22:24 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Όρκα σκότωσε μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά - Δείτε βίντεο

Όρκα σκότωσε μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά - Δείτε βίντεο

Μια αρσενική όρκα με το παρατσούκλι Starboard καταγράφηκε σε βίντεο να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία και να αφαιρεί το συκώτι του για να το καταβροχθίσει, κι όλα αυτά μέσα σε… δύο λεπτά.

Σύμφωνα με το National Geographic, είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν μια όρκα να εξολοθρεύει τελείως μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, που θεωρείται από τους πιο φονικούς θηρευτές των θαλασσών.

Ο Starboard κυνηγάει συνήθως μαζί με τον συγγενή του, μια άλλη αρσενική όρκα ονόματι Port, κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο λιμάνι Μόσελ Μπέι. Ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια η όρκα πέρασε μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το ματωμένο όργανο στο στόμα της.

 

Οι όρκες, γνωστές και με την αγγλική τους ονομασία «φάλαινες δολοφόνοι» (αν και ανήκουν στην οικογένεια των Δελφινιδών) κυνηγούν συνήθως σε ομάδες. Η συμπεριφορά του Starboard σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, λέει η Alison Towner, ειδική στους καρχαρίες στο Πανεπιστήμιο Rhodes και επικεφαλής μιας νέας μελέτης στο που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science.

«Η στρατηγική του μας εξέπληξε πραγματικά. Στο παρελθόν τον είχαμε δει να κυνηγά κοντά σε άλλες όρκες, χρησιμοποιώντας συνεργασία για να εξουδετερώνει τους καρχαρίες και να τρώει το συκώτι τους» λέει η Towner.

Οι δύο φάλαινες δολοφόνοι Starboard και Port, που είναι πιθανώς αδέλφια, σκοτώνουν διάφορα είδη καρχαριών στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2015, και μάλιστα με μια ειδική τεχνική: Αφού σκίζουν το σώμα τους, αφαιρούν προσεκτικά το συκώτι, που είναι πλούσιο σε θερμίδες και παρατούν το υπόλοιπο κουφάρι άθικτο.

Στην περίπτωση του κυνηγιού που καταγράφεται στο βίντεο, ο Port – αν και βρισκόταν κοντά – κράτησε τις αποστάσεις του από την αρχή ως το τέλος, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι οι δύο καρχαρίες αλλάζουν τη στρατηγική τους.

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας