9:24 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στα Ευρωπαϊκά Μέσα οι αποκαλύψεις μας για το Άσυλο Ανιάτων (video)

Στα Ευρωπαϊκά Μέσα οι αποκαλύψεις μας για το Άσυλο Ανιάτων (video)

Το ενδιαφέρον και των ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης προκαλεσαν οι αποκαλύψεις του ereportaz.gr και του τηλεοπτικού “Ρεπορτάζ” σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Άσυλο Ανιάτων. Περισσότερο από ενάμιση χρόνο η δημοσιογραφική ομάδα της ιστοσελίδας έχει φέρει στο φως όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία που συνοδεύουν στην κατάρρευση ένα από τα πλέον γνωστά ευαγή Ιδρύματα της χώρας και στο δρόμο τους ανήμπορους και αναξιοπαθούντες τρόφιμους. 

Πλέον τη σκυτάλη πήρε και το γερμανικό περιοδικό Focus το οποίο με ρεπορτάζ του φιλοξενεί όλες τις αποκαλύψεις του ereportaz.gr καθώς επικεντρώνεται στα κλήροδοτήματα και την τεράστια περιουσία του Ιδρύματος.

Focus

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη εμφανίζεται να μην ασχολείται θερμά με την περίπτωση του Ασύλου καθώς μερικές δικογραφίες που είχαν ανοίξει μοιάζουν ξεχασμένες και τελματωμένες, κάτι που σχολιάζεται και στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

Οι αποκαλύψεις 

Οι «ιερές συμμαχίες», οι ισχυρές φιλίες και γνωριμίες των συνδαιτυμόνων της Αθηναϊκής Λέσχης, τα διαχρονικά οικονομικά σκάνδαλα, οι δικαστικές παλινδρομήσεις και οι «τελματωμένες» ανακριτικές διαδικασίες, συνθέτουν το πάζλ του Ασύλου Ανιάτων.

Παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι ο θάνατος ενός ιστορικού διαθέτη, του Νικολάου Σπέντζα, γίνεται η αφορμή -έστω και με καθυστέρηση 32 ετών- να αποκαλυφθούν απίστευτα οικονομικά εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν και διαπράττονται στο πλέον ιστορικό και ευαγές Ίδρυμα με την κοινωφελή δράση που περιθάλπει χρόνιους ασθενείς σπάνιων παθήσεων.

Πολυσέλιδο πόρισμα-κόλαφος της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών το οποίο υπογράφει η Οικονομική Επιθεωρήτρια, κυρία Τσιρή, αποτελεί μια από τις τελευταίες πινελιές στον πίνακα της οικονομικής κακοδιαχείρισης του Ιδρύματος.

Σε αυτό καταγράφεται υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα ενοικίαζε κτήριο σε ιδιώτες σε περιοχή – φιλέτο της Αθήνας έναντι πινακίου φακής.

Ωστόσο ο «άνισος αγώνας» για την δικαίωση των επτά κληρονόμων του διαθέτη διαρκεί περίπου 20 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα καταγράφεται η σταθερή άρνηση της διοίκησης του Ασύλου να λογοδοτήσει στους δικαιούχους της κληρονομιάς, ανακρίσεις που ακόμη. ολοκληρώνονται, διώξεις που ασκήθηκαν σε αποβιώσαντες (!), πορίσματα που όζουν από οικονομικά σκάνδαλα και αποφάσεις του Δ.Σ. για «χρυσό συμβιβασμό» με τους κληροδόχους οι οποίες αναιρέθηκαν!

Οι διαθέτες του Σπέντζα καταγγέλλουν ότι η «ατιμωρησία» και η «ιδιότυπη ασυλία» του Ασύλου οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη του Δ.Σ. αποτελούν την «αφρόκρεμα» της Αθηναϊκής Λέσχης. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ισχυρά ονόματα του δικαστικού κόσμου της χώρας όπως πρώην Σύμβουλοι της Επικρατείας και πολλοί ακόμη.

Το ακίνητο της Αθηνάς 60

Ο Νικόλαος Σπέντζας πεθαίνει το 1980. Με διαθήκη προς το Άσυλο και επτά συγγενείς του «αφήνει» ένα ακίνητο στην Οδό Αθηνάς 60 στο ευαγές Ίδρυμα. Η διαθήκη προβλέπει όμως την υποχρέωση του Ασύλου να καταβάλλει το μισό από το μίσθωμα και μέρος του τζίρου του εκάστοτε μισθωτή στους επτά κληροδόχους.

Μέχρι και το 2003, δηλαδή 23 χρόνια αργότερα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι συγγενείς του Σπέντζα αρχίζουν και στέλνουν επιστολές στο Δ.Σ. του Ασύλου ζητώντας εξηγήσεις για τη μη απόδοση των χρημάτων. Ένα χρόνο αργότερα οι επιστολές δίνουν την θέση τους στα εξώδικα. Απάντηση όμως δεν λαμβάνουν.

Το 2006 αλλάζει ο εκτελεστής της διαθήκης του Σπέντζα. Ο νέος εκτελεστής κάνει διαβήματα προς το Άσυλο για λογοδοσία. Όμως το Δ.Σ. δεν απαντά ούτε προς τον νέο εκτελεστή ούτε προς το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια χρονιά οι συγγενείς του Σπέντζα καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών. Οι Αρχές που χειρίζονται την υπόθεση ακούν διώξεις για κακουργηματική υπεξαίρεση στην τότε πρόεδρο του Ασύλου, Μαρία Οικονομοπούλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Το 2009 εκδίδεται πόρισμα το οποίο βάζει στο κάδρο των εμπλεκομένων και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ από το 1980 και μετά. Η υπόθεση ανατίθεται σε ανακριτή. Έκτοτε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πέντε δικαστικοί λειτουργοί, όμως η υπόθεση δεν έχει διερευνηθεί ακόμη!

Το deal των επτά εκατ. ευρώ

Το καλοκαίρι του 2010 ο εκτελεστής της διαθήκης του Σπέντζα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης εναντίον του Ασύλου. Στα δικόγραφα καταγράφει λεπτομερώς τη ζημιά που έχουν υποστεί οι κληρονόμοι αποδεικνύοντας ότι τα μισθώματα του ακινήτου ήταν δυσανάλογα με την εμπορική του αξία. Κοινώς ότι η διοίκηση του Ασύλου επιμελώς φοροδιέφευγε και υπεξαιρούσε χρήματα από τους συγγενείς εκμισθώνοντας το ακίνητο της Αθηνάς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές.

Η αγωγή αποζημίωσης αναμενόταν να εκδικαστεί στις 10 Ιανουαρίου 2013, ενώ το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι στις 29 Νοεμβρίου και υπό το φόβο της δίκης το Δ.Σ. του ευαγούς Ιδρύματος αποφασίζει να συμβιβαστεί με τους συγγενείς, δίνοντάς τους επτά εκατομμύρια ευρώ! Το σχετικό πρακτικό, που βρίσκεται στη διάθεση των «Π», υπογράφεται από 10 μέλη του Δ.Σ. Απόντες από τη συνεδρίαση είναι ένας πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός και ένα ακόμη μέλος.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες των συγγενών του Σπέντζα μετά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης η Διοίκηση του Ασύλου, απλά εξαφανίστηκε.

Πορίσματα φωτιά

Το «άβατο» του Ασύλου έχει σπάσει ήδη δύο φορές από έρευνες που έχουν διεξάγει οι Οικονομικοί Επιθεωρητές. Το πρώτο πόρισμα της επιθεωρήτριας Καρδιασμένου εκδόθηκε το 2008 και καταλόγιζε ζημία του ελληνικού Δημοσίου και των κληρονόμων ύψους 446.302 ευρώ. Αφορούσε όμως την περίοδο 1996-1998. Το δεύτερο πόρισμα της κας Τσιρή που εκδόθηκε το καλοκαίρι είναι κόλαφος. Σύμφωνα με αυτό το Άσυλο αγνόησε τους κληρονόμους, την Υπηρεσία Εθνικών Κληροδοτημάτων και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής καθώς δεν προέβη σε εκτέλεση των διατάξεων της διαθήκης του ευεργέτη Νικολάου Σπέντζα, εκκαθάριση της κληρονομίας και υποβολή λογοδοσίας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Παράλληλα εμφανίζεται να μην αναπροσάρμοσε το μίσθωμα για το επίμαχο ακίνητο, στο οποίο στεγαζόταν επί χρόνια σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας.

Σύμφωνα με την επιθεωρήτρια από το 1980 έως το 2009 το ύψος των δηλωθέντων μισθωμάτων ανερχόταν στο ποσό των 5.081.736,35 ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας και διαφυγόντων κερδών, τα οποία ουδέποτε αποδόθηκαν στην κληρονομιά για εκκαθάριση, όπως εκπροσωπείται από τον νυν εκτελεστή. Το αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθούν οι κληρονόμοι, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο από τα ετήσια εισοδήματα, εάν η κληρονομιά φορολογείτο αυτοτελώς, καθώς και τη μη καταβολή των φόρων κληρονομίας, εάν καταβαλλόταν σύμφωνα με το νόμο και η κληροδοσία στους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τον οικονομικό έλεγχο η εισαγγελία άσκησε νέες διώξεις για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η υπόθεση όμως φέρεται να «αγνοείται» καθώς ευθύνες επιρρίπτονται μόνο στην πρώην πρόεδρο του Ασύλου η οποία τυγχάνει να έχει αποβιώσει!

Στο μεταξύ, γνώστες της υπόθεσης διερωτώνται τι ακριβώς θα προκύψει εάν ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος του Ασύλου επεκταθεί στα εκατοντάδες ακόμη κληροδοτήματα τα οποία διαχειρίστηκαν οι διοικήσεις του.

Δείτε τις αποκαλύψεις που έγιναν για το “Άσυλο Ανιάτων” στην εκπομπή ΡΕΠΟΡΤΑΖ του Πέτρου Κουσουλού καθώς και το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εκπομπής:

Δείτε εδώ αποσπάσματα της εκπομπής του Πέτρου Κουσουλού στο Zoom με την 1η αποκάλυψη του σκανδάλου:

Διαβάστε επίσης: 

«Έγκλημα» χωρίς τιμωρία στο Άσυλο Ανιάτων (video)

Τραγικό: «Αν κλείσουν το Άσυλο Ανιάτων θα πεθάνω» (video)

«Κωφεύει» ο υπουργός Υγείας στο «έγκλημα» του Ασύλου Ανιάτων (video – έγγραφα)

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας