10:09 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Παγκόσμια αγωνία για την ισραηλινή “απάντηση” στο Ιράν – Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Παγκόσμια αγωνία για την ισραηλινή “απάντηση” στο Ιράν – Ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Εντείνεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς θεωρείται πλέον βέβαιο ότι το Ισραήλ θα “απαντήσει” στην επίθεση των Ιρανών.

Αγνωστο παραμένει μόνον το πότε και πώς. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, η αγωνία μεγαλώνει, ενώ κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να παρέμβουν και να αποτρέψουν ενέργειες που θα προκαλούσαν γενικευμένη σύρραξη με πολλούς εμπλεκόμενους.

Αυτό είναι το ζητούμενο και για τους Ισραηλινούς – αν αληθεύουν οι πληροφορίες για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και στις πολύωρες συσκέψεις της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Το Ισραήλ δεν θέλει να δείξει αδυναμία και υποχωρητικότητα, αφήνοντας “αναπάντητο” το χτύπημα που δέχτηκε. Η πάγια γραμμή της ισραηλινής ηγεσίας είναι να ανταποδίδονται τα χτυπήματα όχι στα ίσα, αλλά στο πολλαπλάσιο, σε μιά επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας.

Αυτό θα γίνει και τώρα. Παράλληλα όμωςτο Τελ Αβίβ θέλει να δράσει και να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα θα προκαλέσει ανάφλεξη και γενικευμένο πόλεμο. Προτιμά να αφήσει στην Τεχεράνη το περιθώριο – ή την “πολυτέλεια” – να μην υποχρεωθεί να αντιδράσει με “ανταπάντηση”

Στη χθεσινή συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου οι αποφάσεις «κλείδωσαν» χωρίς να ανακοινωθούν. Το επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας στρατηγός Χέρτσι , τονίζοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει. Ξένοι ανταποκριτές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι η επίθεση μπορεί να γίνει “τις αμέσως επόμενες ώρες” – δηλαδή το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Ο χρόνος μετατίθεται για το επόμενο 48ωρο, χωρίς να είναι τίποτε βέβαιο.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι ότι ο Νετανιάχου ενημέρωσε και την αντιπολίτευση για τις επόμενες κινήσεις. Επικαλούμενη Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι το Ισραήλ θα κινηθεί γρήγορα, επιδιώκοντας να κλείσει την “εκκρεμότητα” με το Ιράν και να αφήσει περιθώρια στη διεθνή διπλωματία.
Ωσπου να εκδηλωθεί η ισραηλινή αντίδραση-απάντηση η αγωνία θα παρατείνεται και στις αγορές θα επικρατεί έντονη μεταβλητότητα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας