22:32 Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Σταθερές και τον Ιούνιο οι τιμές στο ψωμί, διαβεβαιώνουν οι αρτοποιοί

Σταθερές και τον Ιούνιο οι τιμές στο ψωμί, διαβεβαιώνουν οι αρτοποιοί
του Μιχ.Ι.Ασημάκη
Μπορεί οι τιμές των καυσίμων να αλλάζουν αισχροκερδώς ακόμη και μέσα στην ημέρα, όμως στην αγορά των αλεύρων και του άρτου, δεν πρόκειται να υπάρξουν αιφνιδιασμοί παρά τις συνεχείς διεθνείς αναταράξεις.
«Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρομυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές», δηλώνει στο ereportaz.gr o πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών Μιχάλης Μούσιος τονίζοντας επίσης ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά.
Επισημάνει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 5% και πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα η αναπροσαρμογές δεν υπερβαίνουν το 10%. «Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων άρτου, αφού έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσουν οι φούρνοι και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί».
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Kayrros, οι τιμές σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 60% εξαιτίας της αδυναμίας της Ουκρανίας να κάνει εξαγωγές. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία είναι η έκτη μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στον κόσμο και λόγω των συγκρούσεων υπολογίζεται ότι η παραγωγή της θα μειωθεί φέτος τουλάχιστον κατά ένα τρίτο.
Στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό σιταριού, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αφού έπειτα από κύμα καύσωνα μέσα στον Απρίλιο που επηρέασε την παραγωγή της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει να ελέγξει την εγχώρια αύξηση της τιμής του σιταριού, θα απαγορεύσει τις εξαγωγές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας