5:14 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο

Μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία έγραψε ιστορία καθώς είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τη χώρα της και τον αραβικό κόσμο που συμμετέχει σε αποστολή στο διάστημα μαζί με άλλα τρία άτομα.

Πρόκειται για την αστροναύτη και επιστήμονα Ραγιάνα Μπαρνάουι από την Σαουδική Αραβία η οποία μαζί με τον συμπατριώτη της Άλι Αλ Κάρνι πιλότο μαχητικών αεροσκαφών συμμετέχει στην αποστολή της εταιρείας SpaceX, που έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας τέσσερις επιβάτες.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι «το να είμαι η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που πήγε στο διάστημα μου δίνει μεγάλη χαρά και είναι μια τιμή που χαίρομαι να κουβαλάω».

Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων 10 ημερών της σε τροχιά στον ISS, η 34χρονη επιστήμονας της βιοϊατρικής σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έρευνα για τα βλαστοκύτταρα και τον καρκίνο του μαστού.

«Ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι», σχολίασε η κυβερνήτρια της αποστολής, η Πέγκι Γουίτσον, πρώην αστροναύτισσα της NASA η οποία έχει βρεθεί στον ISS άλλες τρεις φορές στο παρελθόν. «Αυτή ήταν η ομαλότερη πρόσδεση που έχω βιώσει ποτέ», πρόσθεσε.

Η ομάδα αυτή θα συγκατοικήσει στον ISS με τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται ήδη εκεί, τρεις Ρώσους, τρεις Αμερικανούς και έναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο πύραυλος της SpaceX εκτοξεύτηκε την Κυριακή από τη Φλόριντα και το ταξίδι μέχρι τον ISS κράτησε περίπου 16 ώρες. Η αποστολή αυτή, που αποκαλείται Ax-2, είναι η δεύτερη πλήρως ιδιωτική στον ISS. Τα μέλη της θα μείνουν 10 ημέρες στον σταθμό και σκοπεύουν να κάνουν περίπου 20 επιστημονικά πειράματα.

Κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου στην τροχιά, το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει περισσότερα από 20 επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων του διαστήματος στην ανθρώπινη υγεία και τη τεχνητή βροχή.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απέκτησαν το δικαίωμα της οδήγησης μόλις το 2018 και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι νόμοι περί ανδρικής κηδεμονίας εξακολουθούν να περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών εκεί.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας