3:13 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Σουλτς: Υπομονή και διπλωματία για εξεύρεση λύσης

Σουλτς: Υπομονή και διπλωματία για εξεύρεση λύσης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της αιματηρής διένεξης στην Ουκρανία και υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν ξεκάθαρα την αποστολή όπλων στο Κίεβο.

«Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της διένεξης» στην ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε ο Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου παραδέχθηκε την περιπλοκότητα της κατάστασης ενόψει του νέου κύκλου συνομιλιών που θα έχουν στο Μινσκ η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο και ο ρώσος ομόλογός του, Πούτιν.

Όπως δήλωσε, «ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα την Τετάρτη στο Μινσκ. Θα το δούμε τις επόμενες 48 ώρες. Ωστόσο, από μόνο του το γεγονός ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις, δείχνει ότι όποιος συζητά είναι και πρόθυμος να μην πυροβολήσει. Δυστυχώς στην τωρινή κατάσταση ακόμη και αυτό συνιστά πρόοδο».

Το ουκρανικό κυριάρχησε στις συνομιλίες Ομπάμα – Μέρκελ

Ο Μάρτιν Σουλτς αρνείται να αποδεχθεί τη λογική ότι η μη επίτευξη λύσης στο χρονικό πλαίσιο που θέτει η επικείμενη διαπραγμάτευση σημαίνει άμεση συνέχιση των εχθροπραξιών.

Όπως επισήμανε, «αν δεν εξαναγκάσουμε πραγματικά τους εαυτούς μας να πούμε ότι ‘αν μία διπλωματική πρωτοβουλία δεν φέρει αποτέλεσμα εντός τριών ημερών, τότε θα πρέπει να της δώσουμε άλλες τρεις μέρες’, τότε θα καταλήξουμε κάποια στιγμή σε πόλεμο».

Τα δεδομένα στο ουκρανικό διαφοροποίησε σημαντικά ο αμερικανικός παράγοντας, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Μάλιστα το ζήτημα της Ουκρανίας μονοπώλησε σχεδόν την ατζέντα της χτεσινής συνάντησης Μέρκελ-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Όπως εκτιμά ο Μάρτιν Σουλτς, «δεν είμαι σίγουρος τι γνώμη έχει ο καθένας εκεί. Πιστεύω ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει τη στάση της. Άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών Κέρι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αποστολής όπλων και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, που ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός. Νομίζω ότι δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση, αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η Γερμανία σίγουρα δεν θα αποστείλει όπλα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας