2:08 Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Πλήρης στήριξη στη Γεωργία από τον Ερντογάν

Πλήρης στήριξη στη Γεωργία από τον Ερντογάν

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η Άγκυρα στις σχέσεις της με την Γεωργία. Αυτό έγινε σαφές στην κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Γεωργίας, τον 45χρονο φιλορώσο και αντιαμερικανό Ιρακλί Κομπαχίτζε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Φεβρουάριο και πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται μάλιστα λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση του άκρως αμφιλεγόμενου νόμου περί ξένων πρακτόρων, που παραπέμπει στη Μόσχα και το Κρεμλίνο αλλά στον απόηχο των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεις ακτιβιστών και απλών πολιτών στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Γεωργίας για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας και σημείωσε ότι οι δυο άνδρες είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες, κατά τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για «την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, τη σταθερότητα και την ευημερία της Γεωργίας».

Στόχος ο νέος Δρόμος του Μεταξιού

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι δύο ηγέτες έθεσαν ως στόχο να φτάσουν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις από τα τρία στα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα από νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το κύριο ενδιαφέρον της Άγκυρας φαίνεται να είναι τα έργα περιφερειακής συνεργασίας, δηλαδή να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα ο σιδηρόδρομος Μπακού-Τιφλίδας-Καρς, ο οποίος είναι η «ραχοκοκαλιά του Μεσαίου Διαδρόμου, που αναβιώνει τον Ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης» σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης φαίνεται ότι συζητήθηκαν και άλλα έργα μεταφορών και ενέργειας, ενώ ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Γεωργία σε μεγάλα έργα υποδομής όπως «αεροδρόμια, λιμάνια και δρόμους, καθώς και στην παραγωγή και μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας».

Τη σημασία της επίσκεψης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Γεωργιανός πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του χθες βράδυ στην Τιφλίδα. Στις πρώτες δηλώσεις του μίλησε για την στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία.

Για τη συνάντηση του με το Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλήσαμε σχεδόν για κάθε πτυχή της συνεργασίας μας, είτε με πολιτική είτε με οικονομική είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή. Θα γίνουν τα πάντα για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη φιλία και τη συνεργασία μας».

Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΑΤΟ: Η απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης απομακρύνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση

Γεωργία: Η επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας