10:03 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πλημμύρες: Πάνω από 315.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε Ρωσία και Καζακστάν

Πλημμύρες: Πάνω από 315.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε Ρωσία και Καζακστάν

Οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τις τελευταίες μέρες τμήματα της Ρωσίας και του Καζακστάν έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Σχεδόν 117.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών στο Καζακστάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της χώρας της Κεντρικής Ασίας. Περίπου 16.000 άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, καθώς το νερό έχει υποχωρήσει σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν στις περιοχές του Βόρειου Καζακστάν, του Ακτόμπε και του Δυτικού Καζακστάν, είπε.

Η στάθμη του νερού στον ποταμό Τομπόλ που διαρρέει την πόλη Κουργκάν στο νότιο τμήμα της οροσειράς των Ουραλίων στη Ρωσία ξεπέρασε την ένδειξη του «επικίνδυνου επιπέδου», μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η στάθμη του ποταμού Τομπόλ στην πόλη αυτή, η οποία είναι το διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιφέρειας Κουργκάν, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, αυξήθηκε κατά 123 εκατοστά τις τελευταίες 24 ώρες ως σήμερα το πρωί, φτάνοντας τα 865 εκατοστά, μετέδωσε το RIA. Στο κέντρο της Κουργκάν ηχούν κάθε δύο ώρες σειρήνες εκκένωσης, σύμφωνα με το RIA, με στόχο να προειδοποιηθούν οι κάτοικοι ότι πρέπει να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να μεταβούν σε ασφαλές μέρος. Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η στάθμη του νερού στον ποταμό φτάνει σε “επικίνδυνο” επίπεδο όταν ξεπεράσει τα 850 εκατοστά.

Πάνω από 660 κατοικίες είχαν πλημμυρίσει στην περιοχή ως σήμερα το πρωί, μετέδωσε επίσης το RIA, επικαλούμενο το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι κάτοικοι 14 οικισμών στην περιοχή Ισίμ της περιφέρειας Τιουμέν στη νοτιοδυτική Σιβηρία απομακρύνθηκαν επίσης σήμερα από τα σπίτια τους, καθώς απειλούνται από την άνοδο της στάθμης του νερού στον ποταμό Ισίμ, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η στάθμη του νερού σε ποταμούς στα Ουράλια της Ρωσίας και νοτιοδυτικές περιφέρειες της Σιβηρίας, όπως και σε ρωσικές περιοχές κοντά στο Καζακστάν, συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η υπερχείλιση παραποτάμων ορισμένων από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης οφείλεται στο γρήγορο λιώσιμο του χιονιού εν μέσω καταρρακτωδών βροχών.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους αυξήθηκε σε περίπου 200.000 αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, αφού ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τιουμέν προειδοποίησε τους περίπου 65.000 κατοίκους της πόλης Ισίμ, ότι πρέπει να εγκαταλείψουν επειγόντως τις εστίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους σε Ρωσία – Καζακστάν από τις πλημμύρες

Ευ. Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας