2:29 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πλειστηριασμοί: Η μεγάλη λεηλασία - 96.546 ακίνητα στο σφυρί την περίοδο 2022 - 2023

Πλειστηριασμοί: Η μεγάλη λεηλασία - 96.546 ακίνητα στο σφυρί την περίοδο 2022 - 2023

Φωτιά έχει πάρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction της κυβέρνησης. Έχουν αναρτηθεί συνολικά 230.890 πλειστηριασμοί ενώ επίκεινται άλλοι 10.480

Μια τεράστια αναδιανομή ακίνητης περιουσίας συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς έχουν πλέον απελευθερωθεί τα χέρια τραπεζών και servicers και προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων κατά χιλιάδες.






 

Την περίοδο 2022-2023, οπότε ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο , έγιναν 96.546 πλειστηριασμοί ακινήτων κάθε κατηγορίας σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την κυβερνητική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων e-auction. Κατοικίες κατά κύριο λόγο, οικόπεδα, ακόμη και αγροτεμάχια βγήκαν στο σφυρί με διαδικασίες fast truck.

Συνολικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί μέσω εξωδικαστικού 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ τα κόκκινα δάνεια την ίδια στιγμή κινούνται σε αξία σε επίπεδα υψηλότερα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ιδιωτικό χρέος εν συνόλω ξεπερνά ελαφρώς το ΑΕΠ και αγγίζει τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ (μαζί με τις οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ, που ήδη έχουν εισέλθει στη μάχη των πλειστηριασμών).

Καταιγίδα

Οι κυβερνητικοί αριθμοί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αφορούν ποσοστό μόλις 3% των μη εξυπηρετούμενων οφειλών.

Την ίδια στιγμή, και μόνο την τελευταία διετία, χάρη στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένες οικογένειες χάνουν μέσω μαζικών πλειστηριασμών την περιουσία τους. Μόνο από 1/1/22 ως 31/12/2023, σε 24 μήνες δηλαδή, πλειστηριάστηκαν 38.976 κατοικίες, 7.146 καταστήματα, 2.157 γραφεία, 6.683 οικόπεδα και άλλα 11.760 οικόπεδα με κτίσμα, 7.809 αγροτεμάχια και άλλα 3.674 αγροτεμάχια με κτίσμα, 2.070 βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι, 1.619 επαγγελματικοί χώροι κάθε κατηγορίας, 7.971 αποθήκες, 6.071 θέσεις πάρκινγκ και 520 ξενοδοχειακές μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους ως επί το πλείστον.

Συνολικά το 2023 οι εκτελεσθέντες πλειστηριασμοί αυξήθηκαν έναντι του 2022 κατά 17%, αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις και ημίμετρα αφορούν περιορισμένο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Συνολικά σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων πραγματοποιήθηκαν 44.446 πλειστηριασμοί το 2022, 52.010 το 2023 και αθροιστικά για τις δύο χρονιές έφτασαν τους 96.456! Στο μέτωπο των κατοικιών, η αύξηση το 2023 έναντι του 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε το 20,86%.

Μικρομεσαίοι

Από τον αριθμό των οικοπέδων, γραφείων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών και άλλων επαγγελματικών χώρων αλλά και των ξενοδοχείων προκύπτει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την καταιγίδα των πλειστηριασμών. Όλες οι σχετιζόμενες με επαγγελματική δραστηριότητα κατηγορίες εκπλειστηριασθέντων ακινήτων ανέρχονται σε 13.152 περιπτώσεις. Αλλά και η αγροτική περιουσία δεν έμεινε στο απυρόβλητο, καθώς εκπλειστηριάστηκαν στην εξεταζόμενη διετία 11.483 αγροτεμάχια με ή χωρίς κτίσμα.

Αβέβαιο το μέλλον

Τους τελευταίους μήνες οι διαχειριστές και ιδιοκτήτες κόκκινων δανείων σκληραίνουν τη στάση τους, παρά τους κυβερνητικούς λεονταρισμούς με πολυδιαφημιζόμενα πρόστιμα – τα οποία βεβαίως προσβάλλονται στα διοικητικά δικαστήρια και «Κύριος οίδε» πότε θα τελεσιδικήσουν και αν εισπραχθούν πριν ολοκληρωθούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί και servicers και funds αναχωρήσουν για πλέον εύκρατες περιοχές του πλανήτη…

Κανονικά μέχρι 31/12/2023 οι διαχειριστές κόκκινων δανείων (servicers) και οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης των δανειοληπτών βάσει κοινοτικής Οδηγίας, η οποία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε στην Ελλάδα. Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχουν sites αντίστοιχα του e-banking που να ενημερώνουν για την πορεία, τις δόσεις, τα υπόλοιπα, τα επιτόκια των δανείων και όλα όσα είναι χρήσιμα για την ενημέρωση των δανειοληπτών ανά πάσα στιγμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κατά πολύ μεγάλο μέρος. Κι αυτό όταν ήδη έχουν αναρτηθεί πάνω από 10.000 νέοι πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες του 2024.

Βιομηχανία κερδοσκοπίας

Γύρω από τους σε μαζική κλίμακα πλέον πλειστηριασμούς έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ένα τεράστιο επαγγελματικό κύκλωμα κερδοσκοπίας. Ειδικές εταιρείες χρηματοδοτούν πελάτες-ενδιαφερόμενους για αγορά φτηνών ακινήτων μέχρι και 70% της αξίας του πλειστηριάσματος, ενημερώνοντας συστηματικά την «πελατεία» με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η κυβέρνηση έσπευσε ήδη με νόμο να νομιμοποιήσει το «φαινόμενο», παρουσιάζοντάς το ως «λειτουργία ιδιωτικών μη τραπεζικών επιχειρήσεων χορήγησης στεγαστικών δανείων». Βεβαίως, ήδη γεννώνται θέματα όχι μόνο διαφάνειας ως προς τους πλειστηριασμούς αυτούς καθαυτούς, αλλά και κενά ως προς την προέλευση των κεφαλαίων χρηματοδότησης αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων, τουλάχιστον για ορισμένες εξ αυτών.

Ουσιαστικά η υπάρχουσα αδιαφάνεια λειτουργεί ως μηχανισμός πίεσης των τιμών των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων, καθώς η οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών δεν επιτρέπει σε πολύ μεγάλο αριθμό εξ αυτών τη μίσθωση νομικών υπηρεσιών που να μπορούν να χειριστούν και να αποκρούσουν κραυγαλέες περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων του δανειολήπτη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας