4:23 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τέλος από τη Χιλή το Σύνταγμα Πινοτσέτ

Τέλος από τη Χιλή το Σύνταγμα Πινοτσέτ

Στα σκουπίδια της Ιστορίας έστειλε ο λαός της Χιλής το μέχρι σήμερα ισχύον Σύνταγμα της χώρας, το Σύνταγμα της δικτατορίας Πινοτσέτ. Το λαϊκό γλέντι που ξεκίνησε στους δρόμους της Χιλής, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ήταν ολονύχτιο και μαζικότατο, παρά τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Με πάνω από 90% της ψήφου καταμετρημένο, περίπου 80% του λαού της Χιλής αποφάσισε ότι οφείλει να υπάρξει νέο Σύνταγμα, το οποίο και θα προβλέπει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στις τεράστιες ανισότητες, να υπάρχει δυνατότητα κρατικοποιήσεων, κρατικής πρόνοιας, να μπορεί η χώρα να αποκτήσει πλήρη εργατικά δικαιώματα, δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία. Ο λαός ψήφισε, επίσης, ότι οι συντάκτες του συντάγματος θα εκλεγούν από τη βάση και το σύνταγμα θα πρέπει και πάλι να εγκριθεί δια δημοψηφίσματος.

Η αλλαγή του Συντάγματος ήταν βασικό αίτημα της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο στη Χιλή, και το δημοψήφισμα που διεξήχθη χτες ήταν αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα στα αιτήματα του λαού, ο οποίος θεωρούσε και θεωρεί υπεύθυνο για τις κοινωνικές ανισότητες το ισχύον σύνταγμα της χώρας.

Κατά τον Αμαρτύα Σεν, το σύνταγμα Πινοτσέτ, που η λαϊκή ψήφος απαιτεί να αλλάξει, είναι ένα σύνταγμα που εξυπηρετούσε τα αμερικάνικα συμφέροντα και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, φτιαγμένο στα μέτρα των «αγοριών του Σικάγου» (Chicago Boys), των οικονομολόγων που σπούδασαν υπό τον Μίλτον Φρήντμαν στο πλαίσιο του «Χιλιανού προγράμματος» του Στέητ Ντηπάρτμεντ (1957-1970). Το συγκεκριμένο σύνταγμα, μάλιστα, είχε ονομαστεί το ’80, που ψηφίστηκε «Σύνταγμα της Ελευθερίας» προς τιμήν του φον Χάγιεκ, του οποίου το ομότιτλο βιβλίο (Constitution of Liberty), μια επιτομή του νεοφιλελευθερισμού, είχε κυκλοφορήσει το 1960. «Η υιοθέτηση του Συντάγματος αυτού ήταν το ζενίθ της δόξας των Αγοριών του Σικάγου», όπως έχει πει ο ιστορικός Πατρίσιο Σίλβα.

Αρχικά, το χθεσινό δημοψήφισμα είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Τα πανηγύρια των διαδηλωτών

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε ατμόσφαιρα ευφορίας, πανηγύρισαν το αποτέλεσμα σε πολλές πλατείες στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, ανάμεσά τους και στην πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης.    Πινοτσέτ

«Γιορτάζουμε μια νίκη που κατακτήθηκε σε αυτή την πλατεία», που είναι «πιο αξιοπρεπής παρά ποτέ!», είπε ενθουσιασμένη η Γκρατσιέλα, 35χρονη πωλήτρια, ανάμεσα σε τραγούδια, κλάξον αυτοκινήτων, πυροτεχνήματα.

Ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, μέρα προς μέρα, το κίνημα εναντίον των ανισοτήτων έφθανε σε σημείο καμπής, όταν 1,2 εκατ. άνθρωποι έκαναν πορεία ως αυτή την πλατεία, που οι διαδηλωτές μετονόμασαν σε «πλατεία αξιοπρέπειας».

«Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ πως εμείς οι Χιλιανοί θα ήμασταν ικανοί να ενωθούμε» για να προκύψει «τέτοια αλλαγή!» είπε η 46χρονη Μαρία Ισαβέλ, που πήγε στην πλατεία πιασμένη χέρι με χέρι με την 20χρονη κόρη της.    Πινοτσέτ

«Αυτός ο θρίαμβος ανήκει στον λαό, χάρη στις προσπάθειες όλων φθάσαμε σε αυτή τη στιγμή της γιορτής», είπε ο 37χρονος Ντανιέλ και πρόσθεσε «αυτό που με κάνει πιο χαρούμενο είναι η συμμετοχή της νεολαίας, των νέων ανθρώπων που θέλουν να υπάρξουν αλλαγές».

Διαβάστε επίσης 

Μακρόν: «Είμαστε ένα, είμαστε ενωμένοι»

Λαβρόφ: Κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους τα 12 ναυτικά μίλια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας