2:29 Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Road Trip στη Γραμμένη Οξυά, το πανέμορφο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας

Road Trip στη Γραμμένη Οξυά, το πανέμορφο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας

Τα ορεινά της Ρούμελης φημίζονται για τον πολύ βαρύ χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το πολύ χιόνι που τα κάνει ιδιαιτέρως δυσπρόσιτα. Στις υπόλοιπες περιόδους, όμως, το φυσικό τοπίο αυτού του τόπου βρίσκεται στα καλύτερά του, κάνοντάς τον ιδανικό προορισμό για φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες εκδρομές.  Ταξιδέψαμε στη Γραμμένη Οξυά της Oρεινής Ναυπακτίας, ένα χωριό σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις βορειοδυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων. Βγήκαμε στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Λαμίας, έπειτα περάσαμε μέσω Μακρακώμης και συνεχίσαμε για Γραμμένη Οξυά. Πανέμορφο τοπίο, με ωραίες στροφές για όσους αγαπούν την οδήγηση. Λίγο μετά το Γαρδίκι, κάναμε μία μικρή παράκαμψη για να επισκεφθούμε το βυζαντινό μοναστήρι της Στάγιας, από το οποίο σώζεται σήμερα το καθολικό του ναού. Επίσης, εκεί κοντά υπάρχει και μία όμορφη πέτρινη γέφυρα.

Μικρή παρένθεση: η συγκεκριμένη διαδρομή είναι πολύ όμορφη, αλλά αν επιλέξετε να εκδράμετε εδώ τους χειμερινούς μήνες, σας συμβουλεύουμε να μην την προτιμήσετε, καθώς τα χιόνια εμποδίζουν την κίνηση ή την σταματούν εντελώς κατά διαστήματα. Αντιθέτως, ο δρόμος από το νότο μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Πατρών και μετέπειτα Ναυπάκτου είναι ανοιχτός και ασφαλτοστρωμένος καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Φθάνουμε στη Γραμμένη Οξυά και καταλαβαίνουμε γιατί ο φίλος μας επέμενε τόσο πολύ για αυτή την εκδρομή. Τα πέτρινα σπιτάκια του χωριού μοιάζουν σαν να τοποθετήθηκαν από κάποιο χέρι ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές και (φυσικά) οξιές. Το όνομα Γραμμένη Οξυά, άλλωστε, αντανακλά την έντονη και επιβλητική τους παρουσία στο γύρω τοπίο. Ο φίλος μας, μάς εξηγεί ότι το χωριό περιβάλλεται από το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το χωριό είναι γνωστό. Εδώ, έγινε το 1828 μία από τις τελευταίες μάχες της Επανάστασης που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους, Επίσης, εδώ διεξάγονταν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μία από τις πιο γνωστές ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις. Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, αλλά η ομορφιά του τοπίου είναι τέτοια που περισσεύουν. Το βέβαιο είναι ότι η διασημότητα του τόπου υπολείπεται της ομορφιάς του.

Δεν λείπουν, φυσικά, και τα σημεία με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Στην κάτω συνοικία της Γραμμένης Οξυάς (το λεγόμενο «Κάτω Χωριό» ή «Καλύβια»), για παράδειγμα, έχουν βρεθεί πίθοι, αγαλματίδια, τάφοι και ορισμένα νομίσματα, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα στα ξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Μαρίνας υπήρχε (αταυτοποίητος, για την ώρα) οικισμός των αρχαίων Αιτωλών.

Εκτός από πολύ πράσινο, το χωριό διαθέτει και πλούσια τρεχούμενα νερά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ένα από τα κύρια αξιοθέατά του είναι οι χτιστές πέτρινες βρύσες που εντοπίζονται σε διάφορα μικρά πλατώματα και μονοπάτια.

Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί το κελί όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος πριν γινεί αρματολός. Εκεί κοντά βρίσκεται και το χωριό Αρτοτίνα, όπου στέκει μια ξύλινη προτομή του ήρωα της Επανάστασης. Είναι όσα προλάβαμε να δούμε και να κάνουμε την πρώτη μέρα.

Η επόμενη ημέρα μάς βρίσκει στον δρόμο προς Ευρυτανία, ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και του off roading. Στόχος μας να προσεγγίσουμε τη θέση «Κοκκάλια». Ο καιρός είναι καλός, το αυτοκίνητό μας τετρακίνητο και έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο σημείο από την Γραμμένη Οξυά μέσω μίας διαδρομής 17 χιλιομέτρων σε συνεχόμενα αλπικά λιβάδια στην κορυφογραμμή του βουνού, μια διαδρομή όπου το off roading γίνεται απολύτως κυριολεκτικό. Από εκεί και ακολουθώντας δύσβατους χωματόδρομους, θα φθάσουμε στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μάχη των Γαλατών (των «συμπατριωτών» του Αστερίξ) με τους Αιτωλούς το 270 π.Χ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DiscoverEU: Δωρεάν ταξιδιωτικό πάσο για γεννημένους το 2005

 

 


Μιας και ξαφνικά συννεφιάζει, επιστρέφουμε σε ασφαλτόδρομο στο χωριό Κρίκελλο, το οποίο είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στο βουνό Καλιακούδα και σε υψόμετρο 1.120 μέτρα. Δεν παραλείπουμε να επισκεφθούμε την όμορφη κεντρική πλατεία του χωριού, να θαυμάσουμε την μαγευτική θέα που απλώνεται μέχρι τα απέναντι βουνά, όπως και το ναό του Αγίου Νικολάου.

Παρόμοιες είναι και οι δραστηριότητες μας τις επόμενες μέρες. Οδήγηση και περπάτημα σε πανέμορφα τοπία αλλά και απόλαυση των τοπικών γεύσεων της Ρούμελης στην κουζίνα της οποίας το κρέας και το τυρί έχουν την τιμητική τους.

Στο δρόμο της επιστροφής επιλέξαμε να επιστρέψουμε μέσω Ναυπάκτου και έτσι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια μεγάλη στάση στην πανέμορφη Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας αλλά και να γευματίσουμε δίπλα στη θάλασσα, στηΝαύπακτο. Ακόμα ένα παράδειγμα του πόσο η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε ελάχιστο χρόνο μπορείς να βρεθείς από το βουνό στη θάλασσα. Νιώθουμε τόσο τυχεροί που καταφέραμε να δούμε αυτή την όμορφη πλευρά της ορεινής κεντρικής Ελλάδας. Μόλις μας δοθεί η ευκαιρία θα επιστρέψουμε ξανά εδώ.

Πηγή: travel.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας