8:54 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ψηφιακή μετάβαση: Υποδομές, κοινωνική προσφορά και δράσεις πολιτισμού εν Ελλάδι

Ψηφιακή μετάβαση: Υποδομές, κοινωνική προσφορά και δράσεις πολιτισμού εν Ελλάδι

Με την ψηφιακή μετάβαση και το κτίσιμο μιας αμοιβαίας σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης επιχειρεί το κράτος να αναστρέψει τις έως σήμερα τις εμφανείς παθογένειες στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία.

Στοίχημα του πρωθυπουργού η ψηφιακή μετάβαση 

Η αντιστροφή αυτού του κλίματος και η εμπέδωση μιας νέας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη υπήρξε πρωταρχικό μέλημα και στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ακρογωνιαίος λίθος των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας των θεσμών

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους  η ανάκτηση της αξιοπιστίας των θεσμών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τον πολύ-επίπεδο εκσυγχρονισμό της χώρας και την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Εν Ελλάδι, βεβαίως, συμβαίνει συχνά οι εξαγγελίες να μην μετουσιώνονται σε έργα ή τα έργα να παρασύρονται από τις αδράνειες των εκάστοτε μηχανισμών.

Οι καιροί αλλάζουν όμως και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια σαφής αλλαγή νοοτροπίας είναι ήδη ορατή τόσο σε θεσμικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Έχοντας αυτά κατά νου, θα θέλαμε να σταθούμε σε μια σειρά από εμβληματικά έργα που έχουν εκπονηθεί και υλοποιούνται από την νέα διοίκηση της Βουλής έργα που καταδεικνύουν ότι όταν υπάρχει μέθοδος, επιμονή και προγραμματισμός ο εκσυγχρονισμός είναι φυσικό επακόλουθο και η αποτελεσματικότητα δεδομένη.

Το Κοινοβούλιο έχει ένα ιδιαίτερα συμβολικό βάρος

Εστιάζουμε στην Βουλή διότι, ως έδρα της Εθνικής Αντιπροσωπείας και βασικό κύτταρο της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο έχει ένα ιδιαίτερο συμβολικό βάρος. Αντανακλά, αν θέλετε, το πνεύμα της εποχής, τις ιεραρχήσεις και την κουλτούρα που διέπει κάθε φορά τον πολιτικό μας βίο.

Εξετάζοντας τα πεπραγμένα του τελευταίου έτους, αυτό που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις είναι η έμφαση της διοίκησης γύρω από την αναβάθμιση των υποδομών και του ψηφιακού αποτυπώματος της Βουλής.

Η ψηφιακή πλατφόρμα “Δημοσθένης”

Σε λίγους μόλις μήνες, εγκαταστάθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα «Δημοσθένης» για την υποβοήθηση του έργου των πρακτικογράφων και την ταχύτερη δημοσίευση των πρακτικών της ολομέλειας, ενώ παράλληλα εκκίνησε η διαδικασία αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος προκειμένου να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα των επί μέρους εφαρμογών και να απλοποιηθεί η χρήση τους.

Επεκτάθηκε, επίσης, το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των Βουλευτών και εγκαταστάθηκε, για πρώτη φορά, συνεργατική πλατφόρμα, η οποία θα παρέχει στους βουλευτές και τους συνεργάτες τους τη δυνατότητα επικοινωνίας και απομακρυσμένης πρόσβασης σε κοινοβουλευτική πληροφόρηση εντός ενός ενοποιημένου συστήματος υψηλών προδιαγραφών.

Επιπλέον, δρομολογείται η εγκατάσταση προγράμματος που θα παρέχει στους βουλευτές τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξ αποστάσεως με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας.

Έργα χαμηλής «ορατότητας», αλλά ιδιαίτερα σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου, είναι επίσης η απόδοση ψηφιακών υπογραφών στους βουλευτές, η ενεργειακή αναβάθμιση του Μεγάρου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις 30%, καθώς και η προμήθεια συστήματος κυβερνο-ασφάλειας για την θωράκιση του δικτύου της Βουλής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας στρατηγικής ασφαλείας εγκαταστάθηκε επίσης ειδικό σύστημα προστασίας και επιτήρησης των εγκαταστάσεων του Μεγάρου και των παρακείμενων κυβερνητικών κτιρίων, ενώ επικαιροποιήθηκαν και τα πρωτόκολλα ελέγχου στις πύλες εισόδου πεζών και οχημάτων.

Κίνηση απαραίτητη δεδομένων των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης γεωπολιτικής αστάθειας. Με στοχευμένες παρεμβάσεις, δρομολογείται επίσης η εισαγωγή σύγχρονων προτύπων διαχείρισης των κοινοβουλευτικών αρχείων, η οποία σε συνδυασμό με τον ριζικό επανασχεδιασμό της διαδικτυακής πύλης της Βουλής θα επιτρέψει την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την πληρέστερη ενημέρωση των κοινωνικών φορέων από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου. Θα υποβοηθήσει επίσης την σταδιακή μετάβαση στη χρήση ανοιχτών δεδομένων. Εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα υποβοηθήσει σημαντικά την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια αλλά και την νομοπαρασκευαστική λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Σημαντική πρωτοβουλία όσον αφορά την προσβασιμότητα των αρχείων του Κοινοβουλίου αποτελεί και το έργο πλήρους ψηφιοποίησης των ιστορικών αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής, το οποίο αναμένεται να αποδώσει στο κοινό ανεκτίμητους θησαυρούς από την ιστορία και τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με απόφαση της νέας διοίκησης, η Βουλή διαθέτει πλέον και το δικό της ηλεκτρονικό περιοδικό, με στόχο την προαγωγή του κοινοβουλευτικού έργου αλλά και την σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Εθνική Αντιπροσωπεία.

Προσφάτως, μάλιστα, εγκαταστάθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα PressReader, η οποία παρέχει στους βουλευτές, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες της Βουλής πρόσβαση σε επτά χιλιάδες και πλέον έντυπα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια πρωτοβουλία ενδεικτική της προτεραιότητας που αποδίδει η νέα ηγεσία σε ζητήματα εξωστρέφειας και ενημέρωσης.

Η Βουλή έχει αναλάβει τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς

Τούτου λεχθέντος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βουλή έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Κατόπιν πρότασης του κ. Τασούλα, η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε τη δωρεά πενήντα κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ δρομολογήθηκαν και μια σειρά από δράσεις ενίσχυσης ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων.

Εντός του έτους έγιναν δωρεές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου, το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, την ΕΛΕΠΑΠ, το Γηροκομείο Κόνιτσας, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας καθώς και τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Παράλληλα δρομολογείται η τακτική διάθεση ειδών διατροφής στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το κοινωνικό έργο της Βουλής οφείλει να ενισχυθεί αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Η κοινωνική συνοχή, η συνδρομή της κοινωνίας των πολιτών και η προστασία των αδυνάτων είναι άλλωστε πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας αλλά και προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, χρήζει ξεχωριστής μνείας η απόφαση της διοίκησης της Βουλής να συνδράμει το εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» μέσω της χρηματοδότησης ηχητικής μετεγγραφής του Συντάγματος της χώρας και του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ως μια κίνηση σεβασμού προς τους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής.

Όπως είθισται και αρμόζει, πέραν της κοινωνικής προσφοράς η Βουλή των Ελλήνων πρωτοστατεί στην διοργάνωση δράσεων με στόχο την προαγωγή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας. Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), το Κοινοβούλιο διοργανώνει έκθεση με τεκμήρια υψηλής ιστορικής, καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής σημασίας, προερχόμενα από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Η έκθεση συνοδεύεται και σειρά εμβληματικών έργων, που εκκρεμούσαν δεκαετίες, όπως η αναβάθμιση του φωτισμού της ζωοφόρου στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, έργου ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, το οποίο παρέμενε ‘παραμελημένο’, καθώς και η αντιμετώπιση των φθορών στην πρόσοψη του Μεγάρου που υποβαθμίζουν την εικόνα του Κοινοβουλίου.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των εξωτερικών όψεων του κτηρίου και ιδιαίτερα των προπυλαίων επί της οδού Βασιλίσσης Αμαλίας με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων (laser 3d scanner), τα οποία παρέχουν πλήρη ψηφιακή καταγραφή των φθορών και συμβάλλουν στην επιλογή των βέλτιστων μεθόδων παρέμβασης.

Εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης υλοποιούνται εκ παραλλήλου και στο κτίριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, το οποίο παραμένει κλειστό επί δεκαετίες. Στόχος των κυρίων Τασούλα και Μυλωνάκη είναι η επαναλειτουργία της Μπενακείου να συνδυαστεί με την ανάδειξη του Παλαιού Καπνεργοστασίου επί της οδού Λένορμαν σε κέντρο πολιτισμού.

Πρωτοβουλία που αναμένεται να συμβάλλει τόσο στην εξωστρέφεια του Κοινοβουλίου όσο και στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των εν λόγω περιοχών.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος και καλή νομοθέτηση

Μιλώντας κανείς για το Κοινοβούλιο δεν μπορεί φυσικά να παραλείψει την καθ’ εαυτό λειτουργία του. Εάν υπήρχε ένα και μόνο κριτήριο για την αξιολόγηση του πολιτικού μας συστήματος, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ευρωστία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την ποιότητα της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας. Η χρηστή νομοθέτηση και η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας είναι το Α και το Ω της δημοκρατικής τάξης.

Ως προς αυτό, η συγκριτική εξέταση των στοιχείων για τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης καταδεικνύει μια σειρά από ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εξελίξεις.

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 106 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 100 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία, τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος.

Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή την τετραετία διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του επείγοντος και κατεπείγοντος ανέρχονταν στο 17% του συνόλου (47 στα 284), έναντι μόλις 6% την τρέχουσα Περίοδο (6 στα 106). Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθότι υποδηλώνει ότι ο χρόνος που δίνεται για την διαβούλευση και την επεξεργασία των νομοσχεδίων έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Αντιστοίχως, όσον αφορά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, μέχρι και την Δευτέρα 21/9/2020 θα έχουν συζητηθεί 729 επίκαιρες ερωτήσεις και 110 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 839, ενώ μόνο 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων Υπουργών.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις που απαντήθηκαν, ήταν αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (122), Υγείας (102), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (81), Παιδείας και Θρησκευμάτων (58), Υποδομών και Μεταφορών (53) και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (52). Συμπερασματικά την ΙΗ΄ Περίοδο μέχρι την 21/9/2020 από τις 867 Επίκαιρες Ερωτήσεις που προγραμματίστηκαν συζητήθηκαν οι 729, δηλαδή το 84%. Το ποσοστό αυτό, αφορά το σύνολο των προγραμματισμένων Ε.Ε. , ενώ την προηγούμενη ΙΖ΄ Περίοδο οι Ε.Ε. που συζητήθηκαν δεν υπερέβησαν το 51%.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί επίσης και η οριακή εξάλειψη του φαινομένου της «αδικαιολόγητης» απουσίας Υπουργού από τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Από το 29% (940 στις 3.271) επί της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ποσοστό αδικαιολόγητης απουσίας της τάξης του 0,2% (2 στις 867). Η συχνότερη παρουσία των Υπουργών αντανακλά και την προσέγγιση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις [ 2 ΣΥΡΙΖΑ/ 3 Κίνημα Αλλαγής/ / 1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας.

Ακόμα, είχαμε και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου κατόπιν αιτήματος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Την προηγούμενη ΙΖ΄ Περίοδο (3/10/2015-11/6/2019) απαντήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» συνολικά 10 επίκαιρες ερωτήσεις από τον τότε Πρωθυπουργό.

Εν κατακλείδι, θα έλεγε κανείς ότι το Κοινοβούλιο διέρχεται μια περίοδο ουσιαστικής αναζωογόνησης, τόσο όσον αφορά την νομοθετική λειτουργία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και τις υποδομές και το πολυσχιδές κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί. Αν η ποιότητα της δημοκρατίας μας κρίνεται από την λειτουργικότητα και την ποιότητα των θεσμών της, η σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με αισιοδοξία.

Ο εκσυγχρονισμός των εγχώριων θεσμών, η σύγκλιση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές είναι φυσικά μια διαρκής και επίπονη διαδικασία.

Η διοίκηση της Βουλής φαίνεται όχι μόνο να έχει αντιληφθεί τα κελεύσματα των καιρών αλλά να θέλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι καθ’ όλα ενθαρρυντικά, ευχόμαστε να έχουν συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κ. Μητσοτάκης προς Μ. Γιαννάκου – Ελ. Τόσιου: “Μου δώσατε δύναμη”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θέση για μιμητές και οπαδούς του ναζισμού”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας