19:29 Δευτέρα 13 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Τα πολλαπλά οφέλη των βιταμινών

Τα πολλαπλά οφέλη των βιταμινών

Οι βιταμίνες έχουν διάφορες ιδιότητες, οι οποίες ωφελούν σε σημαντικό βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί βέβαια να μη γίνεται ούτε υπερκατανάλωση, ούτε να υπάρχει έλλειψη σε καθημερινή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις ακολουθούν διάφορα αρνητικά συμπτώματα.

To φυλλικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων και σε αρκετές ακόμη διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Όσες γυναίκες βρίσκονται στη διαδικασία της εγκυμοσύνης έχουν ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες όσον αφορά την καθημερινή του πρόσληψη.

Οι κυριότερες διατροφικές πηγές του φυλλικού οξέος είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά, οι μπανάνες, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο και το γάλα. Συνήθως οι εγκυμονούσες παίρνουν συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να καλύψουν την ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα φυλλικού οξέος.

H βιταμίνη B1 είναι απαραίτητη κυρίως για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, αλλά και των πρωτεϊνών και του λίπους μεταξύ άλλων. Όλα τα αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, κ.ά.) είναι από τα πιο πλούσια τόσο στη συγκεκριμένη ουσία, όσο και στις βιταμίνες B2 (ριβοφλαβίνη) και B3 (νιασίνη). Η B1 περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα και στο γάλα, στο χοιρινό κρέας, στο σολομό, στην τομάτα, και στο μαρούλι.

Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες του καθενός είναι ξεχωριστές και θα πρέπει να πάντα να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό διατροφολόγο για τις αλλαγές που θέλουμε και επιτρέπεται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, να κάνουμε στη δίαιτά μας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας