10:46 Κυριακή 14 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τα στραβά μάτια - Η μουρμούρα για την επιλογή Σαρπ στη θέση της προέδρου

Όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τα στραβά μάτια - Η μουρμούρα για την επιλογή Σαρπ στη θέση της προέδρου

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για τα συμφέροντα τα οποία κρύβονται πίσω από την απόφαση (υπ’ αριθ. 837/2023) της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε –και μάλιστα ομόφωνα– την εξαγορά της Imerys Βωξίτες από τη Mytilineos.

Του Πέτρου Κουσουλού

Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η εν λόγω Επιτροπή (η οποία πλέον έχει καινούργια επικεφαλής) δεν έλαβε υπόψη της ή ενδεχομένως έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της καταγγελία-φωτιά η οποία αφορούσε τον πρότερο αμαρτωλό βίο του γαλλικού κολοσσού και την έρευνα των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών Αρχών. Βάσει της συγκεκριμένης καταγγελίας προέκυπτε σαφές ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο η Imerys είχε καταφέρει «να βάλει στο χέρι» τους βωξίτες και ως εκ τούτου το deal με τη Mytilineos θα έπρεπε να «παγώσει».

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ υποτίθεται ότι στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού απασχολούνταν ενεργά με τη συγκεκριμένη καταγγελία, με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 πληροφορηθήκαμε ότι η συγκεκριμένη εξαγορά εγκρίθηκε ομόφωνα.

Η υπόθεση, όμως, αναμένεται να έχει μέλλον, καθώς όπως πληροφορούμαι αναμένεται να υπάρξουν και δικαστικές προσφυγές αλλά και συγκεκριμένες αναφορές σε ευρωπαϊκές Αρχές.

Για την ιστορία, η Mytilineos ηγείται του ομώνυμου ομίλου επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται ιδίως στους τομείς της μεταλλουργίας, της ενέργειας και των κατασκευών, ενώ η Imerys Βωξίτες δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εμπορία βωξίτη. Κατά την τελική κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η συγκέντρωση δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δομή των σχετικών αγορών, και ως εκ τούτου, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές τις οποίες αφορά.

• Η μουρμούρα για την επιλογή Σαρπ

Πολύ σούσουρο, μαθαίνω, προκαλεί η ανάληψη των ηνίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυρία Μαίρη Σαρπ. Η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ αντικαθιστά τον κ. Ιωάννη Λιανό, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 3 Ιανουαρίου.

Η επιλογή Σαρπ δεν προκαλεί –ακόμη και εντός της κυβέρνησης– σχόλια σε ό,τι αφορά την επιστημοσύνη της πρώην δικαστικού, η οποία ως γνωστόν κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε χειριστεί υποθέσεις ανταγωνισμού που εκδικάζονταν από το Β΄ τμήμα του ΣτΕ, αλλά με την έμμεση εμπλοκή της σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη. Αυτό δεν είναι άλλο από τη σύλληψη, τον Δεκέμβριο του 2021, του συντρόφου της πρώην αντιπροέδρου του ΣτΕ, Παναγιώτη Ευστρατίου, ο οποίος είχε «ψαρέψει» διαδικτυακά έναν νεαρό προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά στο σπίτι όπου διαμένει μαζί με την κυρία Σαρπ, ενώ ενώπιον των αστυνομικών ομολόγησε ότι έκανε και χρήση ναρκωτικών και δη κοκαΐνης!

Και ενώ κανείς ή σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο ποινικό στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη υπόθεση, πολλοί κάνουν λόγο για «ευαλωτότητα» της κυρίας Σαρπ (εξαιτίας της συγκεκριμένης ιστορίας), υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να αναλάβει τα ηνία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Φλωρίδης και Ι. Μπoύγας στις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων – Τι εξήγγειλαν

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβύτερα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας