3:33 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σε "κίνδυνο" τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Σε "κίνδυνο" τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι

Η επικεφαλής υπεράσπισης των Δικαιωμάτων στη Γαλλία, Κλερ Εντόν, ανέφερε σήμερα (29/1) ότι ασχολήθηκε με το θέμα της φοιτητικής στέγης και της εκκένωσης αστέγων, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 αυτό το καλοκαίρι.

«Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε ένα πλαίσιο όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων, είμαστε σε εγρήγορση και θα το διερευνήσουμε», είπε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αναφορά αφορά επίσης την «ελευθερία διαδήλωσης» και «τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης».

Οι αρχές κατηγορούνται εδώ και αρκετούς μήνες από ενώσεις ότι διεξήγαγαν μια «κοινωνική κάθαρση» της περιοχής του Παρισιού, για να ανοίξουν το δρόμο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, που είναι προγραμματισμένοι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, αδειάζοντας τους δρόμους του Παρισιού και των κοντινών πόλεων, από τους πιο επισφαλείς πληθυσμούς όπως οι μετανάστες, άνθρωποι σε ξενώνες, άστεγους, εργαζόμενους του σεξ, ανθρώπους που ζουν σε φτωχογειτονιές.

Κατηγορίες που απέρριψε η νομαρχία της περιοχής Ιλ ντε Φρανς (που περιλαμβάνει το Παρίσι και τα μεγάλα προάστια του), η οποία διαβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι το κράτος δεν είχε θέσει τον «μηδενικό στόχο αστέγων» στο δρόμο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίθετα, ανέφερε ότι ήθελε να απελευθερώσει «πρόσθετους χώρους διαμονής έκτακτης ανάγκης» για να αφήσει μια «κοινωνική κληρονομιά».

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άστεγοι στέλνονται έξω από το Παρίσι σε κέντρα φιλοξενίας, ο τρόπος με τον οποίο καταστρέφονται τα σπίτια» ενώ «υπάρχει υποχρέωση επαναστέγασης», όλα αυτά εγείρουν το ερώτημα «της αορατότητας των ανεπιθύμητων», είπε η Κλερ Εντόν.

Η έρευνά της θα εξετάσει επίσης το ζήτημα των φοιτητών σε μια περίοδο που περισσότεροι από 2.000 από αυτούς θα πρέπει να στεγαστούν επειδή η διαμονή σε φοιτητικές εστίες θα απαιτηθεί για να στεγάσουν πυροσβέστες, φροντιστές και μέλη της πολιτικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ιδέα είναι να δούμε «ποια είναι η πραγματικότητα για τους φοιτητές, πότε τους ζητείται να φύγουν από τα δωμάτιά τους, τους προσφέρεται κατάλυμα κ.λπ.», γνωρίζοντας ότι «το καλοκαίρι αυτοί οι νέοι κάνουν πρακτική άσκηση», υπογράμμισε.

Το «γενικότερο ζήτημα της ελευθερίας…πηγαινοέρχεται στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων», καθώς και «η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης», είναι επίσης μέρος των πεδίων της έρευνας, διευκρίνισε, όπως και της «ελευθερίας σε διαδήλωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρίσι: «Καίνε» οι τιμές των ξενοδοχείων για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων

Προβληματισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας