5:07 Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Συμβιβασμός ή εκλογές

Συμβιβασμός ή εκλογές

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι σχέσεις των τριών εταίρων της κυβέρνησης βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Σήμερα στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου των τριών πολιτκών αρχηγών που θα  ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Θα βρεθεί ένας επώδυνος συμβιβασμός για όλους ή η χώρα θα πάει σε εκλογές μέσα σε έντονα πολωτικό κλίμα;

Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση…Η άρνηση του πρωθυπουργού να «ακυρώσει» την απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ και η «οργή» των δύο εταίρων του για το γεγονός ότι τους «άδειασε» έχουν δημιουργήσει μια πολύ έκρυθμη κατάσταση η οποία θεωρείται πιθανό να ΜΗΝ γεφυρωθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των τριών.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται εναλλακτικές συμβιβαστικές προτάσεις για την ΕΡΤ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα και να ικανοποιηθούν μερικώς οι δύο άλλοι αρχηγοί. Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να εμείνει στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. «Η ΕΡΤ έχει κλείσει, αν θέλουν ας με ρίξουν» φέρεται να έλεγε ο πρωθυπουργός. Στον κ. Σαμαρά αποδίδεται επίσης η φράση: «Εγώ δεν θέλω εκλογές αλλά βλέπω περίεργες κινήσεις».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πάλι διέρρεε ότι «εμείς δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε, δεν γίνεται να είμαστε υπό διαρκή εκβιασμό».

H λύση του ΣτΕ

Το e-reportaz από την πρώτη στιγμή έχει αναφέρει ότι “επουλωτικά” στην τραυματισμένη σχέση των εταίρων μπορεί να ενεργήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ για ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί η αργά το βράδυ ή άυριο το πρωί και ουσιαστικά δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης καθώς θα κρίνει εάν θα επαναλειτουργήσει ή όχι η ΕΡΤ έως ότου συζητηθεί η κύρια υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτομάται, από το νομικό κυρίως κόσμο, ότι η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ενδέχεται να δικαιώσει τους εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ικανοποιήσει αφενός το Μαξίμου (καθώς δεν θα χρεωθεί την υπαναχώρηση) αλλά και τους δυο εταίρους οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητούν χωρίς “την ΕΡΤ ανοιχτη”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει…

Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις τόσο στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον που έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας θαμιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην πλατεία Συντάγματος στις 20.00 το βράδυ.

Ο απολογισμός των κυβερνητικών πεπραγμένων της τρικομματικής κυβέρνησης και η παρουσίαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του κ. Τσίπρα.

 Το σενάριο της 21ης Ιουλίου

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Συγγρού βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ σε περίπτωση που η «ζαριά» δεν βγει από τη σημερινή συνάντηση πιθανή ημέρα διεξαγωγής  των εκλογών είναι η 21η Ιουλίου.

Επικοινωνιακά η Συγγρού θα προσπαθήσει να επιρρίψει τις ευθύνες στους δυο εταίρους κάνοντας λόγο για «σαμποτάρισμα» των μεταρρυθμίσεων και υποκρισία.  Πολλοί όμως ακόμη και εντός της  ΝΔ κάνουν λόγο για «ηρωϊκή έξοδο» η οποία θυμίζει τακτική Κ. Καραμανλή.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας