14:52 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Οι προθέσεις δεν αρκούν!

Οι προθέσεις δεν αρκούν!

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη. Δύσκολη από τις καταγγελίες για τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», που όλοι γνωρίζουμε και πιο πολλοί λιγότερο ή περισσότερο έχουμε υποστηρίξει.

Καταγγελίες έκαναν το στομάχι μας κόμπο και έφεραν στην επιφάνεια το ερώτημα σχετικά με τον κρατικό έλεγχο. Γιατί πώς γίνεται να μην ελέγχεται ένας -με καλές προθέσεις κατά τα άλλα- τόπος φροντίδας ανήλικων παιδιών;

Ήρθε λοιπόν -έστω και αργά- η ώρα να πούμε τη σκληρή αλήθεια, να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Μέχρι πότε θα επαναπαυόμαστε στις καλές προθέσεις κάποιου που αποφασίζει να αντικαταστήσει την κρατική υποχρέωση της αυτονόητης φροντίδας για τα παιδιά;
Έως πότε θα αφήνουμε στο έλεος της φιλανθρωπίας το μέλλον τους και κάθε φορά θα πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν αυτή η ανιδιοτέλεια εμφανίζει σκιές και κρυμμένα τέρατα στο ντουλάπι;

Καμία φιλάνθρωπη κυρία, κανένας ρασοφόρος και κανένας ευαισθητοποιημένος κύριος δεν μπορεί να υποκαθιστά στο διηνεκές την απουσία του κοινωνικού κράτους. Όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποφασίσουμε για το ρόλο της πολιτείας, αν δεν συμφωνήσουμε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι η πλήρης ρύθμιση και οριοθέτηση του τοπίου της κοινωνικής πρόνοιας.

Αν δεν βάλουμε ως προτεραιότητα την αποϊδρυματοποίηση, την επιστροφή των παιδιών στο βιολογικό τους περιβάλλον, τότε δεν θα σταματήσουμε ποτέ να πέφτουμε από τα σύννεφα με περιστατικά αποτρόπαιων συμβάντων.

H σταδιακή κατάργηση των ιδρυμάτων και η αποκατάσταση των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειες που επιθυμούν να ανοίξουν τις αγκαλιές τους σε αυτά τα παιδιά αλλά σκοντάφτουν στη γραφειοκρατία είναι επιβεβλημένη!

Γιατί άλλο είναι η φροντίδα που παρέχουν τα ιδρύματα με τα προγράμματα βραχυχρόνιας φιλοξενίας κι άλλο τα παιδιά «τρόφιμοι» με όσα προβλήματα προκύπτουν από αυτό.

Ας συζητήσουμε για το δάσος επιτέλους και όχι μόνο για το δέντρο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας