4:09 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Σήμερα ψηφίζεται το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Σήμερα ψηφίζεται το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης: Παρά τις… συστάσεις (!) του Ταγίπ Ερντογάν να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος φαίνεται ότι δεν τηρεί τα όσα λέει, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε ότι σήμερα τίθεται προς ψήφιση το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ωστόσο απάντηση δεν έλαβε… – Είναι προφανές ότι η Τουρκία βιάζεται να περάσει από την Τουρκική Βουλή την συμφωνία με την Λιβύη, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Λιβύη με πρωτοβουλίες του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώνεται, ενώ ακόμη ο Ερντογάν δεν έχει αναχωρήσει από την Βρετανία και ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει δήλωση του ή κάποια ανακοίνωση για την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Ο Φουάτ Οκτάι έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί μέρος «της προσπάθειας για ειρήνη» στην περιοχή. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η συμφωνία «που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή» είναι μια προσπάθεια «για την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στη Λιβύη».

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Οκτάι αναφέρθηκε, επίσης, στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι με δεδομένες τις απειλές προς την Τουρκία, η αναβάθμιση του κώδικα ασφαλείας του ΝΑΤΟ είναι «αναπόφευκτη».

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες, υποστηρίζοντας ότι με βάση αυτή την αρχή τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

Κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες ανέφερε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.

«Κάποιες χώρες λένε ότι η συμφωνία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Ο όρος που θέτει το διεθνές δίκαιο είναι η οριοθέτηση να είναι με ‘ίση κατανομή’. Αυτή η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο της ‘ίσης κατανομής’ επειδή αντίθετα με τους ισχυρισμούς των Ε/Κ και της Ελλάδας τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της ‘ίσης κατανομής’ έκανε συμφωνία με τη Λιβύη. Επομένως είναι πολύ σημαντικό αυτή η συμφωνία να μεταφερθεί το συντομότερο στη βουλή και να εγκριθεί και από εμάς και από την Λιβύη», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο κ. Ερτσιγές είπε ακόμη ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν αντιδράσει στις συμφωνίες που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2003 με την Αίγυπτο, το 2007 με τον Λίβανο και το 2010 με τον Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο πρώτος λόγος της ένστασης ήταν ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία χωρίς τους Τ/Κ και ότι με τις γραμμές που όριζαν οι συμφωνίες παραβιαζόταν η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Η βιασύνη του Ερντογάν να περάσει την συμφωνία από την Βουλή εδράζεται στην τεράστια αντίδραση του στρατάρχη Χαφτάρ του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού που έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «εχθρική χώρα» προειδοποιώντας ότι ως «εχθρικά» θα αντιμετωπίζονται τα πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα με τα οποία ενισχύει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης κατηγορεί τον Ερντογάν για παράνομη συμφωνία με την Λιβύη και έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Τον στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Μακρόν, ο Πούτιν, ο Σίσι και οι εμίρηδες των ΗΑΕ. Ο Χάφταρ ελέγχει την λιβυκή Βουλή η οποία δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ.

Εμπλοκή με την προσφυγή της Κύπρου στη Χάγη
Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η κυπριακή κυβέρνηση επιχείρησε να επιδώσει τη σχετική κλήση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο,, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άνοιξε κανείς …την πόρτα της πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση.

Η κυπριακή πλευρά επιχείρησε να προχωρήσει την επίδοση και μέσω φαξ, το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς. Για να υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή πρέπει να γίνει από κοινού. Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνηθεί, υπάρχει δυνατότητα μονομερούς προσφυγής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι το σενάριο αυτό θα ακολουθήσει η Λευκωσία. Εάν η Χάγη αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Στα χέρια της Αθήνας το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης

Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το πώς έφτασε στα χέρια της Αθήνας το εν λόγω έγγραφο παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το μνημόνιο η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Πηγή: newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας