13:24 Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

ΣΥΡΙΖΑ για νέο δικαστικό χάρτη: Το καταρρακωμένο Κράτος Δικαίου δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση

ΣΥΡΙΖΑ για νέο δικαστικό χάρτη: Το καταρρακωμένο Κράτος Δικαίου δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση

Για «απαξιωτική συμπεριφορά» του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που είναι ακόμα «νωπή», έκανε λόγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναφερόμενος στον νέο «δικαστικό χάρτη της χώρας».

Σχολίασε, μάλιστα, ότι ο υπουργός, «με πονηρό χαμόγελο, κατά τη δημόσια παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον ‘δικαστικό χάρτη της χώρας’, ανέφερε περιχαρής ότι μόλις αυτό ψηφιστεί κανένας δεν θα μπορεί να το αλλάξει στο μέλλον! Υπέρμετρη αμετροέπεια και αλαζονεία!», σημείωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Περαιτέρω, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα αντίθετος με το νομοσχέδιο αυτό, «το οποίο αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας και της έλλειψης ουσιαστικής διαβούλευσης με αυτούς που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη (το δικαστικό και δικηγορικό σώμα και τους δικαστικούς υπαλλήλους), κυρίως όμως με τις τοπικές κοινωνίες», όπως είπε.

«Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και η συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών αποτελεί εγκληματική παρέμβαση στο επί εκατονταετία και πλέον θεσμικό πλαίσιο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «έωλη και ψευδεπίγραφη» την επίκληση περί επιτάχυνσης της δικαιοσύνης από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις, «καθώς η πείρα έχει αποδείξει ότι όπου συνενώθηκαν, στο παρελθόν (το 2013), έδρες Ειρηνοδικείων, κανένα βελτιωτικό αποτέλεσμα στην επιτάχυνση δεν σημειώθηκε».

Και προσέθεσε ότι, αντιθέτως, «όπου καταργήθηκαν δημόσιες δομές, επήλθε μαρασμός των τοπικών κοινωνιών και ενισχύθηκε η αστυφιλία, με περαιτέρω διόγκωση των μεγάλων αστικών κέντρων».

«Ευθέως αντίθετες και με τη σύγχρονη διεθνή δικαιϊκή πρακτική οι καταργήσεις Ειρηνοδικείων», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα την Γερμανία, όπου «πρωτοβάθμια πολιτικά δικαστήρια είναι τα Ειρηνοδικεία (αρμόδια για αστικές διαφορές) και τα Πρωτοδικεία», ενώ στην Ιταλία «τακτικά δικαιοδοτικά όργανα είναι το Ειρηνοδικείο, το Πρωτοδικείο και το Εφετείο και στην Ολλανδία κάθε πρωτοβάθμιο δικαστήριο διαθέτει περισσότερες της μίας έδρας Ειρηνοδικείων. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε πολλές άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Στην Ελλάδα όμως, όπως είπε χαρακτηριστικά, «με την επίκληση κατά παραγγελία μελέτης προς τη Παγκόσμια Τράπεζα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να πλήξει βάναυσα την αρχή της εγγύτητας και την κοινωνική ανάγκη για προσιτή δικαιοσύνη».

«Στις όποιες αλλαγές στην υπάρχουσα χωροταξική κατανομή δικαστικών δομών έπρεπε να είχε προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, να είχαν συλλεχθεί στοιχεία για τις υποδομές και τις ανάγκες, να είχε ληφθεί υπόψη ο πολυνησιωτικός χαρακτήρας και το ορεινό ανάγλυφο της χώρας αλλά και το ανεπαρκές συγκοινωνιακό δίκτυο. Δικαίως έχουν ξεσηκωθεί ολόκληρες περιοχές ενάντια στο έκτρωμα που αποκαλεί η κυβέρνηση ‘νέο δικαστικό χάρτη της χώρας’», επισήμανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προειδοποιούμε ότι το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δικαστικού χάρτη είναι απερίγραπτα πρόχειρο και επικίνδυνο και ως τέτοιο πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.

Το καταρρακωμένο Κράτος Δικαίου δεν αντέχει περαιτέρω υποβάθμιση στην χώρα μας», προσέθεσε, για να καταλήξει σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το πονηρό χαμόγελο του υπουργού Δικαιοσύνης στο τέλος ‘θα παγώσει’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυρ. Βελόπουλος: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν θέσεις ώστε να επιλύσουν τα προβλήματα του λαού

Στη Μπαμ που κυκλοφορεί: Αποκλειστικό – Τα φονικά στηθαία και η αγωγή Παντελίδη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας