3:56 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Π. Περιβολάρης: «Θέλω να εφαρμόσω στην πράξη αυτά που γνωρίζω για την Ευρώπη»

Π. Περιβολάρης: «Θέλω να εφαρμόσω στην πράξη αυτά που γνωρίζω για την Ευρώπη»

Είναι αυτό που λέμε «ο δικός μας άνθρωπος»! Ο Παντελής Περιβολάρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου, είναι για περισσότερο από 30 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, επιστήμων του Ελληνικού Πολιτισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και υποψήφιος διδάκτορας πανεπιστημίου στις Διεθνείς Σχέσεις. Γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Στον ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΓΚΑΝΑ

Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΠΣΑΤ για το καλύτερο ρεπορτάζ το 2000. Ζει με την οικογένειά του στην Αττική, ενώ έχει γράψει το μυθιστόρημα «Η αδελφότητα της ασημένιας σκόνης». Έχει εργαστεί στα σημαντικότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες, στον ηλεκτρονικό Τύπο. Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας και ως στέλεχος του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό Καστοριάς. Ως δημοσιογράφος έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο αθλητικό και το πολιτικό ρεπορτάζ. Έχει τιμηθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σόφτμπολ για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Κατ’ αρχάς τι είναι αυτό που σε έκανε να αποφασίσεις να κατέβεις ως υποψήφιος με τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου και μάλιστα για την Ευρωβουλή;

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεμαι στους πολίτες. Το 2015 ήμουν υποψήφιος στην Καστοριά με το ΠΑΣΟΚ, στις βουλευτικές εκλογές. Στην πιο δύσκολη περίοδο, σε μία εποχή που κρατήσαμε τον χώρο του Κέντρου όρθιο. Όμως, το ΠΑΣΟΚ, για τους δικούς του λόγους, που δεν με απασχολούν, αποφάσισε να φύγει από αυτόν τον χώρο και να συναγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά, αλλά και σε κάτι άλλο απροσδιόριστο, όπως δείχνουν οι επιλογές της ηγεσίας του για το ευρωψηφοδέλτιο. Άρα, για εμάς που ανήκουμε σε αυτόν τον χώρο του Κέντρου ήταν μονόδρομος η προσπάθειά μας να εκφράσουμε τους πολίτες που νιώθουν πολιτικά άστεγοι. Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από αυτόν τον χώρο, τον άφησε ανοχύρωτο για να τον καταλάβουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πολιτική εμπειρία έχεις;

Σαφέστατα και εδώ θα ερχόμουν. Μπορεί κάποιος κόσμος να με γνωρίζει ως αθλητικογράφο ή πολιτικό συντάκτη εδώ στην «ΜΠΑΜ», όμως, έχω μία παράλληλη πολιτική σταδιοδρομία σε θέσεις ευθύνης. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας διεθνών σχέσεων, αλλά είμαι άνθρωπος της πράξης. Θέλω αυτά που γνωρίζω να τα εφαρμόζω. Παράλληλα σπούδασα Ελληνικό Πολιτισμό, για να γνωρίσω την ταυτότητά μας και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και τη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πολιτική Ιστορία, για να μάθω την ιστορική συνέχεια της Ευρώπης, πώς φτάσαμε στο σήμερα και πώς ανατρέχοντας σε όλα αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος μπορείς να ερμηνεύεις το σήμερα. Συνεπώς όλα αυτά είναι κρίκοι μίας αλυσίδας γνώσης που θέλω να τα εφαρμόσω στην πράξη, στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, που είναι η Ευρωβουλή, και σε μία δύσκολη περίοδο.

Γιατί είναι δύσκολη η περίοδος;

Είναι οι δύο πόλεμοι που διαμορφώνουν ένα καινούργιο γεωπολιτικό περιβάλλον και είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμιστεί και, αν τα καταφέρει, θα απαιτήσει από τους συμμάχους μας να μας πιέσουν για υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Και εδώ θέλω να πω το εξής. Με Ανδρέα Λοβέρδο και Δημοκράτες στη Βουλή δεν πρόκειται να πάμε πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές της χώρας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι ακούμε διάφορα περί συμφωνίες αλά Πρεσπών για το Αιγαίο. Διότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία, ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διότι το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά σήμερα για το casus belli που έχουν οι Τούρκοι πάνω στο τραπέζι. Εμείς οι Δημοκράτες το πρώτο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στην Ευρωβουλή είναι να πιέσουμε διά της τρίτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης, το Renew, το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, έτσι ώστε να φύγει το casus belli ως απειλή για τη χώρα μας. Εμείς θα εργαστούμε για να μπει η Κύπρος στην Ευρωατλαντική Ένωση, εμείς θα διεθνοποιήσουμε και πάλι το θέμα της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.

Η ατζέντα σας είναι μόνο τα εθνικά θέματα;

Φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά; Είναι τα πιο σημαντικά βεβαίως, αλλά υπάρχουν τα ευρωπαϊκά θέματα, το κόστος ζωής που είναι υψηλό, η ασφάλεια, τα σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται, η αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος και της λεγόμενης κλιματικής κρίσης. Χρειαζόμαστε μία πιο κοινωνική Ευρώπη και χρειαζόμαστε κοινή άμυνα, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.

Τι νέο φιλοδοξούν να φέρουν οι Δημοκράτες στην Ευρωβουλή σε σχέση με την πρακτική των ελληνικών κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια;

Ομοψυχία, η ελληνική φανέλα πάνω από τις φανέλες των κομμάτων και των ευρωομάδων. Είναι μία νέα ματιά και θα δώσω ένα παράδειγμα. Το 2019 ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είχε κατεβάσει ένα σχέδιο για ψήφισμα στην Ευρωβουλή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων. Ήταν λάθος γιατί το 2007 είχε γίνει και είχε φέρει ένα ίδιο. Τα περισσότερα ελληνικά κόμματα, δηλαδή, οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν το ψήφισαν, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Είχαν ψηφίσει ναι του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή στάση ήταν λάθος. Γιατί φυσικά κατάλαβαν στην Ευρώπη, για μία ακόμα φορά, πως εμείς δεν τα βρίσκουμε μεταξύ μας ούτε για τα σοβαρά θέματα. Αλλά να πω ποιο  θα ήταν το σωστό. Οι ευρωβουλευτές θα έπρεπε να συνεννοηθούν μαζί του, να το αλλάξουν, να το μετατρέψουν σε ψήφισμα-οδικό χάρτη για να πάει το θέμα στον ΟΗΕ. Εκεί πρέπει να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 κέρδισε τις εκλογές με μία από τις υποσχέσεις του να είναι αυτό και έκτοτε το ξέχασε.

Τελικά οι ευρωεκλογές γίνονται με βλέμμα στην Ευρώπη ή στο εσωτερικό;

Ισχύουν και τα δύο. Και πώς να μην ισχύσουν. Θέματα όπως η αξιολόγηση και η γραφειοκρατία, που δεν έλυσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ήταν οι βασικοί λόγοι για το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι θέματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως και η διερεύνηση του αν έγινε ή δεν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Η μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 ήταν αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας. Αν υπήρχε, τα τρένα θα ταξίδευαν με αυτόματο σύστημα. Αφού δεν έχει, υπήρχε ανάγκη του ελεγκτή. Ο άνθρωπος αυτός που ήταν εκεί αξιολογήθηκε από την πολιτεία ή όχι;

Ευχαριστώ πολύ και καλή δύναμη.

Βεβαιώνω ότι την έχω.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας