6:41 Τετάρτη 8 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Όσα μάθαμε από το Φόρουμ των ∆ελφών

Όσα μάθαμε από το Φόρουμ των ∆ελφών

Το 6ο Οικονομικό Φόρουμ των ∆ελφών, που γράφει Ιστορία ως ένας καθιερωμένος ετήσιος θεσμός, έριξε αυλαία στο Ζάππειο Μέγαρο με ένα stage υβριδικής μορφής, καθώς περισσότεροι από 1.000 προσκεκλημένοι ομιλητές από 42 χώρες έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις με φυσική και διαδικτυακή παρουσία.

Οι θεματικοί πυλώνες που βασίστηκε το Φόρουμ ήταν: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: 1821-2021, Γεωπολιτική και ∆ιεθνής Ασφάλεια, Παγκόσμια Οικονομία, Το Μέλλον της Ευρώπης, Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή, Άνθρωποι – Οργανώσεις και Κοινωνία, Τεχνολογία και το Μέλλον της Ανάπτυξης, Ελλάδα: ∆ιαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη – Υγεία, Παιδεία και Εκπαίδευση.

Ζωντανά, από τα ειδικά διαμορφωμένα στούντιο στο Ζάππειο, είτε διαδικτυακά, παρήλασαν θεσμικοί, πρωθυπουργοί, πολιτικοί, επενδυτές, πρέσβεις, διεθνείς προσωπικότητες, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι και think tanks.

Με την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της ∆ημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υπό την αιγίδα της, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, δόθηκε το έναυσμα των εργασιών.

Ηγέτες χωρών όπως οι Πρωθυπουργοί της Ισπανίας Pedro Sánchez, της Σλοβενίας Janez Janša, του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapi, της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, ο Πρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Milorad Dodik, ο  Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής ∆ημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έλαβαν μέρος με φυσική παρουσία στις σημαντικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στη διάρκεια του εξαήμερου Φόρουμ.

Άλλα σημαίνοντα πρόσωπα που έδωσαν το «παρών» στο Ζάππειο ήταν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Μαργαρίτης Σχοινάς,  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jean-Claude Juncker, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Donald Tusk, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θεσμοί

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η παρουσία στο Ζάππειο εκπροσώπων σημαντικών θεσμών στο Οικονομικό Φόρουμ των ∆ελφών, όπως του Klaus Regling, Εκτελεστικού ∆ιευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer, του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή John Kerry, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mircea Geoana και της Odile Renaud-Basso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Γ. Περιστέρης: Ενεργειακός κόµβος η Ελλάδα 

«Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, αλλά κυρίως τη νέα γενιά. Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

«Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημείωσε.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα βρίσκεται υπό επεξεργασία, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες» τόνισε.

Ν. Σταθόπουλος: Οι SOS κλάδοι για επενδύσεις

Στο μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Ν. Σταθόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της BC Partners.

Αναφερόμενος στα αντικίνητρα που μπορεί να συναντήσει ένας εν δυνάμει επενδυτής τόνισε πως είναι η ασταθής φορολογική πολιτική και αυτό «φοβίζει τους επενδυτές», η δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία, αλλά και η πολιτική αστάθεια, τα οποία όμως, όπως σημείωσε, «φαίνεται πως φθίνουν». «Η υψηλή φορολογία ήταν αντικίνητρο, αλλά έχω δει πολλά δείγματα ότι γίνονται κινήσεις για να μειωθεί και να έρθουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα» τόνισε.

O κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε πως το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς σε σχέση με μεγαλύτερες, γειτονικές χώρες, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντικίνητρο για επενδύσεις, αλλά αντιθέτως μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, του εξαιρετικού κλίματος αλλά και της συνεχούς ανάπτυξης που θα έχει η χώρα μετά από μακρά ύφεση. Μιλώντας για τους κλάδους που συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τόνισε πως ενδιαφέροντες κλάδοι είναι οι τηλεπικοινωνίες, τα media, η υγεία, η τεχνολογία, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προφίλ.

Άλ. Φωτακίδης: Οι 25 στόχοι του CVC 

Ο εκπρόσωπος του fund με την ισχυρότερη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, Άλεξ Φωτακίδης, partner του CVC CAPITAL, προέβλεψε ότι οι προοπτικές στην Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι εξαιρετικές. Σημείωσε ότι το πολυδιάστατο fund που εκπροσωπεί δίνει ιδιαίτερη επενδυτική έμφαση σε κλάδους όπως: Υγεία, Φάρμακα, Τεχνολογία, Ενέργεια, Logistics, Ξενοδοχεία, Τηλεπικοινωνίες, Ασφάλειες, Κλάδος τροφίμων – ποτών. «Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 25 εταιρείες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν διεθνείς θεσμικούς επενδυτές για να τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν» ανέφερε.

Τόνισε πως η καλύτερη εξαγωγή της Ελλάδας τα τελευταία δέκα χρόνια είναι οι άνθρωποί της και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το brain drain αντιστρέφεται και οι συνθήκες αλλάζουν. Απτό παράδειγμα η επιστροφή μετά από 15 χρόνια (σ.σ. στην… ξενιτιά) του κ. Κωστή Ρόκκα, με θητεία σε Goldman Sachs και McKinsey, ο οποίος αφήνει το Λονδίνο για την Αθήνα και τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στο γραφείο της ελληνικής πρωτεύουσας. Μαζί με μία δυνατή ομάδα έμπειρων manager θα «τρέχει» τα projects επί ελληνικού εδάφους, που είναι… μπόλικα.

Οδ. Αθανασίου: Υπογραφές για το Ελληνικό

Η επένδυση του Ελληνικού αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στο 6ο Delphi Forum. Εκτός απροόπτου, μέσα στο φθινόπωρο θα αδειοδοτηθούν τα δύο πρώτα έργα, ενώ εντός του θέρους, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, η Lamda θα προχωρήσει σε υπογραφές έως και 500 (!) έργων.

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει την ολοκλήρωση της παραλιακής ζώνης το 2025, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου.

Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού πέραν από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας (άμεσες και έμμεσες), αναμένεται να προσελκύσει ένα με ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για την οικονομική αυτάρκεια της εταιρείας, για την ανάπτυξη των υποδομών στον χώρο του Ελληνικού τουλάχιστον για τα προβλεπόμενα έργα της πρώτης 5ετίας, αν και θεωρεί τις συνεργασίες «σημαντικές κυρίως για λόγους εξειδίκευσης».

Δεν είναι λίγες οι ισχυρές συμμαχίες με γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν.

Δ. Ανδριόπουλος: Μπαράζ νέων υποδοµών

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη το Ταμείο Ανάκαμψης, να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν και να προχωρήσει σε μπαράζ επενδύσεων στις υποδομές, που θα δώσουν νέα δυναμική στην ανάπτυξη της οικονομίας, επισημάνθηκε στο Delphi Forum. Ο κ. Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, τόνισε πως αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και να εκμεταλλευθεί τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, λόγω υποδομών, να υποδεχτεί 35 – 40 εκατ. τουρίστες και τόνισε την ανάγκη να εστιάσει στον ποιοτικό τουρισμό και να αναπτύξει τον θρησκευτικό και τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, προσελκύοντας τουρίστες με αναβαθμισμένες ανάγκες.

Υπογράμμισε ότι περιοχές της Αττικής αλλάζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πειραιά και «στο πολύ σημαντικό έργο του Πύργου, το οποίο σε δύο χρόνια που θα ολοκληρωθεί, θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο μετά τους Πύργους του Ελληνικού». «Το αστικό παραλιακό μέτωπο θα δημιουργήσει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Χρ. Σταϊκούρας: 1.5 δισ. στις ΜµΕ επιχειρήσεις

O Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τρόπο που το Υπουργείο θα απορροφήσει τα χρήματα από αυτό. Στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν πλήρως οι επιχορηγήσεις ύψους 30,5 δισ. ευρώ και πλήρως τα 12,7 δισ. σε δάνεια. «Το τρίτο τρίμηνο του έτους θα λάβουμε την προκαταβολή ύψους 13%, που αποτελεί την υψηλότερη προκαταβολή ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Τον Ιούνιο η χώρα περνάει τη 10η αξιολόγηση και αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα προχωρήσουμε και σε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο Υπουργός σημείωσε ότι 1.5 δισ. από τις επιχορηγήσεις θα κατευθυνθεί σε αυτές. Οι επιχορηγήσεις θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (ορεινός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός), στον αγρο-διατροφικό τομέα και στο Εξοικονομώ. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα ήταν κατά 20% λιγότερες αν δεν υπήρχε το Ταμείο και με ορίζοντα το 2026 αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και αύξηση της απασχόλησης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες» σημείωσε.

Αδ. Γεωργιάδης: Μέτρα για την αποβιοµηχάνιση

«Είμαστε εδώ, σεβόμαστε τα χρήματα των επενδυτών και τον χρόνο τους και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει η επένδυσή τους πραγματικότητα και να κερδίσουν από την επένδυσή τους» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Με αυτόν τον τρόπο έστειλε μήνυμα προς τους επενδυτές, ενώ δήλωσε την πεποίθησή του ότι μέσα στην επόμενη διετία η χώρα μας θα προσεγγίσει την 30ή θέση, από την 79η, στον δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με αφορμή τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -από ύφεση -8,2% το 2020 προβλέπουν ανάπτυξη +4,1% για το 2021 και +6% για το 2022- ο Υπουργός είπε: «Θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά όχι για να επιβεβαιωθούν απλώς, αλλά για να τις ξεπεράσουμε». Αναφερόμενος στη συμφωνία της Pyramis είπε πως αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αποβιομηχάνιση. Σχετικά με το μέγεθος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει πρόβλεψη για ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να εξασφαλιστούν κίνητρα για τη συγχώνευση των επιχειρήσεων.

Κ. Τσιάρας: Ψηφιοποίηση στη ∆ικαιοσύνη

Απολογισμό των πεπραγμένων στη Δικαιοσύνη και στα περί της απόδοσής της έκανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Δικαιοσύνης προφανώς συμβάλλει στην Οικονομία. «Οι επενδυτές (τουλάχιστον το 80% βάσει μελετών) παρακολουθούν το πλαίσιο Δικαιοσύνης της χώρας προτού προχωρήσουν» είπε, ενώ τόνισε ότι συστήθηκαν ειδικά τμήματα Εφετείων για τις μεγάλες επενδύσεις και τα μεγάλα έργα.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο για τρεις «πυλώνες απορρόφησης». Ο πρώτος αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο δεύτερος σημείωσε ότι αφορά στην περαιτέρω ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Ο τρίτος στην ανανέωση, αναβάθμιση, ανακατασκευή και κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων που έχει ανάγκη η χώρα. «Έχει ωριμάσει ο χρόνος για να αναμορφώσουμε την Εθνική Σχολή Δικαστών. Θα υπάρξει αξιολόγηση και προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης των δικαστικών υπαλλήλων» είπε μεταξύ άλλων, ενώ έκανε ακόμη γνωστό ότι υπάρχει σκέψη για ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.

Π. Τσακλόγλου: ∆οµική αλλαγή στις συντάξεις

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα παραμείνει δημόσιο και πλέον από διανεμητικό θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, έτσι ώστε κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου να κατευθύνονται και να επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού «κουμπαρά» σε προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως υπογράμμισε, παρά το γεγονός πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς πολλοί αναρωτιούνται εάν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να διανέμονται.

Ο υφυπουργός, επικαλούμενος τη δυσμενή εξέλιξη των δημογραφικών δεικτών (το 2030), επεσήμανε ότι με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων.

Κ. Καραμανλής: Πλατφόρµα BIM στο Μετρό

Στη χρήση καινοτόμων εργαλείων, όπως τα Building Information Model (BIM), τόσο από ιδιώτες όσο και από το Δημόσιο, για την κατασκευή έργων υποδομής, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει ήδη τη χρήση της πλατφόρμας των BIM στα δημόσια έργα και έχει ήδη συστήσει ειδική ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας.

Ανέφερε δε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προγράμματα αυτού του είδους είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στόχος του Υπουργείου είναι η πλατφόρμα των ΒΙΜ να χρησιμοποιηθεί άμεσα στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, όπως έχει γίνει και στο Μετρό του Παρισιού.

«Σήμερα έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα έργων άνω των 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε αναφερόμενος στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, στο Flyover Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων, αλλά και σε 7.000 παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του οδικού μας δικτύου.

Δείτε επίσης:

Κώστας Αχ.Καραμανλής: Από την Παρασκευή αρχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας και τα νέα λεωφορεία

Ν. Παναγιωτόπουλος στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται

Κ. Τσιάρας: Nομοθετούμε για το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Μενέντεζ: Ο Ερντογάν θέλει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Κύπρου

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη

Η μαντεία των 4 CEOs τραπεζών στο Φόρουμ των Δελφών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας