22:46 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Praktiker: Τραμπουκισμοί on camera (Video)

Praktiker: Τραμπουκισμοί on camera (Video)

Νέα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τους παράνομους αλλά και εκβιαστικούς τρόπους οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε βάρος “παραβατικών” πελατών στα Praktiker αποκαλύπτει το eReportaz. Λίγες ημέρες μετά το δημοσίευμα της “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που έφερε στο φως τις άκρως παράνομες μεθόδους που χρησιμοποιεί η διοίκηση της Praktiker Hellas σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία security, βίντεο ντοκουμέντο δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας σχετικά με τα “δωμάτια των βασανιστηρίων” που έχουν στηθεί στα καταστήματα της εταιρείας και οδηγούνται ακόμη και όσοι “συλλαμβάνονται” να έχουν μια…βίδα παραπάνω στο καρότσι τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας κατ΄εντολή της διοίκησης της εταιρείας, συγκεκριμένη εταιρεία security οδηγεί τους φερόμενους ως “παραβατικούς” πελάτες σε συγκεκριμένο δωμάτιο των καταστημάτων όπου τους “ανακρίνει”.

Επικαλούμενοι έναν εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας οι σεκιουριτάδες “απειλούν” τους “παραβατικούς” με αυτόφωρο σε περίπτωση που δεν καταβάλλουν εκτός από την αξία του αντικειμένου που έχουν “αφαιρέσει” και 70 ευρώ! Αντί λοιπόν να εφαρμόσουν το Νόμο που ορίζει ότι σε περίπτωση παράβασης οφείλουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία, οι “φύλακες” των Praktiker θέτουν με απειλές και λεκτική βία το εξής εκβιαστικό δίλημμα στους φερόμενους ως “παραβάτες”. “Είτε μας δίνετε 70 ευρώ επιπλέον της αξίας του αντικειμένου που αφαιρέσατε, είτε φωνάζουμε την αστυνομία”. Στη συνέχεια, μάλιστα, εκδίδουν μια απόδειξη είσπραξης η οποία σύμφωνα με δικαστικές πηγές αλλά και στελέχη του ΣΔΟΕ δεν έχει καμία απολύτως αξία. Αμέσως μετά τους έβαζαν να υπογράψουν ότι τους συμπεριφέρθηκαν με το…γάντι!

Η εφημερίδα επικοινώνησε ως όφειλε με τη διοίκηση της Praktiker Hellas η οποία μέσω ανακοίνωσης “ομολόγησε” την τακτική που ακολουθείται την οποία πάντως χαρακτήρισε νόμιμη. Το παράδοξο είναι ότι η διοίκηση της εταιρείας, μη γνωρίζοντας προφανώς, το υλικό που βρίσκεται στη διάθεσή των δημοσιογράφων αλλά και των αρμόδιων Αρχών επεσήμανε ότι οι “παραβατικοί πελάτες” με τη δική τους συναίνεση έδιναν τα προσωπικά τους στοιχεία αλλά και τα 70 ευρώ.

Το βίντεο ντοκουμέντο 

Οι παραπάνω ισχυρισμοί διαψεύδονται από τα βίντεο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτουμε. Σε αυτά προκύπτει ότι ένας εκ των “ανακριτών” του Praktiker εκβιάζει όχι μόνο τον φερόμενο ως “παραβάτη” αλλά και ένα φίλο του τον οποίο κατηγορεί για συνέργεια. Αντί να εφαρμόσει το Νόμο, δηλαδή να καλέσει την αστυνομία, ο συγκεκριμένος υπάλληλος προκαλεί λεκτικά, εκφοβίζει και συμπεριφέρεται σαν ανακριτής. Ο διάλογος έχει ως εξής:

-Security: Άκουσε να δεις, εγώ έχω 20 χρόνια εδώ …κι εσύ δεν θα μου το παίζεις μάγκας γιατί αν μου το παίζεις μάγκας και φρικάρω, τώρα πήρα την ασφάλεια.

Δεν έχεις κάνει τίποτα;

Αυτόφωρο. Κατευθείαν μέσα.

– Πελάτης: Σε παρακαλώ εγώ, εγώ το έκανα…

– Security: Και πήγαινε πάνω και φέρε το DVD εδώ που αυτός ήταν εδώ πέρα μπροστά και το ‘ξερε και τον κάλυπτε. Για συμμορία και οι δύο, 500 ευρώ που μας λείπουνε. Κι ο δικηγόρος κάτω…Είναι έτσι; Είσαι αθώος εσύ; Πολύ ωραία. Αυτόφωρο και οι δύο!

– Πελάτης: Σε παρακαλώ , εγώ φταίω για όλα…

– Security: Τι μου λέει εμένα δεν έχει. Τι μου λέει εμένα; Γιατί με δουλεύει εμένα;

Άκουσε να δεις φίλε μου, εμένα εδώ πέρα μπορείς να με δουλέψεις. Τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας, τις κάμερες δεν τις δουλεύει κανένας!

Βρε, το καταλαβαίνεις τι σου λέω; Εσύ το έκανες κι αυτός το ‘ξερε! Να μου πει ότι το κάναμε και οι δύο!

– Πελάτης: Μπορεί να μην το κάναμε. Μόνο εγώ…

– Security: Σε μένα το καλαμπούρι επιτρέπεται και το δούλεμα απαγορεύεται. Εδώ δεν είναι μανάβικο, ούτε λαϊκή να πουλάς ντομάτες και χαλιά. Το κατάλαβες;

 Δεν έχεις κάνει τίποτα εσύ; Το ‘ξερες ή δεν το ‘ξερες …

Εδώ πέρα άκουσε να δεις, δεν είμαστε ούτε (αναφέρεται όνομα super market) ούτε (αναφέρεται όνομα super market), εδώ πέρα έχει αρχές το κατάστημα. Άκουσέ με λίγο να σου πω. Εγώ εδώ πέρα κάνω τη δουλειά μου. Σ’ έχουνε πιάσει οι κάμερες πάνω, σ’ έχουνε καταγράψει. Θα πάτε για συμμορία και οι δύο!

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας! 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας