13:45 Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Tα καυτά πορίσματα για το Ελληνικό

Tα καυτά πορίσματα για το Ελληνικό

Του Πέτρου Κουσουλού

Σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στο δικαστικό φάκελο του Ελληνικού ο οποίος ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές. Πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Σοφία Σακοράφα συνεισέφερε νέα στοιχεία στην υπόθεση την στιγμή που το προσεχές διάστημα αναμένεται η σύνταξη του πορίσματος του πραγματογνώμονα ο οποίος έχει οριστεί από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Γιάννη Δραγάτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της κυρίας Σακοράφα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ενώ η ευρωβουλευτής κατέθεσε –μέσω 25σελιδου υπομνήματος- σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο της μεταβίβασης αλλά και την αξία της έκτασης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αξιολογηθούν από τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος υπενθυμίζεται ότι διερευνά την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Βασικό «όπλο» του κ. Δραγάτση αναμένεται να αποτελέσει και το τελικό πόρισμα του πραγματογνώμονα ο οποίος έχει οριστεί. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Παρασκήνιο”, το πλέον ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η χαώδης διαφορά που παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις των δυο πορισμάτων που έχει στην διάθεσή του ο ειδικός επιστήμονας: Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να έχει εκτιμήσει το Ελληνικό τέσσερις φορές χαμηλότερα από ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δικαστικές «πηγές» πάντως εκτιμούν ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα ενώ στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία αναμίχθηκαν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Τετραπλάσια η διαφορά παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο ειδικός πραγματογνώμονας ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση έχει ήδη στη διάθεσή του δυο πορίσματα: Εκείνο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την πολυσέλιδη έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η διασταύρωση των στοιχείων που περιέχονται στις πολυσέλιδες εκθέσεις αποτελεί το κλειδί της έρευνας καθώς από την αξιολόγηση αναμένεται να διαφανεί τι ακριβώς συνέβη: Εάν η έκταση του Ελληνικού παραχωρήθηκε στην εταιρεία Lamda Development έναντι κανονικού αντιτίμου ή εάν υπήρξε «χαριστική σύμβαση» η οποία ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.

Από τις πληροφορίες του «Π» προκύπτει ότι τα δυο πορίσματα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του πραγματογνώμονα (σ.σ. σημειώθηκε κωλυσιεργία ως προς την παράδοση της τεχνικής μελέτης-έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ) εμφανίζουν ουσιώδεις διαφορές και καταλήγουν σε τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις. Το γεγονός αυτό είναι δυσεξήγητο καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η εκτιμητική μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε και στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια. Πρόκειται για την «μέθοδο εισοδήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποτιμά την σημερινή αξία του Ελληνικού στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ εκείνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στα 1.8 δις εκατομμύρια ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό η διαφορά είναι σχεδόν τετραπλάσια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το ΤΕΕ έδωσε σημαντικά στοιχεία της έκθεσης στη δημοσιότητα. Από τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης είχε προκύψει ότι η μελλοντική αξία αποτιμάται σε 3 δις ευρώ, ποσό το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που είχε κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ (950 εκατ. Ευρώ).  Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3 δισ. Ευρώ, ήταν η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ, είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει κατ΄αρχήν το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιστοιχεί σε κόστος γης 92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης αξία που δεν υπάρχει, πουθενά στις γύρω περιοχές.

Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Τότε ο κ. Σπίρτζης είχε εκτοξεύσει βολές κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του».

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας είχε γίνει με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6,203 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κόσμα, με βάση τη μελέτη της «Ελληνικό ΑΕ», η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στο νόμο 4062/20012, βάση του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρίας από τον ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν τεθεί και συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Σπίρτζης είχε διερωτηθεί:

  • Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και σε ποια;
  • Πώς εκλέχθηκαν;
  • Ποιοι και πόσοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Πώς επιλέχθηκαν;
  • Ποια τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους (συγκριτικά με το συνολικό χρέος της χώρας) και τέλος ποια η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας;

 

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Παρασκήνιο”

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας