14:57 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Η πολλαπλή απασχόληση, το εξαήμερο και τα βαριά πρόστιμα για παρεμπόδιση εργασίας από απεργούς.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου που φέρνει θεαματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες προκαλούν αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και ταυτόχρονα μειώνει τις επιβαρύνσεις των συνταξιούχων που εργάζονται.

– Εξαιρούνται από την κυριακάτικη αργία και από τις ημέρες αργίας η βιομηχανία τροφίμων, οι εταιρείες εμφιάλωσης νερού και παραγωγής αναψυκτικών, καθώς και τα εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις που λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα.

– Θεσπίζεται η εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου του εργαζομένου κατά την έκτη ημέρα.

– «Νομιμοποιείται» η πολλαπλή απασχόληση έως 13 ώρες ημερησίως για δύο ή περισσότερους εργοδότες, οι οποίοι αθροιστικά δεν μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο πέραν του επιτρεπτού ορίου.

– Εισάγονται οι συμβάσεις κατά παραγγελία, ώστε να αντιμετωπίζονται έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων.

– Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν μονομερώς στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία.

– Προβλέπεται ποινή εξάμηνης φυλάκισης και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ σε βάρος απεργών για παρεμπόδιση εργασίας του προσωπικού που δεν συμμετέχει σε απεργία.

– Καθιερώνεται δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών, χωρίς αποζημίωση.

– Όσοι εργοδότες ενταχθούν στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποκτούν το δικαίωμα να μη δηλώνουν τυχόν αλλαγές ή τροποποίηση ωραρίου εργασίας ή οργάνωση χρόνου εργασίας ή υπερωρίες, πριν από την πραγματοποίησή τους, ενώ το πρόστιμο για υποδηλωμένη εργασία θα ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

– Η πολλαπλή απασχόληση δεν θα οδηγεί σε μειωμένο όριο συνταξιοδότησης για τον εργαζόμενο, αλλά στην αύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης.

Ρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις με βάση τα ανακοινωθέντα θα προβλέπεται:

– Στους συνταξιούχους που εργάζονται θα επιβάλλεται κράτηση ύψους 10% επί του εισοδήματος από την εργασία εάν είναι μισθωτοί και 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης σε περίπτωση αυταπασχόλησης.

Για ετήσιο εισόδημα από την εργασία το οποίο δεν υπερβαίνει τα 4.932 ευρώ (δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης) δεν θα επιβάλλεται εισφορά.

Ταυτόχρονα θα καταργηθεί η περικοπή του 30% της σύνταξης που ισχύει έως τώρα.

– Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με οφειλές έως 30.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνουν το 30%-40% της σύνταξής τους έως ότου το χρέος υποχωρήσει στα 20.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, θα δρομολογείται η αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους.

Για τους πρώην αγρότες το όριο της οφειλής θα ανέλθει έως τα 8.000 ευρώ και θα ακολουθείται η ίδια τακτική έως ότου το χρέος υποχωρήσει στις 6.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν στην αντίστοιχη ρύθμιση (εξόφληση μέσω παρακράτησης μέρους της σύνταξης). Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να αποδεχθούν το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και να μη διαθέτουν καταθέσεις άνω των 15.000 ευρώ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσουνάμι οι φόροι: Αυξημένα πάνω από τον στόχο κατά 3,416 δις ευρώ ήταν το φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο του 2023

Eurostat: Στο 3,5% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας