23:30 Τρίτη 21 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Προανακριτική: Τα άσφαιρα πυρά της Ξ. Δημητρίου και το σκάνδαλο Καρούζου

Προανακριτική: Τα άσφαιρα πυρά της Ξ. Δημητρίου και το σκάνδαλο Καρούζου

Όλα όσα διαδραματίστηκαν το 2018 σε δυο συνεδριάσεις του 15μελούς Σύμβουλιο που έκρινε προαγωγές εισαγγελικών λειτουργών και είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει μια…τεράστια τρύπα στο νερό θυμήθηκε με την κατάθεσή της σήμερα στην Προανακριτική, ούσα προφανώς σε ανοιχτή γραμμή με ελεγχόμενους για το παραδικαστικό κύκλωμα, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Σε ερώτηση πάσα του συνήθη υπόπτου, Γιάννη Ραγκούση, η κα Δημητρίου “αποκάλυψε” μια ιστορία η οποία όχι μόνο αποκάλυψη δεν αποτελεί αλλά κρύβει από πίσω της δυσώδες παρασκήνιο, ενδεικτικό του τρόπου που λειτουργούσαν όργανα του θεσμού της Δικαιοσύνης, επί ημερών της.

Σύμφωνα με διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι έχουν καταθέσει “τέρατα” σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και συγκεκριμένα τους κ.κ. Αθανασίου και Ράικου η Ξένη Δημητρίου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο « κ. Αθανασίου κρατούσε για 3 χρόνια (2014 έως 2017) υπόθεση που αφορούσε offshore εταιρείες 3 βουλευτών της ΝΔ που είχαν χρηματίσει υπουργοί».

Η συγκεκριμένη “αποκάλυψη-βόμβα” έγινε πρώτο θέμα σε αρκετά φιλοσυριζαϊκά σάιτ τα οποία όμως δεν ονομάτισαν την υπόθεση. Πρόκειται για την υπόθεση του διαβόητου Καρούζος-Gate και την εμπλοκή των κ.κ. Λιάπη, Βουλγαράκη και Μεϊμαράκη η οποία έχει κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.

«Υπήρχε υλικό σε δεκάδες φακέλους με πολλά στοιχεία. Αυτό το υλικό εστάλη από τον αντικαταστάτη του Π. Αθανασίου, κ. Μπρη στην κ. Ραικου για συσχέτιση. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία που είχε ζητήσει η Ελ. Ραικου να συσχετισθεί, ήταν δική της δικογραφία και γνώριζε από τότε το θέμα».

Στη συνέχεια η κυρία Δημητρίου αφηγήθηκε πως ζήτησε να μην προαχθεί ο Παναγιώτης Αθανασίου με φόντο τους χειρισμούς του στην υπόθεση αυτή αλλά και για το γεγονός πως όταν κλήθηκαν εισαγγελείς από χώρες που είχαν εμπλεκόμενους στα Panama Papers να συναντηθούν στη Χάγη για ανταλλαγή στοιχείων, o κ. Αθανασίου -σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε, αφού αυτό δεν συνέβη ποτέ!

Τι δεν είπε η κα Δημητρίου 

Ουσιαστικά λοιπόν η κα Δημητρίου επανέλαβε στην Προανακριτική όλα όσα είχε επισημάνει το 2018 ενώπιον του 15μελούς Συμβουλίου που έκρινε την προαγωγή του κ. Αθανασίου.

Αυτό που δεν γράφτηκε κάπου ή δεν επισημάνθηκε από τις διαρροές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας έχει απαλλαγεί για τη δήθεν απόκρυψη των στοιχείων του Καρούζος-Gate αλλά και το γεγονός ότι η πειθαρχική δίωξη είχε κρατηθεί κρυφή από όλα τα μέλη του Συμβουλίου αλλά και από τον ίδιο τον ελεγχόμενο και ανακοινώθηκε από την ίδια την κα Δημητρίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας! Μάλιστα ο τότε εισηγητής κ. Δασούλας έπεσε από τα σύννεφα καθώς λίγο καιρό αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τη συγκεκριμένη διαδικασία γνώριζαν μόνο η κα Δημητρίου και η τότε επόπτης κα Παρασκευα.

Τελικά το Συμβούλιο αναβλήθηκε και η συνεδρίαση ορίσθηκε για το Μάιο του 2018. Εκείνη την ημέρα αφού γνωστοποιήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου η απαλλακτική πειθαρχική έρευνα για την δήθεν απόκρυψη στοιχείων, η κα Δημητρίου επεφύλασσε, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, μια ακόμη έκπληξη. Πήρε το λόγο και υποστήριξε ότι ο κ. Αθανασίου δεν έπρεπε να προαχθεί καθώς είχε αρνηθεί να ταξιδέψει στη Χάγη, κάτι για το οποίο ουδέποτε έγινε πειθαρχική έρευνα. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας στην οποία προσέφυγε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας αρνήθηκε να συνταχθεί με την άποψη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την οποία φέρεται να επανέλαβε σήμερα στη Βουλή.

Το ερώτημα λοιπόν που θέτουν ανώτατες δικαστικές πηγές είναι για ποιον λόγο η κα Δημητρίου επανέφερε σήμερα μια υπόθεση που το 2018 την εξέθεσε προσωπικά; Για ποιο λόγο είπε τη μισή αλήθεια και ποιους σκοπούς εξυπηρετούσε τότε αλλά και σήμερα;

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας