19:31 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

"Σφίγγα" η Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ

"Σφίγγα" η Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Προσεκτική ώστε να μην δώσει καμία ένδειξη για την επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, εμφανίστηκε σε ομιλία της στο Λονδίνο η πρόεδρος της ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Λαγκάρντ επέλεξε να συντηρήσει το “σασπένς” για μία από τις πλέον αμφίρροπες όσον αφορά την έκβασή της συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την ίδια να εστιάζει στις προκλήσεις για την επικοινωνιακή πολιτική σε περιόδους αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ευρωτράπεζας “οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις λέξεις”.

“Έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης σε διάστημα 12 μηνών — σε επίπεδο ρεκόρ εντός χρόνου ρεκόρ. Και θα επιτύχουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%”, πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που συνεδριάζουν στις 14 Σεπτεμβρίου, έχουν να αξιολογήσουν εάν η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας αρκεί για να δικαιολογήσει μια πρώτη παύση στον ταχύτατο κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο η τράπεζα.

Στην προηγούμενη συνάντηση τον Ιούλιο, η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε στη συνέχεια να κάνει νέα αύξηση ή και να τηρήσει στάση αναμονής, καθώς εστιάζει όλο και περισσότερο στα δεδομένα που καθοδηγούν τη δράση της.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δεδομένα για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδειξαν ότι ο δομικός που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ επιβράδυνε στο 5,3% τον Αύγουστο από 5,5%. Οι αξιωματούχοι βλέπουν επίσης ενδείξεις ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα έχει ενταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά επί του παρόντος δίνει πλέον πιθανότητες περίπου 25% σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4%) από το 60% την περασμένη εβδομάδα, προτού δημοσιευθούν τα δεδομένα που έδειξαν επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δείχνουν να είναι μοιρασμένοι για τα επιτόκια στις δηλώσεις που κάνουν. Το Σάββατο ο Βέλγος Πιερ Βουνς δήλωσε ότι “ίσως χρειαστεί να κάνουμε λίγο περισσότερα”, ενώ νωρίτερα παρόμοια τοποθέτησή είχε κάνει και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Σήμερα, ωστόσο, ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Σεντένο υπογράμμισε τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αν συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας