2:41 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν και ρωσοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών Πούτιν - Ερντογάν

Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν και ρωσοτουρκικές σχέσεις στο επίκεντρο των συνομιλιών  Πούτιν - Ερντογάν

2 ώρες  και 45 λεπτά, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία διήρκησαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου προέδρου στο Σότσι ενώ οι δύο ηγέτες δεν έκαναν καμία δήλωση στον Τύπο μετά το τέλος των συνομιλιών τους.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, καθώς και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και τον Καύκασο, ενώ  ο Ερντογάν σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει πει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει νέα παρτίδα των ρωσικών S-400.

Για τον Πούτιν, αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δια ζώσης συνάντηση από τότε που μπήκε σε αυτοαπομόνωση λόγω εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού στο περιβάλλον του στις 14 Σεπτεμβρίου.

«Τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη στην περιοχή εξαρτάται από τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας», δήλωσε ο Ερντογάν στον Πούτιν στην αρχή της συνάντησης, σύμφωνα με το Reuters.

Αξιωματούχοι από την Τουρκία διευκρίνισαν ότι ο Ερντογάν παροτρύνει τον Πούτιν να αναβιώσει την περσινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δυνάμεων στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Πούτιν εξήγησε ότι ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να είναι δύσκολες κατά καιρούς, ωστόσο, η Συρία ήταν ένα θέμα στο οποίο και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εντοπίσουν ευκαιρίες συνεργασίας. «Πιστεύω ιδιαίτερα ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας κάθε μέρα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας εξελίσσονται θετικά, αφού  η ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών σε λιγότερο από 9 μήνες ανήλθε σε πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

“Είναι ευχάριστο να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά. Τα σχετικά τμήματα εργάζονται συνεχώς μεταξύ τους και προς όλες τις κατευθύνσεις”, είπε κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Πούτιν.

“Μόλις παρατήρησα ότι όταν προετοιμαζόμουν για τη συνάντηση μαζί σας, πέρυσι είχαμε μια πτώση του κύκλου εργασιών του εμπορίου κατά περισσότερο από 20%. Και φέτος, μόλις σε 9 μήνες, 8,5 μήνες για την ακρίβεια, η ανάπτυξη ήταν πάνω από 50%. Δηλαδή, όχι μόνο αντισταθμίσαμε όλα όσα χάσαμε κατά την χρονιά της πανδημίας, αλλά επίσης αυξήσαμε κατά περισσότερο από 30%”, σημείωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, “οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται”. “Έχουμε τουρκικές επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και ρωσικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία ύψους 6,5 δισ. δολαρίων”, σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την κρίση φυσικού αερίου, που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξή του στον αγωγό, ο οποίος περνά στην Τουρκία από τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. “Και τώρα, που παρατηρούμε διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απόλυτα σίγουρη και σταθερή”. Σημειώνεται πως η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει αναφέρει ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά πάντα με θετικό αποτέλεσμα.

Η Ρωσία και η Τουρκία συνεργάζονται επιτυχώς στα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας, σημείωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι ο κοινός αγώνας των δύο χωρών ενάντια στην πανδημία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού.

Την Τουρκία φέτος επισκέφθηκαν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Ρωσία, δήλωσε ακόμη ο Πούτιν στον Ερντογάν.

“Το 2019, 6,8 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία. Και το 2020, μόνο 1,5 εκατομμύρια. Τώρα η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά καθώς για τους πρώτους 9 μήνες φέτος, ταξίδεψαν 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες. Η πανδημία έχει κάνει μεγάλη ζημιά στον τουριστικό κλάδο ανά τον κόσμο”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν από τη μεριά του ευχαρίστησε τους Ρώσους που επέλεξαν την Τουρκία ως προορισμό διακοπών εν μέσω πανδημίας. “Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου όσον αφορά τον τουρισμό, τον οποίο έχει στηρίξει η χώρα σας. Είμαστε ευγνώμονες που Ρώσοι πολίτες προτίμησαν να ξεκουραστούν στη χώρα μας αυτή την περίοδο”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Άγκυρα είναι ευγνώμων στη Μόσχα για τη βοήθειά της στην κατάσβεση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, σημείωσε ακόμη ο Ερντογάν. “Σας ευχαριστώ πολύ για τη για τη βοήθεια και την υποστήριξη στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Εκ μέρους του λαού και εξ ονόματος της χώρας μου, σας ευχαριστώ”, είπε ο Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι τόσο Ρώσοι όσο και Τούρκοι σκοτώθηκαν κατά την κατάσβεση πυρκαγιών. “Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για άλλη μια φορά. Ένας φίλος φαίνεται στις δύσκολες στιγμές”, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε αναφορά για τις αντιρρήσεις των Αμερικανών για αγορά των ρωσικών S-400, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι θα ήθελε να συζητήσει περαιτέρω για την αμυντική συνεργασία ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. “Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάποια άτομα μας ρώτησαν για συγκεκριμένα θέματα φυσικά”, είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν. “Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας”, σημείωσε ο Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμες συνομιλίες Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι

«Βόμβα» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: «Θα αγοράσω κι άλλους S-400 – Δεν δέχομαι υποδείξεις από κανέναν»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας