13:05 Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στα τυφλά...για τα κόκκινα δάνεια (ηχητικό)

Στα τυφλά...για τα κόκκινα δάνεια (ηχητικό)

Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο Δένδια για τα «κόκκινα δάνεια», η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό.

nikos_dendias_828360136_196535610

Η κ. Κατσέλη εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον κ. Δένδια τονίζοντας πως  «με το νομοσχέδιο Δένδια το πάνω χέρι το έχουν οι τράπεζες. Είναι μια τραπεζοκεντρική προσέγγιση». «Μη ξεχνάμε βέβαια ότι δίνονται και νέα φορολογικά κίνητρα στις ίδιες τράπεζες για να υπαχθούν στη ρύθμιση», τόνισε.

«Με τον νέο νόμο οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την ευχέρεια να παρέχουν διαγραφές, να κάνουν ρυθμίσεις, να δίνουν πιστοποιητικό ότι μπορεί ο οφειλέτης να συνεχίσει. Επίσης είναι οι τράπεζες οι οποίες καθορίζουν με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η ρύθμιση», τόνισε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Επίσης η κ. Κατσέλη έκανα λόγο για ένα «άτολμο» νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «το νομοσχέδιο δεν είναι τολμηρό ως προς τις διαγραφές και τα οφέλη που προβλέπονται. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων μόνο μέχρι 20%… Είναι πολύ περιοριστικές οι βελτιωτικές ρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για τον αντίστοιχο νόμο Κατσέλη, επεσήμανε πως «το σημαντικό είναι ότι ο νόμος (σ.σ Νόμος Κατσέλη), εφαρμόστηκε και πάρα πολύ συμπολίτες μας μπορούν να βρουν ένα αποκούμπι σε αυτές τι δύσκολες στιγμές που ζούμε».

Το νομοσχέδιο Δένδια

dendias

Τη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τα «κόκκινα δάνεια», θα παρουσιάσει  ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα. Ο ίδιος ο κ. Δένδιας εξάλλου θα είναι αυτός που στη συνέχεια θα καταθέσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Χωρίς να αλλάζουν πολλά από τα ήδη γνωστά, τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων, μετά και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών στελεχών μέσα στο Σαββατοκύριακο που δεν επέφεραν όμως δραστικές αλλαγές στο σχέδιο, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2013 είχαν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ, αρκεί να μην έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη -εκτός εάν παραιτηθούν αυτών των ρυθμίσεων- να μην έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε να έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, να μην έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων γίνονται εφόσον οι οφειλέτες στις 30 Ιουνίου 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα, λόγω ρύθμισης, και είχαν μια ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια που συνδυάζει αυτές προς τις τράπεζες με εκείνες προς την Εφορία και τα Ταμεία περιέχει για πρώτη φορά «κουρέματα» δανείων αλλά και μειώσεις στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα των επιχειρήσεων, με στόχο να προσφέρει μια λύση-πακέτο για εταιρείες και επαγγελματίες που μπορούν να επιβιώσουν με ελάφρυνση των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης.

Ενα ζήτημα ωστόσο που εγείρουν ήδη φοροτεχνικοί απέναντι στο προσχέδιο είναι ότι από νομικής πλευράς επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν ρύθμιση με τις τράπεζες θα αποκτούν την επιπλέον δυνατότητα για προνομιακές ρυθμίσεις με την Εφορία, εξασφαλίζοντας ακόμα και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών τους που δεν έχουν επιβαρυνθεί από υπέρμετρες δανειακές υποχρεώσεις.

Νόμος Κατσέλη

katseli

Τον Ιούλιο του 2010 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος προβλέπει ρυθμίσεις τραπεζικών οφειλών και άλλων χρεών, που δεν προέκυψαν από εμπορικές συναλλαγές ή αδικοπραξία. Ο νόμος αυτός δεν καλύπτει χρέη προς το Δημόσιο.

Βάσει του Νόμου 3869/10 μπορούμε να εξασφαλίσουμε χαμηλότερη δόση – τουλάχιστον στο 1/5 της τρέχουσας! – για όλες τις τραπεζικές οφειλές, πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και μικρότερη δόση στα στεγαστικά δάνεια ή άλλου τύπου δάνεια που έχουν προσημείωση σε ακίνητο. Αυτό προβλέπεται με δύο τρόπους: Πρώτον, με τη μείωση του επιτοκίου που φτάνει ως και μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή τις εντελώς άτοκες δόσεις. Δεύτερον, με σημαντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών αυτών.

Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του πελάτη και τα περιουσιακά του στοιχεία, μπορούμε να επιτύχουμε και διαγραφή μέρους του χρέους από 15% μέχρι και 90%! Εδώ ο νόμος Κατσέλη ευνοεί ιδιαίτερα υπερχρεωμένους πολίτες που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία (άρθρο 8 παρ. 2) Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προβλέπει επίσης διαγραφή χρεών σε περίπτωση που υπάρχει μόνο πρώτη κατοικία και το ποσό των τραπεζικών οφειλών ξεπερνάει το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου (άρθρο 9 παρ. 2). Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από όλα τα τραπεζικά χρέη του δανειολήπτη, όταν συντρέχουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή μακροχρόνια ανεργία ή ίδιας σοβαρότητας προβλήματα (άρθρο 8 παρ. 5)

Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προβλέπει, επίσης, την αναστολή διαταγών πληρωμής από τη στιγμή της κατάθεσης στο ειρηνοδικείο της αντίστοιχης αίτησης, καθώς και αναστολή καταβολής των τόκων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η αποπληρωμή των τραπεζικών οφειλών μέσω του νόμου Κατσέλη ολοκληρώνεται από 4 ως 20 έτη ή και περισσότερα, ώστε ο υπερχρεωμένος πολίτης να απαλλαγεί από το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της υπερχρέωσης και να επανέλθει στην υγιή συναλλακτική συμπεριφορά με τις τράπεζες.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο νόμος 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα δηλαδή πρόσωπα που δεν είναι έμποροι και βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς δόλο να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και εφ όσον πληρούνται οι ανάλογες προϋποθέσεις να απαλλαγούν από μέρος ή και από το σύνολο των χρεών τους.

Ο νόμος προβλέπει ουσιαστικά τρία βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΒΗΜΑ 1o: ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ 2ο: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
ΒΗΜΑ 3ο: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης: 

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2014/11/katselh-berykios-03-11-14.mp3″]

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας