18:59 Σάββατο 13 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Προεδρικές με απρόβλεπτο «εγκεφαλογράφημα» στις ΗΠΑ

Προεδρικές με απρόβλεπτο «εγκεφαλογράφημα» στις ΗΠΑ

Οι προκριματικές εκλογές στην Αμερική είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά αν δεν προκύψει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο οι εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θα είναι μια επανάληψη του εκλογικού αγώνα του 2020: Τζο Μπάιντεν εναντίον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν επομένως να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν 78χρονο (Τραμπ) και έναν 81χρονο (Μπάιντεν) – πράγμα που σημαίνει ότι όποιος εκ των δύο κερδίσει τις εκλογές, στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα γίνει και ο γηραιότερος άνθρωπος που ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

Του Νίκου Βασιλειάδη 

Η ηλικία των υποψηφίων αποτελεί έτσι κεντρικό θέμα της εκλογικής αναμέτρησης – κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Υπάρχει μια αντικειμενική ανησυχία σχετικά με την ηλικία αλλά και τις διανοητικές ικανότητες των δύο υποψήφιων προέδρων.

Οι δύο μονομάχοι

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μπερδέψει κατ’ επανάληψη τα ονόματα ξένων ηγετών και διαφόρων celebrities. Προσφάτως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ως πρόεδρο του Μεξικού, ενώ ο Σίσι είναι πρόεδρος της Αιγύπτου – και φυσικά το Μεξικό δεν συνορεύει με τη Γάζα. Επιπλέον, στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Μπάιντεν φαίνεται κάπως πιο αδύναμος συγκριτικά με το πώς συμπεριφερόταν κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2020. Η εντύπωση που δημιουργεί ο Μπάιντεν για τα γηρατειά: η βραδύτητα και η ασθενικότητά του.

Στον αντίποδα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει, με επαναλαμβανόμενους και επικίνδυνους τρόπους, ότι πρέπει να είναι βαθιά ψυχικά και συναισθηματικά ασθενής. Μερικοί από τους κορυφαίους επαγγελματίες ψυχικής υγείας των ΗΠΑ και του κόσμου καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τη συμπεριφορά του, χαρακτηρίζοντάς τον κοινωνιοπαθή, αν όχι ψυχοπαθή.
Έτσι, κατά γενική ομολογία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δίνει την εικόνα ενός υπεύθυνου ηγέτη, θεσμικού, που πιστεύει στην Αμερική και στο δημοκρατικό πολίτευμα.
Συγκριτικά με τον Ντόναλντ Τραμπ που δείχνει να μισεί τη δημοκρατία, όταν επιχείρησε το πραξικόπημα στις 6 Ιανουαρίου και παρασυρμένος από τη μεγαλομανία του πιστεύει ότι είναι κάποιο είδος θεού ή μεσσία, ο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται ανάχωμα σε πολιτικές και πρακτικές που ακυρώνουν τη δημοκρατία, και αν και πολλοί δεν τον εμπιστεύονται, κυρίως λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, εντέλει θεωρούν πως μια «αρχική» ψήφος κατά του προέδρου Μπάιντεν (ή η απόφαση να απόσχει κάποιος σε ένδειξη διαμαρτυρίας) είναι ψήφος υπέρ του Τραμπ και του αμερικανικού νεοφασισμού.
Ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι γέρος» είναι μια εύκολη, οικεία και άνετη αφήγηση για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά η εστίαση στην ψυχική υγεία και την ηλικία του σε τελική ανάλυση δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος «ομαλοποίησης» του Ντόναλντ Τραμπ και του νεοφασιστικού κινήματος και μια συνέχεια των ετών της αποτυχίας(ών) των αμερικανικών ειδησεογραφικών μέσων που βοήθησαν στη γέννηση του φαινομένου του τραμπισμού.
Έτσι, ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ηλικιωμένος και ως εκ τούτου τόσο αδύναμος ψυχικά και σωματικά που δεν είναι ικανός να είναι αποτελεσματικός ηγέτης, μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των εκλογών και το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άποψη του δρος Τζον Γκάρτνερ

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο έγκυρο πολιτικό αμερικανικό περιοδικό «Salon» ο δρ Τζον Γκάρτνερ, ψυχολόγος και πρώην καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και όχι ο πρόεδρος Μπάιντεν που δείχνει μειωμένη πνευματική οξύτητα και επικίνδυνη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη γήρανση.
Ο Τζον Γκάρτνερ έγινε γνωστός με το μπεστ σέλερ που δημοσίευσε το 2017 «Η επικίνδυνη περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ: 27 ψυχίατροι και ειδικοί ψυχικής υγείας αξιολογούν έναν πρόεδρο».
Στο περιοδικό «Salon» και στη δημοσιογράφο Σόνσεϊ Ντεβέγκα εξηγεί ότι ακόμη και στη χειρότερη ημέρα του ως ηλικιωμένου ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ ανώτερος ηγέτης και λήπτης αποφάσεων (και άνθρωπος) από τον Ντόναλντ Τραμπ, με δεδομένες την επικίνδυνη προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάστασή του βάσει των οποίων δείχνει να διακατέχεται από εκδικητική μανία λόγω των δικαστηρίων στα οποία έχει οδηγηθεί.
Ο δρ Γκάρτνερ θεωρεί πως το ζήτημα τού ποιος είναι γνωστικά ικανός, ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ, είναι ένα μείζον θέμα που θα επηρεάσει σίγουρα τις ψήφους πολλών εκλογέων και έχοντας συναίσθηση της σοβαρότητας αυτής της κατάστασης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως με βάση τη συμπεριφορά του ο Ντόναλντ Τραμπ πάσχει επικίνδυνα από άνοια.
Αντίθετα, με αυτό στην πραγματικότητα, τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει αυτή η εστίαση στις «γκάφες» του Μπάιντεν ή σε άλλα πράγματα που βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων της γήρανσης. Συγκριτικά, ο Τραμπ φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρά σημάδια άνοιας. Για τον Γκάρτνερ αυτή είναι μια «ιστορία δύο εγκεφάλων». Ο εγκέφαλος του Μπάιντεν γερνάει. Ο εγκέφαλος του Τραμπ έχει άνοια.

Τα «γλωσσικά» ολισθήματα

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στις «Παραφασίες ή γλωσσικά ολισθήματα» -την αντικατάσταση λέξεων με λέξεις που ακούγονται παρόμοια-, κάτι που δεν παρατηρείται κανονικά έως ότου ένας ασθενής εισέλθει στα μέτρια έως σοβαρά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Μερικά παραδείγματα των μη λέξεων του Τραμπ: Οι δικαιούχοι γίνονται «ευεργέτες». Οι ανακαινίσεις γίνονται «ανανέωση». Το Pivotal έγινε «pivobal» και ο Obama έγινε «obamna». Οι πύραυλοι missiles έγιναν «mishiz» και τα Χριστούγεννα (Christmas) έγιναν «Crissus».
Αυτή για τον Γκάρτνερ είναι μια θεμελιώδης ανάλυση στην ικανότητα χρήσης της γλώσσας. Αν μιλούσατε με τον πατέρα σας, εξηγεί, στο τηλέφωνο και το έκανε αυτό, θα νομίζατε ότι παθαίνει εγκεφαλικό. Δεν υπάρχει υγιής ηλικιωμένος που να μιλάει έτσι.
Ότι δεν είσαι γερασμένος, δεν είσαι αργός, δεν χάνεις βήμα, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να μην πάσχεις από σοβαρή γνωστική επιδείνωση, γεγονός που αποδεικνύεται αφού ο Τραμπ φλυαρεί ασυνάρτητα και μάλιστα στα πιο αξιοσημείωτα μέρη των ομιλιών του.
Μπορείτε να είστε σίγουροι, ισχυρίζεται ο Γκάρτνερ, ότι αν ο Μπάιντεν αποδοκιμάζεται επειδή ξεχνάει ονόματα, αυτό είναι κάτι που μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, αλλά ο Τραμπ δεν ξεχνάει μόνο ονόματα, ξεχνάει να συνδυάζει ανθρώπους και αυτό είναι σοβαρότερο. Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Νίκι Χέιλι είναι η Νάνσι Πελόζι. Έχει πει επανειλημμένως ότι ο Ομπάμα είναι ακόμη πρόεδρος. Είπε ότι ο πατέρας του γεννήθηκε στη Γερμανία, ενώ ήταν ο παππούς του που γεννήθηκε εκεί.
Υπάρχει επίσης η βασική γραμμή ενός ατόμου. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αξιολόγηση της ψυχικής παρακμής ενός ατόμου. Αν κοιτάξετε τις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του Τραμπ από τη δεκαετία του 1980, για παράδειγμα, μπορεί να ήταν πάντα λίγο τρελός, αλλά ήταν διπλωμάτης και εκλεπτυσμένος. Τώρα, αν κοιτάξετε τον Τραμπ υπάρχει μεγάλη επιδείνωση. Συγκριτικά, ο Μπάιντεν δεν ήταν ποτέ το πιο προβλέψιμο άτομο. Είχε πάντα τραυλισμό, πάντα έκανε γκάφες. Αλλά ο Μπάιντεν δείχνει να έχει καλή κρίση.

Η εικόνα του αθανάτου

Τα μέσα ενημέρωσης προωθούν τώρα ένα αφήγημα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ηλικιωμένος, πολύ κουρασμένος και πρέπει να συνταξιοδοτηθεί. Συγκριτικά, ο Τραμπ, ο οποίος είναι μόλις λίγα χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν, απεικονίζεται, ανακριβώς, σαν να είναι κάποιος τύπος αθανάτου ή ένα μοντέλο αστείρευτης νεότητας και ζωτικότητας. Έχω κάνει την παρέμβαση ότι ο Τραμπ φαίνεται σε κάποιους σαν να είναι γεμάτος ενέργεια και ζωή ακριβώς επειδή είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου και επικίνδυνος σε σύγκριση με τον Μπάιντεν που δείχνει λογικός και μετρημένος.

Υπομανιακός

Ο Τραμπ είναι αυτό που κλινικά θα περιγράφαμε ως «υπομανιακό». Η υπομανία είναι μια κατάσταση ψυχικής νόσου όπου το άτομο νιώθει ανήσυχο, ενώ έχει ακραία συναισθήματα έξαρσης. Μπορεί να έχει αισθήματα υπεροχής, υπερτίμησης του εαυτού του, ιδέας μεγαλείου σε σημείο φανταστικό.
Ο Τραμπ είναι ένας άνθρωπος που στέλνει μηνύματα στο Χ και επίσης στην πλατφόρμα του Truth Social στις τρεις τα ξημερώματα, μερικές φορές δεκάδες από αυτά στη σειρά. Μια υπομανιακή προσωπικότητα έχει ορισμένα δυνατά σημεία αλλά και πολλές αδυναμίες. Πολλά από αυτά είναι σαν ένα διάνυσμα δύναμης που εξαρτάται από το πού το κατευθύνετε. Ο Τραμπ έχει κατευθύνει την ενέργειά του με καθαρά καταστροφικούς τρόπους.
Αυτό όμως που φαίνεται είναι να έχει ατελείωτα αποθέματα ενέργειας και έτσι τροφοδοτεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι κατά κάποιον τρόπο ο Τραμπ είναι πιο δυνατός, ακριβώς όμως επειδή έχει τη ζωτικότητα κάποιου που είναι σε «τρελή κατάσταση», σε μια μόνιμη ταραχή. Ναι, υποστηρίζει ο Γκάρτνερ, υπάρχει ενέργεια σε αυτή τη φαινομενικά τρελή συμπεριφορά, αλλά τελικά δεν είναι αυτός ο τύπος ανθρώπου που θέλουμε ως ηγέτη. Ένα τέτοιο άτομο δεν θα μας κρατήσει ασφαλείς. Ο Τραμπ και οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται σαν αυτόν δεν μπορούν και δεν πρόκειται να έχουν καλή κρίση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φτιάχνει μια λίστα με όλους τους ανθρώπους που πρόκειται να τιμωρήσει και να εκδικηθεί. Σκέφτεται όλους τους θεσμούς της κοινωνίας μας που πρόκειται να καταστρέψει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα πληγωμένο ζώο. Στα μάτια μου, εξηγεί ο Γκάρτνερ, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πάντα ένα ζώο – αλλά τώρα είναι ένα πληγωμένο ζώο. Και πάρα πολλοί Αμερικανοί -συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα- δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της εκδίκησης του Τραμπ. Εάν ο Τραμπ επανέλθει στην εξουσία, θα κοπούν κεφάλια. Υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι που πρόκειται να βρεθούν σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι καλύτερα να ξυπνήσουν και να πάψουν να είναι σε άρνηση.

Η ψυχοσύνθεση των οπαδών του

Η συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ είναι απολύτως προβλέψιμη. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης, η πολιτική τάξη και ο αμερικανικός λαός στο σύνολό του συνεχίζουν να τον ανέχονται, αν και έκπληκτοι από την κλιμακούμενη επικινδυνότητά του, τις υποσχέσεις να γίνει δικτάτορας, τις βίαιες απειλές και άλλες παθολογικές συμπεριφορές.
Σε αυτό το σημείο, μετά από τουλάχιστον 8 χρόνια που γνωρίσαμε τον Τραμπ και όλα τα φρικτά πράγματα που έχουν κάνει αυτός και οι γύρω του, θα πίστευε κανείς ότι ο αμερικανικός λαός και οι ηγέτες του θα ήταν ειδικοί στην ψυχική παθολογία. Οποιοσδήποτε με IQ άνω του 90, που δεν έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου από το Fox News, μπορεί να δει ότι ο Τραμπ είναι άρρωστος, επικίνδυνα ακατάλληλος, κακοήθης προσωπικότητα.
Αλλά ακόμη και τώρα οι πηγές των ειδήσεων εξομαλύνουν την επικίνδυνη και παρεκκλίνουσα συμπεριφορά του Τραμπ, επειδή οι εταιρικοί ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης θέλουν τα χρήματα από τη διαφήμιση και δεν θέλουν να αποξενώσουν το πιθανό κοινό τους λέγοντας την αλήθεια για την κατάσταση. Αντίθετα χάνουν πολύτιμο χρόνο μιλώντας για το εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος.

Κακοήθης ναρκισσισμός

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία απολύτως πίστη στη χώρα. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας διεστραμμένος τρόπος με τον οποίο νομίζω ότι χαίρεται να καταστρέφει την Αμερική. Αυτό είναι συνάρτηση του κακοήθους ναρκισσισμού του. Δεν έχω καμία αμφιβολία, σημειώνει ο Γκάρτνερ, ότι ο Τραμπ θα πουλούσε τα μυστικά της Αμερικής και πιθανότατα το έχει ήδη κάνει.
Οι κακοήθεις ναρκισσιστές χαίρονται από την καταστροφή. Ένας συναισθηματικά και ψυχολογικά υγιής άνθρωπος δεν μπορεί να το καταλάβει.
Οι οπαδοί του τον ειδωλοποιούν πέρα από οποιαδήποτε λογική με μια ψυχολογία λατρείας του αγαπητού ηγέτη που είναι ο παντογνώστης, ο μεσσίας.
Η προσωπικότητα ορισμένων ανθρώπων είναι πιο ευάλωτη στο να ενταχθούν σε λατρείες. Άνθρωποι με πρωτόγονες διαταραχές προσωπικότητας ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις που χωρίζουν τον κόσμο σε εξιδανικευμένες φιγούρες και υποτιμημένες φιγούρες, άνθρωποι με ασταθείς συναισθηματικές ζωές και σχέσεις.
Σε κλίμακα μαζικού κινήματος, ο Τραμπ είναι σε θέση να κινητοποιήσει πολλούς τέτοιους ανθρώπους. Μερικοί μάλιστα από αυτούς έχουν την αυταρχική προσωπικότητα που περιγράφει ο Τέοντορ Αντόρνο, διεθνούς φήμης κοινωνιολόγος και φιλόσοφος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην προσπάθειά του να καταλάβει ποιοι έλκονταν από τους ναζί.
Χαρισματικοί ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ διεγείρουν τους οπαδούς τους σε ένα είδος φρενίτιδας. Αλλά επειδή το κίνημα Τραμπ, όπως και άλλα φασιστικά και αυταρχικά κινήματα, είναι μια λατρεία θανάτου, αυτό που υποκινεί ο Τραμπ οδηγεί μαθηματικά, όπως και στο παρελθόν, σε μερικές από τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας, όπως έγινε στη Γερμανία.

Ο σατανάς ελεύθερος

Τελειώνοντας ο δρ Γκάρτνερ σημειώνει πως ακόμη κι αν είχε άνοια, θα προτιμούσα τον Μπάιντεν παρά τον Τραμπ για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί ο Μπάιντεν νοιάζεται για τους συνανθρώπους του. Ο Μπάιντεν είναι πατριώτης και πραγματικά πιστεύει στην υπεράσπιση του Συντάγματος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έτσι, ακόμη κι αν ο Μπάιντεν μειωνόταν στις γνωστικές του ικανότητες, πάλι δεν πρόκειται να κάνει κάτι κακό ή τρελό. Απλώς μπορεί να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. Συγκριτικά, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν σαν να αφήναμε τον σατανά ελεύθερο.

Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά να υποβληθεί ο Τζο Μπάιντεν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων

Τζο Μπάιντεν: «Ψηφίστε με διότι δεν είμαι ο Ντόναλντ Τραμπ»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας