1:20 Τρίτη 28 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το ΣτΕ αποφάσισε «παραγραφή» υποθέσεων μεγαλοκαταθετών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Το ΣτΕ αποφάσισε «παραγραφή» υποθέσεων μεγαλοκαταθετών που ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε παραγραφή υποθέσεων συνολικά 1,3 εκατ. μεγαλοκαταθετών που βρίσκονταν σε λίστες για ελεγχόμενους για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Β τμήμα του ΣτΕ θεωρεί ότι οι ημεδαποί τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες και αφορούν την περίοδο 2006 -2010 δεν δύνανται θα θεωρηθούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ώστε να υπάρχει βάση ώστε ο έλεγχος για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα χρόνια. Συνεπώς οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται αφού έχει παρέλθει πενταετία.

Με το τρόπο αυτό το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «σφραγίζει» το παράθυρο που είχε ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών για να έχει το απαραίτητο χρόνο να ελέγξει τις λίστες.

 

Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων μέσω των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων κατά τα έτη 2006-2010 βρίσκονται «στον αέρα», καθώς οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες.

Παρόλα αυτά το υπουργείο οικονομικών διατηρεί το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων εξωτερικού.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας