1:07 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Ακούμε με προσοχή όλα τα αιτήματα – Διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει

Π. Μαρινάκης για αγρότες: Ακούμε με προσοχή όλα τα αιτήματα – Διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει

«Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη, μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων των αγροτών.

«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους, ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ. «Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα-βήμα», υπογράμμισε.

Μέτρα στήριξης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των πολιτών λόγω της καλής πορείας της οικονομίας ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας ανακοινώσω ή κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός». Σημείωσε ότι δίνονται κάποια, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και θα εξεταστεί να δοθεί εμπροσθοβαρώς.

«Ο στόχος μας είναι να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εισαγόμενες κρίσεις», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τον στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.

Στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ο Κ. Μητσοτάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή ένταξης νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Κράτος δικαίου

Ως προς τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκθεση της Κομισιόν και σε μία σειρά από δράσεις της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι είναι. Δεν είναι χαστούκι για την Ελλάδα ένα ψήφισμα από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Ας διαβάσουμε συνολικά τον διεθνή Τύπο τι λέει για την Ελλάδα και ας σταματήσουμε να συκοφαντούμε τη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Δεν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι κατά της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα. Θυμάστε τα γεγονότα με τη δήθεν νεκρή Μαρία, την προσπάθεια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο. Υπάρχει επίσημη έκθεση, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες αλλά η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια», προσέθεσε.

Ελληνοτουρκικά

Για την προμήθεια των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, τόνισε ότι είναι αυτονόητος όρος ο περιορισμός χρήσης τους εναντίον μας. «Δεν ετεροκαθορίζουμε την αμυντική μας πολιτική μας και τις αμυντικές μας συμφωνίες με άλλα κράτη σε σχέση με άλλες συμφωνίες», ανέφερε.

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στη Σερβία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου σήμερα το πρωί είχε επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και τη βούλησή του για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε συνέργειες με την ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε ότι ακολούθως ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Specialized Expo 2027, την οποία θα φιλοξενήσει η Σερβία.

Ρεύμα: Στοχευμένη στήριξη

Περνώντας στη συνέχεια σε άλλα θέματα ο κ. Μαρινάκης μίλησε για «στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης». «Οι ενισχύσεις αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο πώς διαμορφώνεται η στήριξη.

Υπογράμμισε ότι με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους ενώ η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή. Επισήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη και έφερε σχετικά παραδείγματα.
Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:

Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.
Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά.) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.
Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.
Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, θεσπίζοντας ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη».

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του έκανε αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν με αφορμή τον Πέμπτο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που εξέδωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως τόνισε: «Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως ο Στρατηγικός Διάλογος υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν την πέμπτη συνάντηση του Στρατηγικού Διαλόγου για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους που εδράζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα».

Επίσης πέραν της υπογραφής των Συμφωνιών Άρτεμις κατά τον φετινό διάλογο ο κ. Μαρινάκης είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν «μεταξύ άλλων αναφέρεται σε περιφερειακά ζητήματα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προκλήσεων και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, την ενέργεια και το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρεβενά: Αγρότες του μπλόκου έδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Κεραμέως

Μητσοτάκης – εβδομαδιαία ανασκόπηση: Tην Τρίτη η συνάντηση μου με τους αγρότες με ανοιχτούς δρόμους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας