9:04 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Προειδοποιήσεις Γκορμπατσόφ για νέα εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου

Προειδοποιήσεις Γκορμπατσόφ για νέα εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου

O πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών της Δύσης και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το ενδεχόμενο να παρασύρουν τον κόσμο σε μια νέα εκδοχή του Ψυχρού Πολέμου που ο ίδιος συνέβαλε να τερματιστεί πριν από 25 χρόνια.

Ο Γκορμπατσόφ, που πρόσφατα είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο, εξέφρασε την ανησυχία του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε ρωσική εφημερίδα για την ουκρανική κρίση, το οποίο οδήγησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και τη Μόσχα να απαντά απαγορεύοντας τις εισαγωγές των περισσότερων προϊόντων από τη Δύση.

«Ως πρώτο βήμα η λογική των αμοιβαίων κατηγοριών και κυρώσεων πρέπει να εγκαταλειφθεί» τόνισε στην επίσημη Ροσίσκαγια Γκαζέτα.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Οι κοινές απειλές που αντιμετωπίζουμε στον τομέα της ασφάλειάς μας δεν έχουν εξαφανιστεί». Ως μία μετριοπαθής φωνή στη Ρωσία, όπου τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συχνά παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως μία καταστροφική δύναμη που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της χώρας, ο Γκορμπατσόφ επισήμανε ότι τώρα η Μόσχα και η Δύση αντιμετωπίζουν περισσότερο κοινές προκλήσεις από διχασμούς.

Ο ίδιος απαρίθμησε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος, περιλαμβανομένης της επιδημίας του ιού Έμπολα και των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, και τόνισε ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να συνεργαστούν στενότερα. «Ενόψει των κοινών προκλήσεων μπορούν ξανά να βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν θα είναι εύκολο αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος» σημείωσε στη συνέντευξη αυτή με αφορμή την επέτειο των 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου την 9η Νοεμβρίου 1989 και την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ιδρύματος Γκορμπατσόφ είπε ότι ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βερολίνο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Πτώση του Τείχους. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ νοσηλεύτηκε για μια νύχτα σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει το λόγο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας