχε σοβαρό ιδεολογικό υπόβαθρο τούς έκανε πιο επικίνδυνους και απρόβλεπτους, όπως έδειξε και η αποστολή του τρομοφακέλου στην πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης όπου δεν υπήρχε προειδοποίηση και το χτύπημα ήταν ‘‘τυφλό’’ και θα θρηνούσαμε θύματα» περιγράφει αστυνομικός που ασχολήθηκε με την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι αστυνομικοί, κυρίως στα χτυπήματα των Πετραλώνων και της κατοικίας του επιχειρηματία στην Κηφισιά, η εταιρεία του οποίου είχε εμπλακεί στην κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα, εντόπισαν τα οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει οι βομβιστές. «Χρησιμοποίησαν τα δικά τους αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, με τις ίδιες πινακίδες κυκλοφορίας λες και πήγαιναν βόλτα στην Αθήνα. Μελετώντας περίπου… εξακόσιες κάμερες είδαμε, π.χ., τη διαδρομή από το Ψυχικό στα Πετράλωνα αλλά και την επιστροφή από δύο διαφορετικά δρομολόγια.

Άτομα με τρομοκρατικό υπόβαθρο μπορεί να αφήνουν το όχημά τους δέκα τετράγωνα από το σπίτι τους και να πηγαίνουν με τα πόδια ή ακόμη χρησιμοποιώντας κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς» λέει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τα μάτια του έχουν δει πολλούς τρομοκράτες.

Χρήστες ουσιών

Όμως δεν ήταν μόνο τα επιχειρησιακά λάθη. Η σύνθεση τρομοκρατικών οργανώσεων έχει δείξει ότι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αποτελείται από άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και εξαιρετικά προσεκτικά. Στην περίπτωση της «Σύμπραξης Εκδίκησης» κάποια από τα μέλη, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο, έκαναν εκτεταμένη χρήση ουσιών, με αποτέλεσμα η διαύγειά τους να είναι αμφίβολη, η σκέψη τους να μην είναι πάντα ορθή και να υπάρχει μια σύγχυση, με συνέπεια να κάνουν εύκολα λάθη, τα οποία έμπειρα μάτια, όπως είναι αυτά της Αντιτρομοκρατικής, να τα εντοπίζουν αμέσως. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους συλληφθέντες, που συμμετείχε στο χτύπημα των Πετραλώνων, για δύο ημέρες είχε… ξεχάσει πού είχε σταθμεύσει το όχημά του και το αναζητούσε! Άλλες φορές προσπαθούσε να φτάσει στο σπίτι του, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, και προκειμένου να το βρει, όπως περιέγραφε στους αστυνομικούς, «έβαζε για σημάδι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά και πάλι… το έχανε».

Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό, οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους μόνο υψηλό δείκτη ευφυΐας δεν είχαν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις «απαιτήσεις» μιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέτρος Κουσουλός για την δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

«Συγχώρεσέ με Στέλιο» – Ξέσπασε σε λυγμούς η πεθερά του 40χρονου που δολοφονήθηκε στη Νίκαια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας