23:55 Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Πολωνία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ασύμβατα με το Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών Συνθηκών

Πολωνία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ασύμβατα με το Σύνταγμα ορισμένα άρθρα των ευρωπαϊκών Συνθηκών

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) έχει εμπλακεί σε διαμάχες με την ΕΕ για ζητήματα που αφορούν από την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και τις ελευθερίες των ΜΜΕ, μέχρι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, απευθύνθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να μάθει αν οι θεσμοί της ΕΕ μπορούν να εμποδίσουν την Πολωνία να αναδιοργανώσει το δικαστικό σύστημά της και το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

«Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η Γιούλια Πριλέμπσκα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

«Στην Πολωνία η ανώτερη νομική πράξη είναι το σύνταγμα και όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που είναι σε ισχύ στη χώρα πρέπει να συμμορφώνονται με το σύνταγμα», δήλωσε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Αυτό ισχύει και για το δικαστικό σύστημα και η ΕΕ δεν έχει λόγο σε αυτό», συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 

Οι επικριτές  του Καζίνσκι λένε ότι αμφισβητώντας την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ, αλλά και τη σταθερότητα της ίδιας της Ένωσης.

Όμως η   εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη  το αρνείται αυτό, λέγοντας ότι δεν έχει σχέδια για «Polexit» όπως και αρνείται επίσης  ότι έχει όποια επιρροή στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Διαβάστε ακόμη

Νομοσχέδιο στην Πολωνία καθορίζει την περίοδο παραγραφής για τα ναζιστικά εγκλήματα και προκαλεί την αντίδραση του Ισραήλ

Πολωνία: Nέος φράχτης στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας