9:19 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

QatarGate: Νέα σύλληψη για το σκάνδαλο

QatarGate: Νέα σύλληψη για το σκάνδαλο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση QatarGate μετά τη συμφωνία του Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς, να συνεργαστεί με τους βέλγους εισαγγελείς προκειμένου να «πέσει στα μαλακά».

Σήμερα, η ιταλική Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της λογίστριάς του, Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι, μετά από την έκδοση σχετικού ευρωπαϊκού εντάλματος.

Οι καταθέσεις του Παντσέρι φαίνεται πως είναι αυτές που οδήγησαν στη σύλληψη της λογίστριάς του στην Ιταλία, η οποία κατηγορείται ότι αποτέλεσε έναν από τους κόμβους του δικτύου που κατασκεύασε ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής για να ξεπλύνει και να διακινήσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από δωροδοκίες του Μαρόκο και του Κατάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, μια από τις εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό αυτό, είναι η Equality Consultancy srl, η οποία ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με κύριους μετόχους τον αδελφό και τον πατέρα του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Πρόκειται για μια εταιρία που ως κύριο αντικείμενό της, βάσει του καταστατικού της, είχε την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και «συνομιλητές σε τρίτες χώρες». Κατά την ίδια περίοδο φέρεται να δημιουργήθηκε, πάντα από την Μπελίνι και την οικογένεια Τζόρτζι, μια ακόμη εταιρία με παρόμοιους στόχους στην Εσθονία.

Η λογίστρια διαχειρίζεται επίσης τους λογαριασμούς της κόρης του Παντσέρι, Σίλβια, η οποία είναι δικηγόρος.

Υπενθυμίζεται ότι στον τραπεζικό της λογαριασμό βρέθηκαν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ, κυρίως από το ιταλικό παράρτημα της ΜΚΟ No peace και από τη ΜΚΟ American Human Right Association.

Τις επόμενες ημέρες η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για έκδοση της Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι στις Βρυξέλλες.

«Έδωσε» τον Ταραμπέλα

Ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, στην απολογία του στις 10 Δεκεμβρίου «έκαψε» τον Βέλγο ευρωβουλευτή Mαρκ Ταραμπέλα, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που του έδινε τα χρήματα.

«Η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία «lobbying». Προφανώς αναζητούσαμε βουλευτές πρόθυμους να υποστηρίξουν ορισμένες θέσεις υπέρ του Κατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν αυτές τις θέσεις, αλλά από απλή πεποίθηση, και ο Τζόρτζι (πρώην βοηθός του και νυν του Κοτσολίνο) και εγώ, μερικές φορές μόνος μου, μερικές φορές ο Τζόρτζι, τους καλούσαμε να σκεφτούν αυτές τις θέσεις», ανέφερε. «Γενικά, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με βουλευτές και έτσι τους καλούμε να προβληματιστούν για ορισμένες θέσεις. Τους συμβουλεύουμε λοιπόν, τους λέμε ότι «θα ήταν χρήσιμο…», αλλά δεν συμφωνούν όλοι», ανέφερε.

«Στην περίπτωση του Μαρκ Ταραμπέλα, ο ευρωβουλευτής ανταμείφθηκε πολλές φορές, με το συνολικό ποσό να φτάνει, μεταξύ 120 και 140.000 ευρώ. Λάμβανε χρήματα σε μετρητά. Εγώ του τα έδωσα πολλές φορές σε μετρητά, και μερικές φορές με συνόδευε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι», είπε.

«Συνήθιζα να τα δίνω σε διάφορα μέρη. Ήταν σε χάρτινες σακούλες. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», ανέφερε.

Η συμφωνία του Παντσέρι

Με τη συμφωνία αυτή ο Αντόνιο Παντσέρι δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και γενικότερα τη Δικαιοσύνη για:

  •  τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,
  • τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,
  • τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,
  • την εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε.

Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε, η ποινή του Αντόνιο Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά περιορισμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ωστόσο για τον δικηγόρο του Ταραμπέλα, ο οποίος έχει πρόσβαση σε έγγραφα εδώ και λίγες μέρες, αυτές οι κατηγορίες του Παντσέρι είναι απλώς «ψευδείς». «Πρέπει να αμφιβάλλουμε ακόμη περισσότερο για τα λόγια του Παντσέρι επειδή μιλάει με αντάλλαγμα κάτι», σχολιάζει ο Me Maxim Töller. «Ο Ταραμπέλα δεν αλλάζει την εκδοχή του για τα πράγματα, που είναι ότι δεν έλαβε χρήματα».

Πώς επηρεάζει η συμφωνία Παντσέρι την Εύα Καϊλή

Εάν ο Παντσέρι πει ότι ήξερε ή ήταν μέρος αυτού τότε δεν είναι καλά τα πράγματα για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Το πλεονέκτημα για την ίδια είναι ότι εάν ο Παντσέρι τα πει όλα, τότε η Εύα Καϊλή δεν θα μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία, συνεπώς μπορεί και να αφεθεί ελεύθερη προσωρινά, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στις Βρυξέλλες.

Η Εύα Καϊλή θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

Οι αρχές ζήτησαν άρση ασυλίας για Κοτσολίνο και Ταραμπέλα

Χθες, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε κατά την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο ότι οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα για το σκάνδαλο Qatargate.

«Έλαβα αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα. Αυτά τα αιτήματα παραπέμφηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του ΕΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη Μετσόλα τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περί άρσης ασυλίας Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην ολομέλεια.

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ εξελέγη στη θέση της Καϊλή

Ο ευρωβουλευτής Μαρκ ‘Ανγκελ (S&D, Λουξεμβούργο) εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας